Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chengdu – kde pandy dávají dobrou noc

Na jihozápadě Číny se nachází město Chengdu, které je hlavním městem provincie Sečuan, jež se proslavila svou tradiční kuchyní. Tato moderní metropole oplývá uvolněnou atmosférou, kulturní život je zde ztělesněn příjemnými zahradami a čajovnami, které jsou neodmyslitelnou součástí života místních obyvatel.

Dějiny Chengdu sahají do éry Ba-Shu, i když hlavním městem se poprvé stalo již během období Tří království, tj. roku 221 po Kristu. Později se proslavilo výrobou hedvábného brokátu a také mělo primát v tisku prvních bankovek. Na čínské poměry je dnes Chengdu poměrně kompaktní a moderní město, ve kterém žije okolo 4 milionů obyvatel. Většina jeho památek je soustředěna v centru, což umožňuje jejich snadné poznávání. 

Chengdu, Čína

Ve městě je několik zajímavých buddhistických a taoistických chrámů, krásných parků a hrobů panovníků. Zajímavý je klášter Wenshuyuan, který je sídlem sichuanské čchanové sekty a je zasvěcen bohu moudrosti – Wenshuovi. Ten bývá obvykle znázorňován na modrém lvu. Klášter byl založen kolem roku 700 po Kristu, ale nynější rozmístění jeho pěti síní se datuje do období Ming. Jednotlivé budovy jsou plné soch a na nádvořích je rozmístěno mnoho bronzových vykuřovadel. Chrám není nijak zvlášť zdobný, jeho význam se tak spíše než v jeho okázalosti projevuje v neustálé činnosti a zpěvu modliteb. 

V severozápadní části města se nachází velká mohyla, která v roce 1942 vydala hrobku Wang Jiana, samozvaného sichuanského císaře, jenž se probojoval k moci v roce 907 po Kristu. Jeho dřevěný sarkofág zdobený 22 postavami členek ženského orchestru ležel na kamenné plošině dlouhé 6 metrů. Plošinu podepírají busty válečníků v životní velikosti. Socha císaře a pozůstatky květinových fresek navozují dojem, že šlo o kultivovaného a skromného muže. 

Další památkou města je došková chýše Du Fua – nejslavnějšího básníka dynastie Tang. Ten do Chengdu přišel během rozsáhlého povstání roku 759. Dodnes na okraji města stojí polorozpadlá došková chatrč, ve které strávil pět let života v chudobě. Právě v ní napsal na 240 oduševnělých básní. Jeho obdivovatelé založili kolem chatrče v 10. století zahrady. V roce 1811 byly zahrady upraveny a doplněny tradičními můstky, jezírky, stromy a pavilony. V jednoduchých a bíle omítnutých síních jsou umístěna vydání Du Fuových básní. Nachází se zde také muzeum, které návštěvníkům přibližuje básníkův život prostřednictvím modelů a obrazů. 

Hlavním taoistickým chrámem v Chengdu je Qingyanggong z 9. století. Jeho jméno by se dalo přeložit jako „chrám Zelené kozy“. Asi nejosobitějším objektem je pavilon Bagua z roku 1882, který je podepřen kamennými pilíři s 81 draky, jež obklopují sochu zakladatele taoismu Laoziho v životní velikosti. Uvnitř síně Trojí čistoty jsou k vidění tři mohutné sochy božstev, které shlížejí na sochy koz, přestože zvíře napravo má tygří tlapy, roh jednorožce a hadí ocas. Na zdi jedné z dalších síní jsou namalované tři postavy, které údajně přináší štěstí. Návštěvníci proto stojí často dlouhou řadu, aby se jich mohli také dotknout. 

Svatyně Válečného ministra Wuhouci vznikla k uctění památky geniálního vojenského stratéga Zhuge Lianga. Stavba pochází z roku 223, kdy byl na tomto místě pochován Liu Bei, Zhugeův velitel. V roce 1672 byl objekt rozšířen o řadu síní, které byly vybaveny sochami z epochy Tří království. Všechny sochy střeží hrobku Liu Beie se sochou uloženou ve zlatém rouchu. 

Nejkrásnějším parkem v Chengdu je Lidový park, který celoročně oplývá kvetoucími rostlinami. Kromě nich jsou zde jezírka, terasy a síně pro víkendová představení stínového divadla. Vztyčen zde byl i pomník mučedníků připomínající železniční konflikt z roku 1911. Za prohlídku stojí Univerzitní muzeum provincie Sichuan, které ve 20. letech minulého století založil americký vědec Dye. Muzeum opatruje kulturní artefakty, jako jsou výšivky, kožená brnění a tibetské náboženské předměty. Podél řeky se rozprostírá park Wangjianglou Gongyuan ukrývající pagodu zasvěcenou básnířce Xue Tao žijící v 9. století.

Panda velká, Chengdu, Čína
Foto: Panda velká, Chengdu

Asi 10 km severovýchodně od centra Chengdu se nachází jedna z největších turistických atrakcí celé oblasti a tou je světoznámá chovná stanice pandy velké. Stanice pečuje o desítku pand velkých za podmínek neskonale lepších, než jim může nabídnout kterákoliv zoologická zahrada. Institut založený v roce 1987 se tak může pochlubit řadou úspěšných odchovů a skvělými výsledky. Na podzim roku 2008 se dokonce narodilo šest mláďat. 

Základna neslouží pouze turistickým účelům, je zde vybudováno vědecké centrum, které se ve spolupráci s dalšími pracovišti zabývá problémy pand. Hlavním cílem dnes již není rozmnožování pand za účelem jejich přesunu do jiných zoologických zahrad na světě, ale především začít vracet tyto zvířata zpět do volné přírody. V současné době je zde umístěno na 20 pand červených a 21 pand velkých. Tito tvorové nejsou příliš aktivní, většinu času tráví pojídáním bambusových výhonků a spánkem. Na rozdíl od většiny ostatních čínských zoo se pandy v Chengdu mají velice dobře a těší se kvalitní péči. Ani západní návštěvník tak není pohoršen způsobem života zvířat v asijském zajetí.

- jap -

Další články z Číny: 
Chongqing – třetí největší město Číny
Hrobky mingských císařů
Wutaishan – v objetí klášterů
Novodobé divy světa – Velká čínská zeď
Nanchang – město revoluce

Článek byl zobrazen 8 752 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko