Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Peking - Letní palác císařovny Cixi

V západní části Pekingu, se asi 15 km od centra metropole nachází Letní palác, který sloužil jako sídlo císařů dynastie Quinq, kteří se sem uchylovali v dobách letních veder. Palác je starý více jak 800 let a pro svou historickou hodnotu byl v roce 1998 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Palác je společně s řadou dalších obřích projektů bývalých císařských rodin umístěn do nádherného parku, jenž je největším v Pekingu. Jeho krásu podtrhuje uměle vybudované jezero Kunming, které park obklopuje. Prohání se na něm soukromé lodičky a plavidla s turisty. Tento vodní rezervoár se dá dokonce celý obejít, musíte však překonat několik mostů.

Přestože byl park využíván již předchozími dynastiemi, současný vzhled získal až za císaře Qianlonga vládnoucího v letech 1736 – 1795. Pozemek Letního paláce má dnes rozlohu přes 290 hektarů. V tomto zahradním komplexu se nachází mnoho dalších paláců, pavilonů, chrámů, síní, mostů a jezírek. Je zde patrná symbióza přírody a výtvorů člověka, vzniklo nádherné místo, které je vhodné pro relaxaci a odpočinek od ruchu velkoměsta. Za obvodové zdi areálu se dostanete několika branami. K severní, východní a jižní navíc jezdí pravidelné autobusové linky.

Letní palác se rozprostírá na hoře Dlouhého života a dominuje celému areálu. Jeho založení se datuje do 12. století, tehdy na kopci vznikla jeho první podoba. Poté se začal rozšiřovat a jeho snahou bylo přiblížit se čínskému ideálu harmonie mezi přírodou a člověkem. Palác sloužil mnoha čínským dynastiím, ale nejvíce je spojován se jménem císařovny Cixi žijící v letech 1835 - 1908, která byla považována za jednu z nejmocnějších žen Číny.

Původně byla jen konkubínou císaře Xianfenga, ale poté, co mu porodila syna, se jako regentka císařů chopila moci. Zabránila provedení státních reforem a zasloužila se také o pád dynastie Qing v roce 1911. Cixi nechala Letní palác dvakrát přestavět - v roce 1860 byl totiž zničen francouzskými a anglickými jednotkami, v roce 1902 pak zase vypleněn během Boxerského povstání.  Na rekonstrukce ale použila peníze určené pro čínské lodní vojsko, což se mnoha lidem nelíbilo. Na počátku 20. století pak proběhla velká rekonstrukce celého areálu a od roku 1924 je park otevřen veřejnosti.

Na prohlídku Letního paláce je dobré si vyhradit alespoň půl dne, rozhodně je zde spousta věcí k vidění a hodně času zabere také cesta z centra Pekingu. Je dobré si vybrat slunný den, protože případný smog by mohl znemožnit jinak nádherné výhledy. Každý, kdo Letní palác navštívil, rozhodně nelitoval vynaloženého vstupného, které se pohybuje okolo 35 yuanů.

V areálu Letního paláce se nachází mnoho unikátních staveb, přitažlivá je zejména třípodlažní stavba s názvem Zahrada Ctnosti a harmonie. Ta sloužila jako divadlo, v němž působil operní soubor čítající 348 členů. Císařovna Cixi mohla sledovat představení z vyvýšené galerie. V síni Milosrdenství a dlouhého života se ukrývá císařovnin trůn, šlo o hlavní obřadní síň. Mezi další zajímavosti parku patří Palác radosti a dlouhého života a Most sedmnácti oblouků. Severně od jezera Kunming je situován chrám postavený v tibetském stylu a Věž buddhistické vůně. Odtud se naskýtá skvělý výhled až ke vzdáleným mrakodrapům moderního Pekingu.

Zajímavým výtvorem, který vznikl za dob panování císařovny Cixi je také Mramorová loď. Jde o dekorativní plavidlo, které po staletí zdobí břeh jezera Kunming. Loď ovšem není mramorová, jak napovídá její název, byla zhotovena z bíle natřeného dřeva, jež mramor jen připomíná. Návštěvníci parku si jej však mohou prohlédnout jen zvenčí, vstup na palubu je přísně zakázán. Nedaleko Letního paláce se nachází tzv. Starý letní palác, který je dnes již bohužel v troskách. Stejně jako jeho nástupce sloužil jako útočiště čínských císařů během teplého období roku. V areálu se v minulosti nacházelo mnohem více architektonických skvostů, hodně jich však bylo zničeno britskými a francouzskými vojáky. Kdysi se zde nacházela také romantická palácová rezidence postavená podle zámku ve Versailles.

Turisté budou jistě nadšeni také z uličky Suzhou, která je lemována četnými obchůdky a restauracemi. Není to však ledajaká ulice, jde vlastně o vodní kanál, jehož výstavba byla inspirována městem Suzhou ve východní Číně. Dnes je tato vodní ulice pouhou atrakcí, kde se konají představení pro pobavení davů turistů.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Přísně Zakázané město
Pekingská kachna
Xian - za Terakotovou armádou čínského císaře

Článek byl zobrazen 6 706 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko