Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Most Marka Pola

Přes řeku Yongding se v čínském městě Wanping klene 267 metrů dlouhý mramorový Most Marka Pola známý také jako Lugouquiao. Byl postaven za dynastie Jin v roce 1189, ale během rozsáhlých povodní zničen. O několik století později bylo rozhodnuto o rekonstrukci a dnešní stavba tak pochází z roku 1698.

Most byl pojmenován po Marku Polovi poté, co jej tento spisovatel vylíčil ve svém slavném cestopisném díle „Milion“, v němž čerpal z dávných cest, které po Číně podnikl jeho otec a strýc. Čínsky se mostu říká Lugouquiao, anglicky Marco Polo Bridge.

most Marca Pola

Most tvoří jedenáct oblouků a na jeho východním i západním konci je možné si prohlédnout stély s nápisy od qingských císařů Kangxiho a Qianlonga. Východní Qianlongova stéla nese poetický nápis „lugou xiaoyue“ což v překladu znamená „měsíc za úsvitu v Lugou“.  Po celé délce mostu se nachází balustrády zdobené více než čtyřmi stovkami kamenných lvů, kteří se od sebe liší jen nepatrnými detaily. Místní legenda praví, že právě tyto hrozivě vyhlížející sochy v hluboké noci ožívají. Není tak radno se po setmění pohybovat v blízkosti mostu.

most Marca Pola

I když prošel most v minulosti několika rozsáhlými přestavbami a rozšířením, překvapivě se do dnešních dní podařilo zachovat i jeho značnou původní část. Most se do novodobých čínských dějin nechvalně zapsal jako dějiště nešťastné události. Dne 7. července roku 1937 zde došlo k přestřelce mezi japonskou císařskou armádou a nacionalistickými čínskými vojáky. Tento boj vyústil v japonskou okupaci nedalekého Pekingu, která nakonec přerostla v regulérní válku. Pokud vás tato událost zajímá, navštivte expozici v pamětní síni ve Wanpingu, která ji podrobně dokumentuje. 

- jap -

Předchozí články z Číny
Panenské pláže Hainanu 
Xi´an – kde odpočívají bojovníci 
Za čistým vzduchem do Xiamenu 
Harbin - nejchladnější město Číny 
Macao - nové Las Vegas 

Článek byl zobrazen 5 803 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko