Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Qingdao – ochutnejte čínské pivo

V oblasti východní Číny se na jižním pobřeží poloostrova Shandong rozkládá svěží přímořské město Qingdao (Čching-tao). Na čínské poměry jde o poměrně malé město, žijí zde „jen“ tři miliony obyvatel. Qingdao se od ostatních čínských měst velmi liší nejen architekturou, ale také čistotou ulic a ovzduší.

V roce 1897 se Qingdao během mezinárodní krize dostalo pod německou jurisdikci. Tehdy byli totiž během tzv. Boxerského povstání zabiti dva němečtí misionáři. Z toho důvodu císař Vilém obsadil město a donutil qingský dvůr postoupit město na 99 let Němcům. Číně však bylo Qingdao navráceno už v roce 1922, po osmileté okupaci Japonskem. Pod nadvládou Japonska se přístav ocitl znovu v letech 1938 – 1945. Město se tak spíše přibližuje moderním evropským metropolím, německé prvky jsou patrné zejména v dlážděných ulicích, na červených střešních taškách, jedinečném kamenném zdivu a třídách lemovaných alejemi stromů. Dědictví období německé nadvlády tak zůstalo téměř nedotčeno.


Autor: Remko  Tanis

Dnes je Qingdao moderním čistým a progresivním městem, které připomíná Šanghai v miniaturním provedení. V roce 2008 se zde v rámci olympijských her konaly jachtařské závody. Město je omýváno vodami Žlutého moře, díky rozlehlým písečným plážím je oblíbeným a vyhledávaným letoviskem. Má příjemné středozemní podnebí, na prostranstvích a promenádách na břehu moře můžete ochutnat vynikající pokrmy z mořských živočichů.

Většina hlavních památek je koncentrována v Německé koncesi na jihozápadě města. Nejlépe uděláte, když se vydáte na pěší prohlídku, během poklidné procházky se můžete kochat zajímavými stavbami a četnými památkami. Němci zde například vybudovali impozantní železniční nádraží se zvonicí, které označuje konec tratě vytyčené do provinčního hlavního města Ji´nanu. Na konci 440 metrů dlouhého mola Zhanqiao se vypíná osmiboký pavilon Huilaige, který je dokonce vyobrazen na etiketě místního piva Tsingtao. V pavilonu je umístěna expozice tradičních řemesel. Molo vybíhá do vod zátoky Qingdao, která je lemována životem pulzující pláží č. 6.

Směrem na sever se táhne hlavní městská obchodní ulice Zhongshan Lu. Na východě se tyčí kostel sv. Michala, který zdobí dvojice věží. Jihovýchodně od něj stojí další, avšak protestantský kostel s typickou hodinovou věží a bílým ciferníkem. Byl postaven v roce 1910 a poznáte jej podle typických pískově žlutých zdí s červenými taškami. Kdo má zájem může nahlédnout i dovnitř, interiér je však poměrně strohý a nijak zajímavý. Někdy bývá přístupná i 39 metrů vysoká hodinová věž, na níž se dostanete po strmém schodišti. Vaše námaha však bude stát za to, z věže se naskýtá nádherný výhled na celé město.

Dál na východě se rozprostírá park Xinhaoshan, ve kterém je ukryta někdejší guvernérova rezidence, jež slouží jako prostory pro hotel Ying. Tento velkolepý palác kdysi hostil Yuan Shikaie či Mao Ce-tunga. Ve městě se vyplatí navštívit také Qingdaoské muzeum ukrývající sbírku historických památek, včetně několika rozměrných kamenných Buddhů z roku 500 po Kristu a obrazů z dynastie Yuan a Ming.

Pokud si budete chtít od památek trochu odpočinout, vydejte se na místní pláže. Nejdelší a nejrušnější je pláž č. 1, ale svou krásou ji převyšuje pláž č. 2 situovaná dál na východě. Jde o pás čistého písku končící u kamenného paláce Huashilou, který je bývalým sídlem ruské aristokracie. Na severu města pak můžete navštívit ještě elegantní čtvrť Badaguan, která proslula vilami a sanatorii, které jsou umístěny v malebných ulicích lemovaných vzrostlými stromy.

Po Qingdau se pohybuje poměrně dobře, město má vynikající síť veřejné dopravy. Jeho taxíky patří mezi nejméně drahé v celé zemi. Město se během roku stává dějištěm mnoha zajímavých akcí, jako je třeba každoroční veletrh nebo svátek vína - Qingdao je jedním z důležitých vinařských krajů. Asi 25 km od metropole se nachází rozlehlá horská oblast Laoshan, se kterou jsou spojeny mnohé taoistické tradice. Takže kdo by měl zájem vychutnat si trochu přírody, ať obuje dobré pohorky a vyrazí na cesty.

Z Laoshanu pochází minerální voda, která je základní přísadou do piva Tsingtao, které se v Qingdau vyrábí.  Pivovar ve městě založili Němci v roce 1903, ten se postupně rozvinul a v dnešní době je největším v Číně. Vyrábí se zde nejznámější čínské pivo, které se vyváží do 40 zemí světa.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Beidaihe
Taishan – Pokojná hora
Qufu – Konfuciovo město
Kaifeng – v ohrožení Žluté řeky
Taiwan – Krásný ostrov

Článek byl zobrazen 5 110 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko