Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dva světy Macaa

Při ústí Perlové řeky do Jihočínského moře se rozkládá poloostrov Macao, který je bývalou portugalskou kolonií a od roku 1999 tvoří zvláštní administrativní území Čínské lidové republiky. Dnes je okouzlující oblastí koloniálních sídel a nablýskaných kasin, jejichž zisky společně s cestovním ruchem udržují Macao finančně nad vodou.

Macao rozkládající se na ploše 23,5 km2, je vzdálené asi hodinu plavby trajektem z Hongkongu, stalo se tak ideálním cílem jednodenních výletů. Za své koloniální dědictví vděčí poloostrov západním vlivům, dodnes se zde prolínají čínské a portugalské prvky. Když sem v 16. století připluli první portugalští kupci a jezuité, stalo se Macao první evropskou enklávou v Číně. Portugalskou kolonií pak zůstalo dlouhých 450 let, teprve v roce 1999 připadlo Macao k Číně. Z Macaa je možné se vypravit také na nedaleké ostrovy Taipa a Coloane, které jsou s poloostrovem spojeny mosty. V současnosti zde žije asi 450 tisíc obyvatel, což z Macaa činí oblast s nejvyšší hustotou populace na světě.


Autor: thewamphyri

Macao láká návštěvníky na dvě hlavní atrakce. Běžného turistu zaujme především staré centrum vystavěné v portugalském stylu, které stále odolává moderní zástavbě a láká k posezení v některé z místních restaurací, nabízející původní kuchyni s čínskými a portugalskými prvky. Druhým lákadlem jsou všudypřítomná kasina s nonstop provozem, kde můžete utratit spoustu peněž. Macao je jakousi Mekkou všech gamblerů a v mnohém připomíná americké Las Vegas.

Centrum je díky unikátním památkám zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Je poměrně malé, proto není problémem obejít jej pěšky, zabere vám to asi 2 hodiny. Právě zde si vychutnáte neuvěřitelný mix jihoevropské architektury, portugalských nápisů a čínských reálií. Ulice i štíty obchodů nesou hlavní pojmenování v portugalštině, až poté následuje čínský popis a v některých případech i anglický. Oproti některým jiným asijským destinacím se ale v Macau anglicky domluvíte poměrně dobře. Zajímavostí však je, že i někteří Číňané tady spolu mluví portugalsky.


Autor: James Creasman

Staré město láká k návštěvě postranních úzkých uliček, vinoucích se okolo centrálního vrchu.  Z koloniálního období se v Macau podařilo dochovat mnoho památek, například starou pevnost Fortaleza do Monte z roku 1616. Dodnes jsou patrné mohutné hradby, na nichž jsou umístěna stará děla. Pod pevností můžete navštívit Muzeum Macaa s expozicemi o životě Portugalců a Číňanů. Návštěvníkům je zde popsána historie Macaa od příchodu portugalských kupců až do dnešní doby. Přiblíženy jsou taktéž jedinečné tradice poloostrova.

Asi nejvýraznější a nejfotografovanější památkou Macaa je ruina katedrály svatého Pavla - Ruinas de São Paulo. Z kostela, který založili japonští křesťanští konvertité, se podařilo dochovat jen jeho impozantní průčelí. V 18. století se totiž z chrámu staly kasárny a roku 1835 lehl popelem. Fasádu před zřícením zachránila jen ocelová konstrukce, kterou byla stavba vyztužena v 90. letech minulého století. Přilehlé muzeum opatruje obrazy, sochy a relikvie z macajských kostelů.

Na kopci nad městem byla v roce 1637 postavena pevnost a následně i maják Guia. Odtud je překrásný panoramatický výhled na celé Macao. Pevnost původně sloužila k obraně hranice s Čínou, v roce 1865 k ní přibyl maják. V sousedství se krčí malá kaplička a pahorek protíná několik nenáročných stezek. Za návštěvu stojí také Starý protestantský hřbitov nacházející se v rohu Camõesových zahrad. Jsou zde k vidění náhrobky prvních kolonistů. Z významných osob, které jsou zde pochovány, můžeme jmenovat například prvního protestantského misionáře Roberta Morrisona, poručíka Fitzgeralda nebo umělce George Chinneryho.


Autor: Arif Budiman

Zajímavou stavbou Macaa je Hotel Lisboa, která zvnějšku připomíná stylizovaný ananas a v interiéru pak noční klub ze 70. let 20. století. V hotelu se nachází rozsáhlý komplex kasin a restaurací, ale shlédnout zde můžete také kabaretní představení. Kromě obvyklé nabídky hracích automatů, black-jacku, rulety a binga je možné si zde zahrát několik čínských her, jako „dai sui“, což je hra v kostky, nebo „pai kao“ ve stylu madžongu - čínské hry s obdélníkovými kameny pocházející z 19. století. Hazardní hry v současnosti tvoří více než polovinu státních příjmů. Macao také dvakrát týdně pořádá koňské dostihy a čtyřikrát týdně i závody chrtů.

Srdcem Macaa je náměstí Largo do Senado obklopené množstvím honosných koloniálních budov. V Leal Senado nyní sídlí městská správa. Dále zde stojí starý útulek pro sirotky a prostitutky Santa Casa de Misericordia. Krásnou ulicí je Avenida de Praia Grande s elegantními a okázalými koloniálními domy, které jsou i v dnešní době stále ve výborném technickém stavu. Mezi nejhezčí domy patří historická rezidence guvernéra, která ale bohužel není přístupná veřejnosti. Na rohu ulice Avenida do Dr. Mario Soares stojí pomník Jorge Alvarese, prvního portugalského mořeplavce, který přistál na území Číny.

Jestliže dostanete v Macau hlad nebo jen chuť na nějakou specialitu, navštivte Rua de Felicidade, neboli Ulici štěstí, kde se na vás ze všech stran linou nejrůznější vůně pravých macajských sušenek a koláčů, které se zde pečou a prodávají. Najdete zde mnoho malých restaurací, kde si můžete dát rychlý oběd. V minulosti se ulice nechvalně proslavila nevěstinci, po kterých také získala toto poněkud ironické jméno. Zajímavé je Námořní muzeum vystavující zmenšené exponáty, které umožňují nahlédnout do námořní historie Macaa. Za návštěvu stojí malý rozkošný hotýlek Pousada São Tiago, který kdysi sloužil jako pevnost vyhloubená do skály. Také dnes je hotel spíše jeskyní ve skále než elegantní ubytovnou, přesto má své jedinečné kouzlo a přitahuje spousty návštěvníků. Pokoje vynikají tradiční výzdobou v portugalském duchu. V blízkosti hotelu se do dnešní doby podařilo dochovat kapli São Tiago, portugalského patrona vojáků.

Celému Macau dominuje nepřehlédnutelná, 338 metrů vysoká Macajská věž, ze které můžete za dobrého počasí dohlédnout až na Hongkongské ostrovy. Návštěva této věže chce ale dostatek odvahy, protože lidé jsou přemísťováni v prosklených výtazích a také restaurace v horním patře má prosklené podlahy. Není to tedy nic pro osoby trpící závratěmi. Vynechat byste v Macau neměli ani návštěvu tematického komplexu Fisherman´s Wharf neboli Rybářovo molo. Na ploše 92 900 metrů čtverečních bylo vybudováno mnoho atrakcí s nejrůznějším zaměřením. Část Dynasty Wharf je vyhrazena k jídlu, v East Meets West vybuchuje umělá sopka a projet se můžete v důlních vozících, zatímco Children´s Fort je určena pro rodiny s dětmi.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Wuhan
Kanton – brána čínského jihu
Yangzhou – město soli
Lantau Island
Guiyang zahalený do mraků

Článek byl zobrazen 7 519 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko