Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Yangzhou – město soli

V oblasti střední Číny, v provincii Jiangsu, se v deltě Dlouhé řeky rozkládá město Yangzhou, které bylo vždy známé blahobytem a kulturou. Jeho poloha u Velkého kanálu, který je největší umělou vodní cestou na světě, tak vždy rozhodovala o růstu nebo poklesu bohatství města. Jakmile využití kanálu kleslo, začalo Yangzhou upadat.

Za vlády dynastie Ming byl kanál obnoven a sloužil zejména k přepravě hedvábí, rýže a soli. Čilý obchodní ruch měl za následek opětovné oživení města. Obchodníci se solí si v Yangzhou začali budovat elegantní vily s rozlehlými zahradami. Největšího rozkvětu město dosáhlo v 18. století, kdy se stalo součástí císařských inspekčních cest. I když je Yangzhou v současné době moderním městem s téměř 5 miliony obyvatel, má z historického hlediska stále co nabídnout.


Autor: tmg2301

Významnou památkou je například chrám Jasného světla Damingsi pocházející z 5. století po Kristu. Během Taipingského povstání v letech 1851 – 1864 byl však zdevastován, proto se později podrobil renovaci. V roce 1973 byla na počest mnicha Jian Zhena vystavěna ústřední síň Jianzhendian. Ten se vydal v roce 753 do Japonska a v zemi vycházejícího slunce představil čínskou kulturu. Váží si ho tak nejen Číňané, ale i Japonci, kteří dokonce výstavbu hlavní síně chrámu financovali. Nedaleko se nachází čajový pavilon a přírodní pramen.

V Yangzhou můžete obdivovat působivou západohanskou hrobku Liu Xu, vládce Guanglingského království. Hrobka má celkem pět podlaží, druhé je vzduchotěsné a tvoří jej 840 dřevěných cihel, třetí sloužilo jako skladiště, součástí čtvrtého byly obytné prostory a páté ukrývalo rakev na kolech. Hrobka byla vybavena veškerým luxusem, včetně koupelny.

Nejvyhledávanější turistickou atrakcí v Yangzhou je západní jezero Shouxihu. Kolem něj se rozkládá park plný vrb, pavilonů a mostů, je tak ideálním místem k odpočinku od ruchu velkoměsta. Nejznámější stavbou v parku je pavilon Pěti mostů zvaný Wutingquiao, který nechal v roce 1757 postavit bohatý obchodník se solí na oslavu návštěvy císaře ve městě. Směrem na západ můžete vidět most Čtyřiceti dvou, tzv. Erhisiqiao, pojmenovaný podle počtu svých oblouků. Jako Baita je nazývána stúpa v tibetském stylu. V zahradě Xuyuan stojí nádherný pavilon Naslouchání žluvímu zpěvu, který má propracovanou dřevěnou výzdobu. Od jezera Pinyuanlou se naskýtají krásné výhledy.

Jestliže vás zajímají dějiny města, navštivte Muzeum města Yangzhou, které sídlí v chrámu postaveném roku 1772 na památku úředníka z dynastie Ming. Ten odmítl vydat město do rukou vládců dynastie Qing a stal se tak místním uznávaným hrdinou. V muzeu si můžete prohlédnout několik zajímavých předmětů, včetně starého člunu vyzvednutého ze dna Velkého kanálu.

Nejznámější zahradou ve městě je Geyuan, která kdysi náležela malíři Shi Taovi a později připadla obchodníkovi se solí. Své jméno získala podle listů tamějších bambusů, které připomínají čínský znak „ge“. Ústředním prvkem zahrady jsou početné skalky a také několik pěkných pavilonů. V ulici lemované historickými domy najdete impozantními rezidenci Wangshi Xiaoyuan, která patřila zámožnému obchodníkovi se solí. Rezidence se pyšní více než stovkou místností a vyniká přepychovým zařízením. V Jarní síni se můžete pokochat německým lustrem a mramorovými obklady na stěnách.

Svou zahradní hrobku má ve městě Puhaddin, údajný potomek proroka Mohameda v šestnáctém pokolení, který byl učitelem v Yangzhou až do své smrti v roce 1275. Jeho hrob je umístěn v budově plné nápisů z Koránu. Poblíž něj jsou pohřbeni ještě další významní muslimové té doby. Puhaddin se zasloužil o postavení malé mešity Jeřába nesmrtelných, která se tyčí směrem na jihozápad. Zdi mešity jsou pokryté arabeskami, jež jsou dědictvím po arabských kupcích, kteří město často navštěvovali.

Další, i když nevelkou zahradou je Heyuan, která díky důmyslnému řešení a rozmístění prvků, včetně křovin, stromů a chodeb, působí prostorným a hlubokým dojmem. Zahrada byla pojmenována po svém majiteli v 19. století a skládá se ze dvou částí. Na pavilonech se mísí severočínské a jihočínské prvky, nechybí zde ani několik čajových pavilonů. Jistě vás zaujme kruhový Wenchangge neboli pavilon Rozkvětu literatury, jež je jediným objektem, který se podařilo dochovat ze staré konfuciánské akademie. Tu založil Hongwu, první císař dynastie Ming, který se snažil o to, aby bylo vzdělání dosažitelné všem. Akademie měla původně pavilony dva – severní Siwangting sloužil jako observatoř. Západně od Wenchangge stojí kamenná pagoda Shita z období Tang. V minulosti byla součástí chrámu, který se rozkládal před městskými hradbami. Na nynější místo byl přepraven v období vlády dynastie Song.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Lantau Island
Guiyang zahalený do mraků
Tianjin
Qingdao – ochutnejte čínské pivo
Beidaihe

Článek byl zobrazen 7 789 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko