Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Qufu – Konfuciovo město

Východočínské město Qufu v provincii Shandong je neodmyslitelně spjato se životem nejvěhlasnějšího čínského filosofa Konfucia, který výrazně ovlivnil nejen kulturu Číny, ale také dalších států, včetně Japonska, Koreje a Vietnamu. Se jménem tohoto mudrce je spojena řada památek nacházejících se ve městě Qufu, které je jeho rodištěm.

Qufu se tak stalo posvátným místem nejen pro Číňany, ale i pro značný počet japonských, korejských a vietnamských poutníků. Každé září město ožívá slavnostmi u příležitosti Konfuciových narozenin. V srdci města se nachází velkolepé Konfuciovo sídlo, ve kterém bydleli filosofovi potomci. Rodina Kongů (Konfuciovi se říkalo také „mistr Kong“) disponovala nesmírnou politickou mocí a bohatstvím. Číňané se o ní zmiňují jako o „První rodině podnebesí“.

Rodina si ve městě nechala na ploše 16 hektarů vybudovat palác, který byl rozdělen na obytné a administrativní prostory.  Většina místností pochází z období Mingů. Ve východní části je chrám a za ním se rozkládá zahrada. V severní části se nachází Brána Dvojí slávy, která byla vyhrazena pouze pro návštěvy, jež přišly za císařem. Směrem na východ se tyčí útočištná věž, kam se rodina uchylovala v dobách nepokojů.


Foto: Konfucius    Autor: ulrichsson

Vedle paláce se nachází nejvýznamnější památka města, kterou je Konfuciův chrám (Kongmiao). Jde o rozlehlý komplex pamětních bran, nádvoří, síní, pavilonů se stélami, vedlejších chrámů, pokroucených cypřišů a svatyní. Chrám zde nechal postavit v roce 478 před naším letopočtem tehdejší král státu Lu. Vytvořil jej z Konfuciova rodného domu a nechal v něm vystavit věci denní potřeby, které filosof používal. Největšího rozšíření se chrám dočkal v období dynastií Qing a Ming. Současná podoba a rozsah chrámu byl vytvořen na počátku 18. století, kdy byly z příkazu qingského císaře Yongzhenga provedeny rozsáhlé rekonstrukční práce. Celý komplex je dlouhý přes 1 km a zaujímá rozlohu více než 100 tisíc m2. Nachází se zde celkem 500 komnat a místností. Svou velikostí se řadí k největším zachovaným chrámům světa a celá stavba je ukázkou vrcholného feudálního stavitelství. V roce 1994 byl Konfuciův chrám zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Za vchodem se tyčí 198 kamenných stél, na nichž jsou napsána jména 50 tisíc kandidátů, kteří úspěšně složili císařské zkoušky. Dlouhou řadou bran se dostanete k pavilonu Kuiwenge z 11. století, který se pyšní třemi střechami. V Meruňkovém pavilonu, do nějž se vchází branou Velkého úspěchu, přednášel Konfucius svým žákům. Na vrcholu mramorové terasy se sloupy zdobenými reliéfy draků stojí síň Velkého úspěchu, která je jakousi perlou chrámu. Za ní pak uvidíte síň Mudrcových relikvií, kde jsou umístěny kamenné desky s výjevy z Konfuciova života. Ve východní části je situována zeď Lubi, do které jeden z Konfuciových potomků schoval mudrcovy knihy před císařem Qin Shihuangdi, který se je chystal spálit. Ke znovuodkrytí knih došlo až za dynastie Han.

V severní části města můžete navštívit obezděný Konfuciův háj, kde jsou po více než 2 tisíce let pohřbíváni Konfuciovi potomci. Ne nadarmo se o tomto hřbitově píše jako o nejzachovalejším pohřebišti v celé Číně. Na ploše téměř 10 hektarů jsou rozesety svatyně a náhrobky. Ty jsou zasazeny do obrovského cypřišového a borovicového lesa s velmi emotivní atmosférou.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Kaifeng – v ohrožení Žluté řeky
Taiwan – Krásný ostrov
Peking - Letní palác císařovny Cixi
Přísně Zakázané město
Pekingská kachna

Článek byl zobrazen 3 813 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko