Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Taishan – Pokojná hora

Hora Taishan je nejnavštěvovanější a nejvíce uctívanou horou v Číně, poutníci i turisté ji zdolávají po celý rok. Pro svou monumentálnost, duchovní a historickou hodnotu byla v roce 1987 zapsána na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Horu Taishan vysokou 1545 metrů nad mořem naleznete ve východní části Číny, v provincii Shandong, severně od města Tai´an. Bývá nazývána také „Pokojná hora“ či „Hora císařů“. Stopy lidské přítomnosti patrné na svazích hory sahají až do období paleolitu. Poté hrála významnou roli v nejstarších čínských mýtech o stvoření a již po dlouhá tisíciletí podněcuje obrazotvornost Číňanů. V minulosti byla místem, kde císaři vzdávali úctu nebesům před jarním a podzimním obdobím. Panovníci horu zdolávali, aby zjistili, zda i nadále trvá jejich mandát Nebes. Pokud se jim horu zdolat nepodařilo, znamenalo to pro ně nepřízeň Nebes. Význam Taishanu podtrhují další dvě osobnosti, které se vyšplhaly na vrchol: Konfucius a Mao Ce-tung.


Autor: Alison

Cesta na vrchol Taishanu je lemována chrámy, pavilóny a pamětními místy. Přestože tudy každý den proudí davy turistů, zůstává hora obklopena jakousi aurou nadpřirozena. Tato atmosféra vás během pomalého sestupu či výstupu s mnoha zastávkami u svatyní a památníků zcela pohltí. Na vrchol hory vedou dvě trasy. Oblíbenější je Centrální trasa, která kopíruje tradiční cestu císařů a míjí ty nejzajímavější památky. Druhá, tzv. Západní trasa vede kolem menšího počtu pamětihodností a není tak dobře značená. Zato se však může pyšnit půvabnou přírodní scenérií. Mnoho turistů to řeší tak, že vystoupá po centrální trase a dolů jde západní trasou.

Pokud si netroufáte na výstup pomocí vlastních sil, můžete se svézt asi do poloviny hory lanovkou. Pokud byste šli celou cestu pěšky, zdolali byste kolem 6600 schodů. Určitě je ale lepší výlet uskutečnit ve všední den, i tak tam je neskutečné množství čínských turistů. Mnoho turistů nocuje v hotelech na hoře, aby se mohli pokochat východem slunce z vrcholku zahaleného v mracích.

Rozlehlý chrám Daimiao je přirozeným výchozím bodem pro výstup na horu. V hlavní budově je ohromná síň se žlutými okraji střech, v níž se nalézá rozměrná nástěnná malba pocházející z doby Songů. Zachycuje tehdejšího císaře Zhenzonga jako boha hory Taishan. Po cestě na vrchol narazíte na svatyně, které však nejsou jen výlučně taoistické. Posledním a nejnamáhavějším úsekem výstupu je strmá Stezka osmnácti zatáček. Zmožené návštěvníky přivádí k poslední bráně Nantianmenu, vrchol je však ještě daleko.

Na vrcholku Taishanu je několik větších chrámů, tím nejvýznamnějším je jistě chrám Nefritového císaře - Yuhuangmiao, zasvěcený nejvyššímu taoistickému božstvu. Nachází se v nadmořské výšce 1545 metrů a je cílem celého výstupu. Jeho interiér ukrývá sochu Nefritového císaře a nástěnné malby. Dalším chrámem je Bixiaci zasvěcený Princezně azurových oblaků. Na návštěvu láká především budoucí matky. Palác Červené brány Hongmengong pochází z dynastie Ming a je první z bezpočtu svatyní zasvěcených Princezně azurových oblaků. Velmi atraktivním místem na Taishanu je Údolí kamenné sútry – na obrovské ploché skále jsou patrné reliéfy textů z Diamantové sútry, jednoho z nejvýznamnějších textů buddhistické literatury.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Qufu – Konfuciovo město
Kaifeng – v ohrožení Žluté řeky
Taiwan – Krásný ostrov
Peking - Letní palác císařovny Cixi
Přísně Zakázané město

Článek byl zobrazen 4 169 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko