Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za čistým vzduchem do Xiamenu

V jihovýchodní Číně se v provincii Fujian rozkládá staré přístavní město Xiamen s rušnou námořní atmosférou. Město leží na dvou ostrovech okolo ústí řeky Jiolong a žije v něm asi 1,3 milionu obyvatel. Xiamen se však pyšní jedním velmi důležitým prvenstvím – co se týče ovzduší, bylo zvoleno nejčistším městem Číny.

ZÁJEZDY DO ČÍNY NA SVĚTADÍLECH

Vznik města se datuje do 14. století, v minském období se pak stalo důležitým přístavem. Během nájezdů Mandžuů v 17. století sloužilo jako významná obranná pevnost. V čele hnutí odporu se ocitl legendární čínský lupič a minský loajalista Zheng Chenggong, zvaný také Koxinga. V 19. století se na nedalekém ostrově Gulangyu usadily zahraniční komunity a město se tak zařadilo mezi první smluvní přístavy. V té době byl však Xiamen známý ještě pod názvem Amoy. V zápětí se stal největším přístavním městem v zemi, odkud se exportoval hlavně čaj. V 80. letech 20. století byl Xiamen vyhlášen jednou z prvních zvláštních hospodářských zón v Číně. 

Moderní Xiamen nabízí návštěvníkům řadu zajímavostí jak z jeho historie, tak i ze současnosti. Stojí zde například chrám Nan Putuosi postavený ve výstředním jihočínském stylu během období dynastie Tang. Skládá se ze tří síní, které oplývají množstvím buddhistických soch. V síni Nebeských králů stojí podobizna Wei Tua, ochránce buddhistické nauky. Chrám stejně jako kdysi, tak i dnes poskytuje ubytování poutníkům. Další, ale o něco menší chrám se vypíná vysoko na skalním výchozu u Huxiyanu (skály Tygřího pramene). Ještě o něco výše, nad ním stojí chrám Bailudong (jeskyně Bílého jelena), založený v éře Ming. Z obou chrámů se naskýtá nádherný výhled na celé město. 

Xiamen se může pochlubit také krásnou botanickou zahradou Wanshi Zhiwuyuan, kde se nachází více jak 4000 druhů rostlin pocházejících především z jižní Číny a jihovýchodní Asie. Nechybí zde eukalyptus, bambus, ani sekvoje vždyzelená, kterou vysadil bývalý americký prezident Richard Nixon. Zajímavé je Muzeum zámořských Číňanů, které je rozděleno na dvě části. První se věnuje dějinám emigrace z provincie Fujian, vystavuje fotografie, obrazy a památeční předměty. Druhá část je zaměřena na bronzy, keramiku a umělecká díla, jež kdysi patřila čínským emigrantům. Pozoruhodná je zejména sbírka bronzů pokrývající období od dynastie Shang v 16. století před Kristem, až po zrod Čínské republiky. 

Hradby pevnosti Hulishan v Xiamenu střeží obrovská děla, která byla vyrobena v německé továrně v roce 1891 pro qingskou vládu. Děla jsou bezmála 14 metrů dlouhá, váží 50 tun a jejich palebná vzdálenost dosahovala 10 kilometrů. Z hradeb pevnosti je možné za dobrého počasí dohlédnout až na Taiwan. Asi 15 km severně od města se v blízkosti pobřeží nachází Xiamenská univerzita Jimei School Village, kterou v roce 1913 založil úspěšný singapurský obchodník Tan Kah Kee. Ten se v roce 1950 vrátil do Číny, kde následně vykonával různé vládní funkce. Před začátkem 2. světové války přešla škola do státních rukou. Kvůli následné japonské invazi pak musela být přestěhována do města Changting na západě provincie Fujian. Roku 1962 se stala jednou z klíčových univerzit Číny a vrátila se zpátky do Xiamenu. Škola byla postavena v čínsko-gotickém stylu a je obklopena nádherným parkem s pagodami. Stojí zde také bývalý dům Tan Kah Keeho, který je přístupný veřejnosti. 


Foto: univerzita

Pouhých 10 minut plavby lodí od Xiamenu leží poklidný ostrov Gulangyu, který vyniká pěknými budovami a je uzavřen pro veškerou dopravu. Ostrov se poprvé proslavil v roce 1860, kdy se na něm usadili představitelé cizích mocností. Na ostrově se záhy rozvinulo město evropského rázu se stejným názvem, s kostely, konzuláty a honosnými vilami. V roce 1903 bylo Gulangyu vyhlášeno Mezinárodní osadou pro Evropany a Japonce, s městskou radou a sikhským policejním sborem. Toto významné postavení se mu podařilo uchovat až do konce 2. světové války. Také dnes panuje na ostrově jihoevropská atmosféra. Ostrov je poměrně malý, rozkládá se na ploše o rozloze 2,5 km2, proto není problém si jej prohlédnout pěšky. V blízkosti trajektového terminálu můžete navštívit místní atrakci, kterou je Xiamenský podmořský svět se zajímavými exempláři žraloků, tuleňů, delfínů, tučňáků a tropických ryb. Nedaleko můžete vidět Koxingovu sochu připomínající tohoto slavného vzbouřence, který se svou flotilou vydržel léta vzdorovat výbojným Mandžuům. Koxinga je navíc zodpovědný také za vyhnání Holanďanů z Taiwanu. Dále směrem na jih se podél pobřeží rozprostírá zahrada Shuzhuang, která je plná tropických rostlin. V sousedství se táhne hezká, ale většinou přeplněná Gangzaihouská pláž. 

Směrem na sever se rýsuje skála Sluneční záře, která je nejvyšším bodem ostrova. Na její vrchol se můžete nechat vyvézt kabinovou lanovkou. Na úpatí skály se nachází Koxingova pamětní síň, kde je uložena hrstka jeho osobních věcí, jako je například nefritový pásek a část jeho roucha. Pokud se vydáte na jihozápadní pobřeží, objevíte Yingxiongdhan s neobvyklou voliérou pod širým nebem na vrcholku budovy. Uvnitř poletují pestrobarevní papoušci, volavky a tropičtí holubi. 

- jap -

Předchozí články z Číny
Harbin - nejchladnější město Číny 
Macao - nové Las Vegas 
Po řece Li do Yangshuo 
Hangzhou a Západní jezero
Velký Buddha „Dafo“

Článek byl zobrazen 6 222 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko