Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lantau Island

Ostrov Lantau Island nacházející se na jihu Číny je omýván vodami Jihočínského moře a svou rozlohou je dvakrát větší než sousední Hong Kong Island. Díky soše Velkého Buddhy je velkým lákadlem pro turisty nejen z nejrůznějších koutů Číny, ale také ze zahraničí.

Lantau Island byl společně s dalšími ostrovy a Novými teritorii postoupen v roce 1898 Britům. Přestože zde bylo vybudováno obrovské letiště Chek Lap Kok a vystavěn nový most spojující ostrov s pevninou, zůstalo i nadále rozlehlé území ostrova z velké části neobydlené. Vzhledem ke značné odlehlosti se ostrov proměnil ve vyhledávané náboženské útočiště.

V roce 1906 založili tři mniši na plošině Ngong Ping ve výšce 520 metrů nad mořem klášter Po Lin Monastery. Je jedním z nejúchvatnějších klášterů v Číně, pyšní se velkolepými barevnými klášterními objekty. Rozhodně se vyplatí navštívit okázalé zdobný hlavní chrám. Největším lákadlem kláštera, ale i celého ostrova, je již jmenovaná socha Velkého Buddhy, k níž vede 268 schodů. Bronzová socha je 26 metrů vysoká a váží 202 tun. Od roku 1993, kdy byl Velký Buddha vysvěcen, sem jezdí neuvěřitelné počty turistů. Ke klášteru je možné se dostat 6 km dlouhou kabinovou lanovkou z Tung Chung.

V okolí kláštera se rozkládá zahrada s bauhiniemi a orchidejemi.  Ve dvou zdejších jídelnách můžete ochutnat skromná vegetariánská jídla. Okolí plošiny Ngong Ping je skvělým místem k procházkám a piknikům. Jestliže patříte k příznivcům pěší turistiky, jistě uvítáte možnost přenocování v mládežnické ubytovně SG Davis. Ještě před úsvitem můžete vyrazit na Lantau Peak vysoký 934 metrů nad mořem, odkud se naskýtá nádherný pohled na východ slunce. Vede tam jediná cesta, strmá pěšina vinoucí se čajovníkovými zahradami.

Na západním výběžku ostrova najdete ospalou rybářskou vesničku Tai O protkanou úzkými uličkami a domky, díky kterým připomíná čínský venkov. Tai O byla v minulosti významným střediskem obchodu se solí, o čemž svědčí staré solné pánve. Ty dnes slouží jako nádrže na chov ryb. Objevíte zde několik chrámů a mnoho prodejen nabízejících živé dary moře a místní specialitu, kterou jsou sušené ryby.


Foto: pláž Silvermine Bay  Autor: edwin

Západně od ostrova se v místě zvaném Penny´s Bay nachází Discovery Bay, která je skvělým výchozím bodem k příjemné procházce vedoucí k trapistickému klášteru. Největším turistickým lákadlem Lantau Islandu je Hong Kong Disneyland, který potěší zejména malé děti. Výstavba tohoto zábavního parku přišla na několik miliard korun. Předlohou byl jak jinak než Disneyland v Kalifornii. V areálu o rozloze 126 hektarů nechybí park s Mickey Mousem, ale ani další atrakce typické pro tento typ zábavního parku. Stojí zde tematicky pojaté hotely a centra s obchody a stravovacími zařízeními. Lantau Island je také místem vyhledávaným pro koupání a relaxaci na pláži. Jednu z nejlepších pláží v celém Hong Kongu najdete v Cheung Sha. Je tam písečná a čistá pláž, která je navíc často liduprázdná.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Guiyang zahalený do mraků
Tianjin
Qingdao – ochutnejte čínské pivo
Beidaihe
Taishan – Pokojná hora

Článek byl zobrazen 9 349 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko