Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Taiwan – Krásný ostrov

V jihovýchodní Asii se na ploše menší než polovina České republiky rozkládá ostrovní stát Taiwan. Leží na obratníku raka, asi 120 km od pobřeží Číny a jeho břehy jsou omývány vodami Východočínského a Jihočínského moře. Jeho území je oficiálně spravováno Čínskou republikou, a proto není uznáván mezinárodním společenstvím jako suverénní stát.

I když je Taiwan čínským územím, je velmi odlišný od kontinentální Číny. Portugalští objevitelé nazvali ostrov v roce 1544 Formosa, tedy Krásný ostrov a toto pojmenování si opravdu zaslouží. Na poměrně malém území – ostrov má rozlohu 36 000 km2, se nachází obrovské množství přírodních krás. Najdete zde téměř čtyřtisícové vrcholy, divokou tropickou přírodu, sopky, jezera, soutěsky, termální prameny i letoviska a pláže teplého Pacifiku. Hory pokrývají téměř dvě třetiny ostrova a táhnou se od severu k jihu. Západní pobřeží je pak spíše nížinaté a najdete na něm hustě obydlené oblasti. Taiwan patří k nejhustěji zalidněným oblastem světa, žije zde totiž 22,8 milionů obyvatel.

Jelikož se Taiwan nalézá v oblasti subtropů, panuje zde po většinu roku příjemné počasí. Jaro je teplé a deštivé, léto slunečné s nejvyššími teplotami mezi 27°C a 35°C. Léto je však také obdobím tajfunů a nečekaných dešťů. Ideálním obdobím pro návštěvu ostrova je tak podzim, který je nejsušším obdobím v roce, a teploty jsou velmi příjemné. V zimě je zde chladno a vlhko, sníh však padá pouze ve vysokých horských oblastech.

Kultura Taiwanu byla odvozená od kultury čínské, velký vliv na ní však mají také Japonsko a Amerika. Místní obyvatele je tak těžké zařadit do jedné národnostní skupiny. Žijí zde však lidé velmi přátelští, usměvaví, ochotní, milí a k turistům z Evropy nebo USA velmi pohostinní. Jsou také velmi pyšní na svou zem, která se může pochlubit jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících ekonomik na světě. Studenti z Taiwanu jsou pilní, trpěliví a známí jako velcí dříči, kteří však navenek působí velmi skromně. Mnoho z nich navštívilo Českou republiku, proto ji vnímají velmi pozitivně a znají řadu našich významných osobností a krajanů.

Hlavním městem Taiwanu je Taipei situovaný na severu ostrova. Ve správním systému Čínské republiky je označen za centrálně spravované město, kde žijí necelé 3 miliony obyvatel. Taipei je všeobecně považován za politické, obchodní a kulturní centrum ostrova. K hlavním odvětvím průmyslu patří hutnictví, výroba textilu, stavba lodí, motocyklů a elektronických zařízení. Město je poseto řadou turisticky zajímavých míst a střetávají se zde prastaré místní obřady a náboženství s nejmodernější současností.


Foto: Taipei   Autor: Alex  Lin

Nepřehlédnutelnou dominantou Taipeie je druhá nejvyšší budova světa – mrakodrap Taipei 101. Budova byla postavena v roce 2004, tyčí se do výšky 509 metrů a najdete v ní nejrychlejší výtah na světě. Výtah dosahuje rychlosti 60,5 km za hodinu a na vrchol budovy vyletí za zhruba 40 sekund. Budova se svými 101 patry pojme do svých útrob obchody, fitcentra, kanceláře pro 10 000 zaměstnanců, tchajwanskou burzu a restauraci. V 91. poschodí této stavby se nachází venkovní rozhledna. Název Taipei 101 je poměrně jasný, málokdo však ví, že jde také o zkratku anglických slov Technology, Art, Innovation, People a Environment, tedy technologie, umění, inovace, člověk, příroda. Číslovka 101 pak vyjadřuje počet podlaží. Inspirací pro konstrukci budovy byla tradiční rostlina vyskytující se v této oblasti, a tou je bambus.

Každý návštěvník Taipeie by měl zavítat do Národního palácového muzea, které bylo vystavěno v kopcích na severu města. Muzeum ukrývá největší sbírku čínského umění na světě. Prohlédnout si v něm můžete řadu uměleckých předmětů, soch, čínskou kaligrafii a porcelán. Veškeré předměty byly původně umístěny v Zakázaném městě v Pekingu, později se je však podařilo převézt sem. Úžasným zážitkem je návštěva čínského chrámu Longshan, který zastupuje jak buddhismus, tak i konfucianismus. Na přilehlém nočním trhu můžete ochutnat taiwanské speciality, jako je třeba hadí maso, nakoupit suvenýry nebo oblečení. Nezapomeňte se vypravit také na Náměstí svobody, na němž najdete velkolepé Národní divadlo, Národní koncertní síň a Čankajšekův památník postavený v klasickém čínském slohu. Čankajšek je uznávaným taiwanským hrdinou, s celou vládou a spoustou pokladů utekl z Číny před Mao Ce-tungem na Taiwan.

V Taipei najdete několik krásných udržovaných parků s palmami a jezírky. Největším z nich je Da-an Park, mnohem krásnější je však Sun-Yat Shen Park a Peace Park.  V metropoli se nachází asi stovka všelijakých chrámů, které jsou většinou postaveny v tradičním čínském stylu, jde například o XingHaw Temple, Konfucius Temple nebo Dalongdong Baoan Temple. Za návštěvu stojí také muzeum LinAn-Tai Historical Home umístěné ve zrekonstruovaném čínském domě z 15. století. Jde o muzeum, kde se mohou návštěvníci seznámit s taiwanskými zvyky, bydlením a tradicemi. Je vidět, že obyvatelé Taipeie si svého města váží, nikde totiž nejsou vidět posprejované stěny, odpadky, nic zničeného apod. Vše je krásně čisté a udržované.


Foto: Taipei 101   Autor: Victor  Wu

Druhým největším městem na Taiwanu je Kaohsiung, kde žije kolem 1,5 milionu obyvatel. Toto město je turisticky atraktivní a proto také hojně navštěvované. Mezi významné památky patří palác, jezera Cheng-Ching a Lotosové jezero. Nelze však také opomenout ani námořní přístav, který patří mezi čtyři největší na světě.

Asi 30 km od Taipeie se nachází Yang Ming Shan National Park, kterému se přezdívá „Plíce Taipeie“.  Jde o jakousi džungli plnou palem a vodopádů a také nejrůznějších živočichů. Početné zastoupení zde má především hmyz. V jižní části ostrova se rozkládá Národní park Alishan, který pod sebe zahrnuje nejznámější krajinnou oblast na Taiwanu tvořenou pohořími Dawu, Jian, Zhu a Ta. Nejvyšší vrcholek ční do výše 2663 metrů nad hladinou moře. Tato oblast je celosvětově vyhlášená díky nádherným přírodním scenériím. Prohlédnout si můžete čajové plantáže a továrnu na zpracování čaje. Na jihu najdete také Národní park Kenting, který se může pochlubit krásnými plážemi a velmi bohatou vegetací. Užívat si zde můžete koupání v tropickém moři s možností potápění u korálových útesů, či dalších vodních sportů.

Národní park Taroko byl zařazen mezi "sedm zázraků Asie". Najdete zde největší turistické atrakce ostrova. Je možné podnikat pěší výlety kaňonem řeky s impozantními mramorovými útesy, najdete zde tajuplná údolí, vodní tunely, vodopády i horké prameny. K zajímavostem patří Jezero Slunce a Měsíce s krásnými chrámy. Na nejjižnějším cípu Taiwanu, kterým je mys Oluanpi s majákem, se mísí vody Jihočínského moře a Tichého oceánu. Vyhlášen zde byl Hengchuen Ocean Park s největším akváriem v jihovýchodní Asii se žraloky velrybími.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Peking - Letní palác císařovny Cixi
Přísně Zakázané město
Pekingská kachna
Xian - za Terakotovou armádou čínského císaře

Článek byl zobrazen 15 170 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko