Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Guiyang zahalený do mraků

Na jihozápadě Číny se mezi vysokými kopci v údolí říčky Nanminghe rozkládá téměř dvoumilionové město Guiyang.  Bylo založeno v dobách Hanů a až do 20. století bylo nevýznamným provinčním centrem. Poté obdrželo statut hlavního města provincie Guizhou.

Název Guiyang by se dal přeložit jako „ležící jižně od hor Guishan“. Podle lidové etymologie by se však jméno mělo vykládat jako „Vzácný sluneční svit“, což přesně odráží vlhké podnebí provincie Guizhou.  Guiyang je moderním a rychle se rozvíjejícím městem, které je však neustále zahaleno mračny. Přesto zde panuje příjemná uvolněná atmosféra. Mezi výškovými budovami je roztroušeno několik historických památek, mezi nimiž korzují turisté.


Foto: most, dynastie Ming, Downtown Guiyang   Autor: Charles Brooks

Zajímavou stavbou čínského města Guiyang je malý pavilon Jiaxiulou, který byl vybudován v roce 1598 na skále ve tvaru želvy vynořující se z vod řeky Nanminghe. Původně sloužil jako shromaždiště učenců připravujících se na zkoušky do státní správy. V současné době se v něm nachází čajovna vyzdobená starými básnickými svitky. Z horního patra se návštěvníkům naskytne podívaná na moderní centrum Guiyangu. Třípodlažní, 29 metrů vysokou dřevěnou věž spojuje s břehy obloukový most Plovoucího nefritu (Fuyuqiao) postavený z masivního kamene. U jeho jižního konce se rozprostírá zahrada Cuiweiyuan, která byla v minulosti součástí chrámu zasvěceného buddhistické bohyni milosrdenství Guanyin. Zahrada byla zřízena na přelomu 15. a 16. století, ale do dnešních dní se podařilo dochovat neporušené jen budovy postavené v dobách pozdních Qingů.

V centru města se nachází několik staveb, které jsou skvělým příkladem tradiční guiyangské architektury. Na severním břehu řeky stojí kupříkladu chrám Qianmingsi, před kterým se rozkládá pouliční trh s bonsajemi, domácími mazlíčky, rybářskou výstrojí a památečními předměty na Kulturní revoluci. Dalším zajímavým chrámem je Jueyuan na Fushui Nanlu, který se proslavil hlavně svou výbornou vegetariánskou restaurací. Dát si zde můžete tofu, zeleninová jídla a jídla s lepkem, která jsou vydatně okořeněná čili. Elegantní třípodlažní věž Wenchangge postavená v letech 1609 – 1669 vyniká prohnutými nárožími střechy. Původně byla součástí východního úseku městských hradeb.

Pokud si rádi prohlížíte muzea, v Guiyang máte možnost navštívit Provinční muzeum uchovávající sbírku místních nálezů. Zlatým hřebem kolekce je metr vysoký bronzový kůň s vozem a několika glazovanými hliněnými figurkami. Tyto artefakty byly nalezeny v minské hrobce blízko Zunyi. V národopisné expozici jsou vystaveny stříbrné předměty, batika a výšivky vytvořené mnoha menšinami obývajícími tuto provincii. K vidění jsou zde také četné architektonické modely.

Severní část města patří malebnému parku Qianlingshan, který pod sebe zahrnuje několik zalesněných kopců. Park přitahuje návštěvníky chrámem Hongfusi, ke kterému se vine kamenný chodník míjející svatyně a stromy ověšené pentlemi a obývané skupinkami opic. Chrám byl založen v roce 1672, z té doby se toho podařilo dochovat bohužel jen velmi málo. Nynější budovy a síně s několika stovkami soch buddhistických svatých jsou novějšího data. Na kopci je situován ještě pavilon Kanzhuting, odkud se naskýtá nádherný výhled na město.

Na jihu se nachází čtvrť Huaxi, pro kterou jsou typické venkovské parky, zachovalé město z éry Mingů a několik vesnic obydlených menšinou Bouyi. K národu Bouyiů se dnes hlásí celkem asi 3 miliony lidí, z nichž většina obývá západní části provincie Guizhou. Tito lidé jsou známí svou zručností a rozvinutou textilní dovedností. Národ užívá dokonce své vlastní písmo, které se používá zejména k zaznamenávání bohaté lidové literatury. Typickou vesnicí Bouyiů je například Zhenshan postavená celá z kamene. Proslula místní operou a animistickými rituály, při nichž mají tanečníci nasazeny stylizované dřevěné masky. V Huaxi se mimo jiné nachází také Guizhouská univerzita a pěkný park Huaxi Gongyuan skládající se z lesů, řeky, jezírek a okrasných zahrad.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Tianjin
Qingdao – ochutnejte čínské pivo
Beidaihe
Taishan – Pokojná hora
Qufu – Konfuciovo město

Článek byl zobrazen 6 695 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko