Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Suzhou – čínské Benátky

V oblasti střední Číny se na spodním toku řeky Yangtze rozkládá klasické čínské město Suzhou (Su-čou), které je plné zahrad a vodních kanálů lemovaných domy a překlenutých mosty. Historie města sahá až do 6. století před Kristem, kdy zde byly vyhloubeny první vodní kanály.

V minulosti byla lodní doprava v Číně nejdůležitějším způsobem transportu. Tak tomu bylo i v mnoha městech, jako je třeba Suzhou. Stavěly se proto vodní kanály, přes které se budovaly navýšené elegantní mosty. Blahobyt však přinesla teprve výstavba Velkého kanálu, se kterou se započalo v roce 486. Měl spojit Peking s 1900 kilometrů vzdáleným městem Hangzhou a propojit tak jedno sídelní město s druhým. Díky tomu mohlo být v té době velmi ceněné hedvábí konečně vyváženo i na sever. Za vlády dynastie Ming Suzhou vzkvétalo jako místo kultivovaného života, přitahovalo učence a kupce, kteří zde vytvářeli bezpočet elegantních zahrad. Město dnes oplývá množstvím památek a je rozčleněno na pravoúhlou síť širokých a rušných ulic.

Ve většině čínských měst už musely kanály ustoupit automobilové dopravě, ale v Suzhou tomu tak není. I když už kanály nejsou úplně všude, stále je jich dost na to, aby se podél nich dalo celé dny toulat. Do starých čtvrtí se díky klasickým mostům automobily příliš nehodí, a proto tu zůstala ještě tradice ježdění na kolech a motorkách. Večer bývají kanály hezky nasvíceny a ozdobeny červenými lampiony, což působí velmi romanticky.  Jsou plné loděk, které dnes již nevozí náklad, ale turisty. Panuje zde krásná atmosféra klasické staré Číny, kterou v dnešní době již není tak snadné najít. Nad městem se tyčí několik pagod, zajímavá je například Beisita, která je pozůstatkem původního chrámového komplexu. Pagoda pochází z éry Song, je osmiboká a její 76 metrů vysoká věž má výrazně prohnutá střešní nároží.


Autor: tuija

Za prohlídku určitě stojí Muzeum hedvábí, které osvětluje historii výroby hedvábí a jeho používání od prvopočátků kolem roku 4000 před Kristem až do současnosti. Mezi exponáty uvidíte tkalcovské stavy, na kterých vám personál předvede tkaní historických hedvábných vzorů. V dalším oddělení se dozvíte vše potřebné o chovu bource morušového. Tou nejzajímavější částí muzea je místnost plná živých housenek požírajících listy moruše a předoucích zámotky. Dalším zajímavým muzeem je Muzeum města Suzhou sídlící ve vile, která byla kdysi součástí sousední zahrady Pokorného úředníka. Muzeum je sice poměrně strohé, ale seznámí vás s historií výstavby vodních kanálů ve městě a taktéž s výrobou hedvábí.

Zmiňovaná zahrada Pokorného úředníka je největší a údajně také nejkrásnější v Suzhou. Byla založena v 16. století penzionovaným úředníkem Wang Xianchenem. Během následujících staletí se však rozvíjela podle představ svých dalších majitelů. V současnosti se dělí do tří částí – východní, ústřední a západní. Východní sekce se pyšní pestrými květinami, ústřední zase napodobuje krajinu jižně od dolního toku Dlouhé řeky. Nachází se zde také muzeum objasňující historii a filosofii čínských zahrad. Nezapomeňte navštívit síň Daleké vůně, síň Mandarinské kachny a Voňavý ostrůvek.

Za nejkrásnější zahradu Suzhou je však považován Lví háj Shizilin. I když se mnoha návštěvníkům může zdát, že je zahrada pustá a nezajímavá, znalci čínských zahrad jsou z ní nadšeni. Je z převážné části tvořena dekorativními kameny, které symbolizují zemi nebo posvátná čínská pohoří. Zahrada Shizilin byla založena roku 1342 původně jako součást chrámu.  V nedaleké Dvojité zahradě Ouyuan vládne větší klid. Své jméno dostala zahrada podle svých dvou částí, které jsou od sebe odděleny stavbami a chodbami. Právě zde najdete ty nejhezčí domy, vodní kanály a mosty.


Autor: Jakob Montrasio

Pokud se zajímáte o čínskou operu a divadlo, navštivte muzeum zaměřené na tyto dva žánry, které sídlí v divadle s dřevěným mřížovím. Výstavní síně muzea jsou plné historických hudebních nástrojů, notových zápisů a textů, masek a kostýmů. Kromě toho zde uvidíte také orchestr v životní velikosti a fotografie dramatiků a herců. Čas od času se v muzeu konají přestavení a hudební vystoupení.

Taoistický chrám Tajemství zvaný Xuanmiaoguan byl založen za vlády dynastie Jin, ale během své existence byl několikrát přestavěn. Ukrývá síň Trojí čistoty, která je největší starobylou taoistickou síní v zemi. V Suzhou vás jistě upoutá také dvojice 30 metrů vysokých pagod známých jako Shuangta. V minulosti byly součástí chrámového komplexu, vztyčil je v roce 982 po Kristu student jménem Wang Wenhan, jako výraz úcty ke svému učiteli.

Jednou z novějších zahrad v Suzhou je Yiyuan neboli zahrada Radosti pocházející z dynastie Qing. Jejím ústředním prvkem je jezero lemované skalkami a překlenuté klikatým mostem. Nejlepší výhled na něj se naskýtá z pavilonu Voňavého lotosu. V zahradě Huanxiu Shanzhuang sídlí výzkumný ústav hedvábných výšivek, kde pod rukama šikovných žen vznikají překrásné hedvábné výšivky. Další zahradou je Wangshiyuan neboli zahrada Mistra rybářských sítí, která pochází z roku 1140, ale roku 1770 se dočkala přestavby. Mnozí ji dnes považují za nejhezčí zahradu v Suzhou, jsou do ní totiž citlivě vkomponovány všechny základní prvky tradiční čínské zahrady. Ukrývá také pavilon Pozorování měsíce, odkud je možné měsíc sledovat v zrcadle – na vodě i na obloze.

Zřejmě nejstarší zahradou ve městě je Canglangting s Pavilonem tmavomodrých vln. Byla založena roku 1044, ale v 17. století byla pozměněna. Ústředním prvkem zahrady je mohyla, která má připomínat zalesněný pahorek. Zahrady Liuyuan a Xiyuan tvořily kdysi jeden celek. Liuyuan byla zrekonstruována roku 1953, zatímco z Xiyuan se stal spíše chrámem než zahradou. Dále ve městě můžete narazit na Konfuciánský chrám z roku 1864, jehož hlavní síň se pyšní několika kamennými reliéfy, včetně nejstarší dochované městské mapy v Číně z roku 1229. Obdivovat zde můžete rovněž mapu hvězdné oblohy z roku 1247, jedná se o jednu z nejstarších neporušených map svého druhu na světě.

Na severozápadě Suzhou se zvedá oblíbený Tygří pahorek, který je místem posledního odpočinku He Lu, krále říše Wu a zakladatele města. Ten je zde pohřben společně s 3 tisíci meči, byl totiž zdatným šermířem. Hlavní atrakcí kopce je šikmá cihlová pagoda z období Song, jejíž odchylka přesahuje dva metry. Při jedné přestavbě zde byly objeveny buddhistické sútry z let 959 – 961 po Kristu. Na jihozápadním cípu města se rozkládá vyhlídková oblast Panmen, která ukrývá spoustu zajímavých městských památek. Panmen je jedinečná opevněná brána, která kdysi chránila přístup do města. Pochází z doby před necelými 700 lety, ale převážná část dnešního objektu je novějšího data. Za pozornost stojí také půvabný most Wumenqiao. Sedmipodlažní cihlová pagoda Ruigangta měřící 43 metrů zase nabízí krásný výhled na vodní kanály, všudypřítomné zahrady a celé rozlehlé město.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Dva světa Macaa
Wuhan
Kanton – brána čínského jihu
Yangzhou – město soli
Lantau Island

Článek byl zobrazen 12 612 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko