Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nanchang – město revoluce

Ve střední Číně se na řece Gan rozkládá město Nanchang, které je hlavním městem provincie Jiangxi. Bylo založeno již ve 2. století a během dynastie Han a Ming vzkvétalo jako centrum obchodu. I když je dnes spíše průmyslovým městem, může se pochlubit četnými památkami. Mnohé z nich jsou spjaty s revolučními událostmi v Číně.

Nanchang je spojován s významným povstáním, které rozpoutal komunistický předák Zhou Enlai v roce 1927. 1. srpna toho roku převzal společně s generálem Zhu Deem a 30 tisíci povstalci na několik dní kontrolu nad celým městem. Později Nanchang sice zpátky získali nacionalisté, přesto se následkem Enlaiova činu odstartoval řetězec událostí, které nakonec vyústily ve vznik Čínské lidové republiky. Akce je považována za rozhodující okamžik v dějinách země 20. století a oslavována jako den vzniku Rudé armády. Zhou Enlai se v roce 1949 stal ministerským předsedou. Pro západní země byl rozumnou a vlídnou tváří čínského národa, pro krajany zase jediným členem vlády, který chápal problémy obyčejného lidu. Když v roce 1976 zemřel, byla to pro Číňany obrovská rána a všichni po dlouhou dobu upřímně truchlili. 

Prohlídku města je dobré začít na Lidovém náměstí, které je lemováno revolučními stavbami inspirovanými sovětskou architekturou. Na jižním konci se tyčí pomník Mučedníků vyjadřující revoluční zápal. Výstavní síň nese rudou hvězdu. Pokud se vydáte z náměstí směrem na sever, narazíte na pamětní síň Mučedníků revoluce, ve které jsou vystaveny archivní fotografie zachycující události v Číně od 20. do 40. let minulého století. 

Prohlédnout si dnes můžete také dřevený dům z roku 1927 - bývalé sídlo generála Zhu Dea. Mnohem zajímavější je však buddhistický chrám Youminsi z 6. století, který patří k hlavním svatyním v Jiangxi. Během Kulturní revoluce byl značně poničen, ale později se naštěstí podrobil renovaci. V jedné z jeho síní je ukrytá desetimetrová socha Buddhy spočívajícího na lotosu. V chrámu visí také bronzový zvon z roku 967. Jižně od chrámu se nachází park Prvního srpna, kde v minulosti stávaly císařské výstavní síně. Dnes zde najdete jen zelené a vodní plochy a zahradu nazývanou Zeleninové políčko starce Su.

V krásné budově, která kdysi sloužila jako hotel, dnes sídlí Muzeum revoluce ukrývající dobový nábytek a výzbroj. Dalším zajímavým muzeem je Provinční muzeum situované v západní části města. Mezi exponáty nechybí zkameněliny objevené v Jingxi či porcelán z pecí v Jingdezhenu pocházející ze 4. století. Vystaveny jsou zde také pohřební předměty, jako jsou sošky, nefritové pásky a šperky.

Určitě při prohlídce města nevynechejte návštěvu pavilonu Tengwangge na břehu řeky Gan, který byl postaven v roce 653 a jeho věčnou slávu mu zajistil básník Tang Bo. Od doby svého vzniku změnila stavba asi 26 krát svou podobu. Poslední přestavba proběhla v roce 1989, kdy byl nahrazen původní pavilon zničený při požáru roku 1926. V současné době je pavilon vysoký 60 metrů a jsou na něm patrné prvky jihosungského stylu. Návštěvníci se mohou nechat výtahem vyvézt až na jeho vrchol, odkud se naskýtá nádherná podívaná na město. Uvnitř pavilonu je malé divadlo, kde se občas konají taneční, hudební nebo operní představení.

Další zajímavou stavbou Nanchangu je 59 metrů vysoká cihlová pagoda Shengjinta pocházející z období Tang, v 18. století však byla kompletně přestavěna. Pagoda se tyčí ve čtvrti plné čajoven, holičství a prodejen potravin. Zajímavé obrazy jsou k vidění v Qingyunpu – Zahradě Modrého oblaku nebo též Muzeu Bada Shanrena. Jsou zde umístěna díla Zhu Daa, jednoho z největších čínských malířů, potomka císařské dynastie Ming.

- jap - 

Předchozí články z Číny
Kunming - město věčného jara 
Yungangské jeskyně 
Longmenské jeskyně 
Chongqing – třetí největší město Číny 
Most Marca Pola 

Článek byl zobrazen 5 290 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko