Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Panenské pláže Hainanu

V Jihočínském moři se rozkládá největší čínský ostrov Hainan, který je oblastí s jedinečnou krásou a specifickou atmosférou. Stejně jako jiné tropické ostrovy, i Hainan návštěvníkům nabízí čisté a blankytně modré moře, bílé písčité pláže, zelená pohoří a tropickou květenu. Možní právě proto bývá často nazýván „čínskou Havají“.

ZÁJEZDY DO ČÍNY NA SVĚTADÍLECH

Hainan rozkládající se na ploše 34 tisíc km2 byl v minulosti administrativní součástí provincie Guangdong, dnes je však již samostatnou čínskou provincií. Až do poloviny 20. století byl izolován od okolního světa a představoval nevyspělý kout země. Jeho odlehlá poloha způsobila, že místní etnikum Liové, zde žili životem primitivních lovců-sběračů a nebyli ovlivňováni moderní dobou. V roce 1988 došlo k velkému rozvoji a ostrov se stal zvláštní ekonomickou zónou. Řadu rozplánovaných projektů se přesto dodnes nepodařilo dostavět. Dnes je již Hainan vyhledávaným turistickým letoviskem a prázdninovým rájem se stovkami hotelů a dvěma mezinárodními letišti. 

Návštěvníci si zde mohou užívat relaxace na bílých písčitých plážích, koupat se v blankytně modrém Jihočínském moři nebo se vydat na exkurzi do kopcovitého zeleného vnitrozemí a kochat se tropickou květenou. Na východním pobřeží ostrova najdete kávovníkové plantáže. Ostrov je jedinečný také svou bohatou historií, pozůstatky původní kultury Liů a různorodostí místního obyvatelstva. Celkově zde žije 37 etnických skupin používajících vlastní zvyky a tradice, což značně ovlivňuje místní kulturní rozmanitost. Kvůli dvanácti golfovým hřištím je vyhledávaným cílem milovníků golfu. Do povědomí světové veřejnosti se Hainan dostal také díky konání volby Miss World. Ostrov je pro poměrně stálé počasí ideální destinací pro celoroční dovolenou. Pouze během letních měsíců se mohou objevit silnější srážky, někdy doprovázené tajfuny. Na mnoha místech ostrova vyvěrají geotermální prameny s teplotou od 45 do 90°C.

Hlavním městem ostrova se stalo Haikou s rušným přístavem. Jde o důležitý dopravní uzel nacházející se na severu ostrova. Nedaleko se nalézá pamětní chrám Wugongci (Pěti pánů), jenž byl postaven v roce 1889. Jedna ze síní dnes připomíná básníka Su Dongpoa, který zde v letech 1097 – 1100 žil v exilu. Zajímavé je také mohutné opevnění Xiuyang vystavěné v 19. století na západ od centra Haikou. V minulosti sloužilo jako obrana proti nájezdům francouzských vojsk. Masivní kamenné hradby jsou proto opatřeny 6 velkými děly a jednotlivé střílny jsou propojeny podzemními chodbami. Dále směrem na jihozápad narazíte na hrobku Hai Ruie, bezúhonného úředníka z doby Ming, který byl vykázán na Hainan z důvodu jeho kritiky tehdejších panovníků. 

Jestliže jste milovníky přírody a pěší turistiky, vyrazte do vnitrozemí ostrova, kde se před vámi otevře krásná a nedotčená krajina. Navíc se dostanete do přímého kontaktu s ostrovními obyvateli, kteří jsou velmi milí a pohostinní. Nejvýznamnějším centrem hornatého středu ostrova je městečko Tongshi, kde můžete navštívit Národopisné muzeum. V něm se seznámíte s historií a kulturou Hainanu. Město je sídlem autonomních vlád Liů a Miaů, v jeho okolí je proto rozeseto mnoho pozůstatků jejich tradičních domů a stodol. Pokud se vydáte z Tongshi směrem na severovýchod, po 50 kilometrech dorazíte k úpatí hory Wuzhishan měřící 1867 metrů nad mořem. Pro místní obyvatele je hora posvátná, pokud však budete chtít, můžete si udělat hezký výlet a vydat se na její vrchol. Dalším zajímavým místem je Baihuashan, kde je k vidění 300 metrů vysoký vodopád.

Na východním pobřeží Hainanu navštivte město Wenchang, ze kterého to není daleko k širokým plážím a kokosovým hájům v Dongjiao Yelinu.  Na okraji města Wanning pak můžete prozkoumat jedinečnou oblast Dongshaling s podivuhodnými skalními útvary. Pokud pojedete směrem na jih, dorazíte k městu Xinglong, které je po celé Číně známo výrobou skvělé kávy. Degustaci kávy a čaje nabízí Xinglongská tropická botanická zahrada. Nachází se zde také tzv. Tropická farma zahraničních Číňanů, kde žije okolo 20 tisíc emigrantů z Vietnamu a dalších zemí převážně jihovýchodní Asie. Tito lidé si sem přišli vydělat na živobytí výrobou kávy či zpracováním kaučuku.

Město Lingshui je hlavním městem stejnojmenného autonomního okresu. Zavítat zde můžete do Muzea komunismu, které návštěvníky seznamuje s první čínskou komunistickou vládou, jež na ostrově vznikla v roce 1928. Při procházce ulicemi Lingshui si budete připadat, jako byste se vrátili zpět v čase. Od počátku 20. století se toho zde opravdu moc nezměnilo, ulice jsou lemovány starými malebnými krámky a domky. Nedaleko města Xincun, kde žije početná populace národnosti Hakka, z moře vystupuje Opičí ostrov. Opičí se mu říká proto, že jej okupuje početná kolonie makaků, na které narazíte opravdu na každém kroku. Ostrov je dostupný pravidelným lodním spojem a se stal oblíbeným cílem jednodenních výletů.

Nejvyhledávanější je na Hainanu jeho jižní pobřeží s tropickými plážemi v blízkosti města Sanya. Sanya je hlavní turistickou oblastí, ale také nejjižnějším čínským městem a předním přístavem země. Nejrušnější je pláž Dadonghai lemovaná hotely, restauracemi, obchody a četnými zábavními zařízeními. Krásná široká pláž se táhne v délce 7 km podél zálivu Yalongwan. Její bělostný písek nádherně kontrastuje s azurově modrou vodou na jedné straně a s palmovou promenádou na straně druhé. Za návštěvu však stojí také pláž Tianya Haijiao, pro niž jsou typická skaliska, jejichž vyobrazení se dostalo dokonce i na čínskou bankovku. Přibližně 2 hodiny plavby je vzdálen ostrov Ximaozhou, který je doslova rájem pro milovníky potápění a šnorchlování. Pod mořskou hladinou můžete pozorovat nejrůznější pestrobarevné rybky.

Na ostrově máte možnost podniknout i zajímavou expedici do deštného pralesa v přírodní rezervaci Jianfengling. Ta ukrývá zachovalou a nedotčenou přírodu s charakteristickými obrovskými stromy, kapradinami a vinnou révou. Prales se stal útočištěm mnoha druhů živočichů - savců, ptáků i motýlů. Je ideální pro nenáročné výlety i pěší túry.

- jap -

Předchozí články z Číny
Xi´an – kde odpočívají bojovníci 
Za čistým vzduchem do Xiamenu 
Harbin - nejchladnější město Číny 
Macao - nové Las Vegas 
Po řece Li do Yangshuo 

Článek byl zobrazen 8 903 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko