Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kunming – město věčného jara

Na jihu Číny se ve výšce 2000 metrů nad mořem rozkládá Kunming, hlavní město provincie Yunnan, kde žijí necelé 4 miliony obyvatel. Město je obklopeno horami, panuje zde mírné podnebí a okolí je plné bujné flóry. Možná právě proto si Kunming vysloužil přezdívku „Město věčného jara“.

Starobylý Kunming byl součástí království Nanzhao, které sahalo přes celou jihozápadní Čínu až do Barmy a zabíralo i část Vietnamu. Existovalo do 13. století, kdy mongolský chán založil dynastii Yuan. Kunming tak byl vzkvétajícím městem s kosmopolitní atmosférou. Přestože město v nedávné minulosti prošlo rozsáhlými změnami a stala se z něj moderní metropole, stále si uchovává svůj specifický charakter a je považováno za jedno z poklidných čínských měst. Zajímavé je multietnické složení obyvatelstva, vedle Číňanů zde žijí kmeny Bai, Yi, Hui, Miao a Hani.

Kunming je městem parků, tím nejoblíbenějším je Cuihu Gongyuan v jeho severozápadní části. V parku se můžete kochat lotosovými jezírky, pavilony a můstky. Západně od parku se nachází Francouzské velvyslanectví, kde se pořádají krátkodobé výstavy. Směrem na severozápad se rozprostírá univerzitní čtvrť. 

Velmi oblíbeným poutním místem v Kunmingu je obrovský buddhistický komplex Yuantongshi nacházející se na úpatí kopce Yuantongshan, který se pyšní impozantní minskou bránou. V centru komplexu stojí pavilon z období dynastie Qing s třímetrovou zlacenou sochou Maitréji – Budoucího Buddhy.  Za pavilonem pak najdete Velkou Buddhovu síň z Mingů ozdobená dvěma dřevěnými draky. Dále zde objevíte síň postavenou v thajském duchu, s mramorovou sochou Šákjamuniho, kterou chrámu daroval thajský král. Zadní část komplexu je zajímavá útesem, do nějž byly vytesány schody popsané náboženskými básněmi a výroky. 


Foto: chrám YuanTong

Pokud se vydáte do uliček u Jingxing Jie, narazíte na obrovský ptačí a květinový trh. Ten je přehlídkou neuvěřitelného množství ptáků, ryb a dalších domácích zvířat. Jsou zde také stánky se starožitnostmi, kuriozitami a různými suvenýry, včetně mečů na tajči, šperků, starých mincí, bambusových dýmek a předmětů, které upomínají na Kulturní revoluci.

Jestliže vás zajímá historie kraje, vydejte se do Provinčního muzea. To uchovává například skvostné bronzové bubny, jež byly nalezeny v hrobkách na břehu nedalekého jezera Dianchi. Pocházejí z období Válčících států a Západní Han, jejich stáří je tedy odhadováno na více než 2000 let. Bubny jsou zdobeny reliéfy, na nichž jsou zachyceny scény z venkovského života, ale také výjevy z různých bitev. Jistě vás zaujme i podivný motiv bambusového domu přeměněného na rakev. V nejzdobenějším bubnu se uchovávaly mušle kauri, které v minulosti sloužily jako platidlo. Další typy mušlí byly využívány jako hudební nástroje nebo při obětních obřadech. V další síni si můžete prohlédnout bronzové a dřevěné buddhistické sochy z různých epoch. V horní části muzea je umístěna expozice o pravěku.

V Kunmingu se v minulosti rozkládala muslimská čtvrť, ze které se však do dnešní doby podařilo dochovat jen poslední ulici zvanou Shuncheng Jie. Je lemovaná krámky nabízejícími rozinky, chléb pita a sušené hovězí maso. Před několika lety byla v této čtvrti stržena více než 400 let stará mešita Nanchang Quingzhensi. Na jejím místě pak vyrostla nevkusná moderní stavba završená zelenými kupolemi, která má představovat moderní typ mešity. V okolních uličkách můžete zakoupit náboženské předměty, jako čapky nebo obrázky Mekky. Nachází se zde také nesčetné množství stánků s občerstvením, pochutnáte si tak na jehněčím kebabu s kmínem, nebo některé z dalších lahůdek. 

Z éry Tang pochází třináctipodlažní Západní pagoda Xisita, která vyniká sochami v nikách ve všech podlažích. V nedaleké zahradě se tyčí také Východní pagoda Dongsita, která je replikou původní stavby. Návštěvníkům je vstup do těchto chrámů zakázán, za malý poplatek si mohou prohlédnout alespoň nádvoří pagod. Kunmingské Městské muzeum pečuje o několik významných předmětů spojených s historií města. Velmi ceněný je Daliský sútrový sloup z období dynastie Song. Tento sedmimetrový pilíř z růžového pískovce nechal zhotovit daliský král Yuan Douguang. V horním patře muzea jsou pak soustředěny bubny, expozice pojednávající o městě a pět koster dinosaurů. 

Na severovýchodním okraji města se uprostřed rozlehlého parku nachází chrám Jindian. Tato neobvyklá dvoupodlažní svatyně byla v roce 1671 postavena celá z bronzu a sloužila jako letní sídlo generála Wu Sanguie z doby Qing. Svatyně je vysoká 6 metrů a váží asi 270 kilogramů. Stojí na soklu z daliského mramoru a postupem času získala téměř černou patinu. Na nádvoří rostou staré kamélie, z nichž jedna byla vysazena dokonce před 600 lety. V hlavní síni jsou uloženy dva kouzelné meče taoistických válečníků.  Za Jindianem se na kopci nachází další taoistická svatyně s věží, která ukrývá bronzový zvon o váze 12 700 kilogramů. Zvon byl odlitý v roce 1432 a zachráněn ze zničených jižních bran Kunmingu.

Asi 12 kilometrů severozápadně od centra Kunmingu se rozkládá rozlehlý Bambusový chrám Qiongzhusi pocházející z období Tang. V minulosti bohužel vyhořel a v 15. století byl znovu postaven. Tato elegantní buddhistická stavba se dnes pyšní červenočernou dřevěnou výzdobou. Uvnitř jsou uloženy tři sochy Buddhů a celá škála hliněných soch v životní velikosti, které na konci 19. století vytvořil sichuanský sochař Li Guangxiu. Pozornost si zaslouží také kamenná deska ze 14. století, uložená v hlavní síni, na které jsou vidět čínské a mongolské nápisy. Ty dokladují obchodní styky mezi Čínou a Yunnanem. 

Jižně od Kunmingu leží asi 40 km dlouhé jezero Dianchi, které je lemováno rybářskými vesničkami. Na hladině můžete pozorovat tradiční rybářské loďky s bambusovými stěžni a čtvercovými plachtami. Na severním břehu stojí pavilon Daguanting a několik kilometrů směrem na jih se prostírá park Haigeng Gongyuan s vrbami a eukalypty. Asi 16 kilometrů jihozápadně od Kunmingu se začínají zvedat Západní hory Xishan, které dělají jezeru krásnou kulisu. 

- jap - 

Předchozí články z Číny
Yungangské jeskyně 
Longmenské jeskyně 
Chongqing – třetí největší město Číny 
Most Marca Pola 
Panenské pláže Hainanu 

Článek byl zobrazen 6 414 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko