Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kanton – brána čínského jihu

Na jihu Číny se nedaleko ústí Perlové řeky do oceánu rozkládá město Kanton, které je hlavním městem provincie Guangdong. Tento významný starobylý přístav, v jehož aglomeraci žije kolem 16 milionů obyvatel, je již od vlády dynastie Tang důležitým centrem obchodu.

Díky obchodním stykům s téměř celou Asií se zde v minulosti usadila početná muslimská komunita. Dnes je Kanton pátým největším čínským městem, politickým, kulturním a ekonomickým centrem oblasti a proslavilo se také jako centrum vzdělanosti. I když má toto bohaté a rušné velkoměsto jen hrstku zajímavých památek, je vyhledávaným cílem turistů. Díky současnému rozvoji se zde podařilo zlepšit infrastrukturu, vznikly nové trasy metra a zrekonstruovaly se staré budovy.

Prohlídku města můžete začít na trhu Qingping Shichang, který je údajně největším a nejslavnějším trhem v celé Číně. Najdete na něm, na co si vzpomenete – léky, koření, zeleninu, sušené potraviny, ryby, obilí, maso a živá zvířata, včetně psů, koček a ohrožených druhů. Někteří turisté se tomuto trhu raději obloukem vyhýbají, protože jim nahání hrůzu, pro jiné je jeho návštěva zase nezapomenutelným vzrušujícím zážitkem.


Autor: llee wu

Důležitým buddhistickým chrámem v Kantonu je Hualinsi, založený roku 526 po Kristu. Byl jednou z mnoha svatyní, které navštívil sám duchovní otec zenového buddhismu Bódhidarma. Impozantní je zejména hlavní síň vyzdobená 500 „luohany“ neboli „arbaty“, což jsou bytosti osvobozené z cyklu znovuzrození. Jeden z nich má na hlavě klobouk se širokou krempou – ten je údajně ztělesněním Marca Pola.

V Kantonu nenajdete jen buddhistické stavby, ale dokonce i římskokatolický kostel Nejsvětějšího srdce, který byl postaven Francouzy v letech 1860 až 1880. Tento novogotický kostel zdobí dvojice věží tyčících se do výšky 58 metrů. Zvonice ukrývá čtyři bronzové zvony odlité ve Francii. Pozemek, na kterém byl svatostánek vystavěn, získala Francie jako kompenzaci za ztráty během druhé opiové války v 50. letech 19. století.

Revoluční minulost Kantonu přibližuje Ústav rolnického hnutí, jehož expozice jsou umístěny v bývalém konfuciánském chrámu. V roce 1924 byl objekt proměněn na školící instituci pro rolnické revolucionáře, jejichž učiteli byli Mao Ce-tung nebo jeden z prvních členů Komunistické strany Číny Zhou Enlai. Instituce byla uzavřena v roce 1927 po povstání guangdongských komunistů. Tehdy bylo na příkaz generála Čankajška zabito přes 5000 lidí.

Na území města Kanton najdete dokonce jednu z nejstarších mešit v Číně. Mešitu Huaishengsi nechal postavit v období dynastie Tang Abú Vakkás – strýc proroka Mohameda, který se zasloužil o zavedení islámu do Číny. I přes četné rekonstrukce si mešita zachovala svůj původní minaret a kamenné stély. Jednou z nejkrásnějších památek města je Guangxiaosi neboli chrám Zářné synovské oddanosti. Byl postaven během dynastie Han, na místě paláce posledního vládce království Nan Yue. Chrámem se stal v 5. století a později jej navštívil sám Bódhidarma. Z původních objektů se do dnešní doby nepodařil dochovat bohužel ani jeden, vše, co zde dnes můžete vidět, pochází z 19. století. Impozantní je pilířová hlavní síň s několika Buddhy, na níž se vyjímají tři staré pagody. Jedna z nich byla vztyčena v roce 676 po Kristu a další dvě se datují do 10. století.

V Palácových zahradách jižního Yue archeologové v minulosti odkryli zahrady, které dříve obklopovaly palác qinského generála Zhao Tua pocházejícího z provincie Hebei. Ten byl zakladatelem starého království jižní Yue – Nan Yue. V současnosti je naleziště velkým turistickým lákadlem a mezi hlavními památkami vede vyvýšený chodník. V areálu najdeme také vydlážděnou nádrž, okrasný potok a pozůstatky loděnice z epochy Qinů. V malém muzeu jsou uloženy kamenné desky, pilíře a střešní tašky, z nichž mnohé nesou nápis „Panyu“, což je původní název Kantonu.

Chrám Šesti banyánů Liurongsi byl postaven v roce 537 po Kristu, aby opatroval části zpopelněných ostatků Buddhy, které sem byly dovezeny z Indie a nejprve uloženy v Květinové pagodě Huata. Chrám má osmiboký půdorys a tyčí se do výšky 57 metrů, má 17 podlaží, ale při pohledu zvenčí to vypadá, jako by jich měl jen devět. Pokud vystoupáte až na samotný vrchol, budete odměněni nádherným výhledem na celé město. Stavba je ozdobena složitými řezbami ptáků, hmyzu a lvů. Na špičce je obrovský pilíř z bronzu s reliéfy meditujících postav. V síni Šesti patriarchů je umístěna bronzová socha z roku 989 po Kristu. Exilový básník Su Dongpo pojmenoval chrám podle stromů, které jej obklopovaly.

V nádherném pestrobarevném jihočínském stylu byl v roce 1890 postaven další kantonský chrám Chenjiaci. Finanční prostředky na jeho výstavbu darovala rodina Chen. Měl sloužit k uctívání předků a také jako škola. Fasáda je ozdobena rozmanitými fantaskními motivy a postavami účinkujícími ve věhlasných čínských operách. V Kantonu si můžete prohlédnout 2000 let starou hrobku pocházející z království Nan Yue, která uchovává ostatky Zhao Moa, vnuka generála Zhao Tua. V ní bylo během vykopávek v roce 1983 nalezeno mnoho pohřebních předmětů ze zlata a drahých kamenů, včetně působivého nefritového pohřebního roucha.

Skvělým místem odpočinku je Orchidejová zahrada, která vyniká bambusovými hájky, palmami a jezírky. Ve zdejších sklenících se pěstují orchideje, které jsou nejkrásnější od konce zimy do začátku jara. Součástí zahrady je islámský hřbitov, kde byl pohřben například Abú Vakkás. Na tento hřbitov mají povoleno vstoupit pouze muslimové. Další oázou klidu je park Yuexiu Gongyuan rozkládající se na ploše 90 hektarů, patří tak k největším městským parkům v zemi. Park ukrývá zajímavou stavbu Sunjatsenovy pamětní síně, která byla vybudována v roce 1931 v tradičním čínském stylu s modrou taškovou střechou. Stavba označuje místo, kde byl roku 1923 Sunjatsen, považovaný za otce moderní Číny, jmenován do čela vlády. Uprostřed parku je situováno sousoší Pěti beranů, jež se stalo symbolem města. Připomíná totiž mýtus o založení Kantonu Pěti nesmrtelnými jedoucími na pěti beranech.

Kdo má zájem, může v mingské strážní věži navštívit Městské muzeum vystavující na 1200 exponátů pokrývajících období od roku 4000 před Kristem až do současnosti. Nedaleko stojí také Umělecké muzeum pořádající výstavy moderního čínského umění. Stálá expozice je pak zaměřena na díla politického karikaturisty Liao Bingxionga.

Jižně od Kantonu se rozkládá ostrov Shamian, který se pyšní řadou okouzlujících domů postavených v koloniálním stylu. Tento ostrov byl během druhé opiové války probíhající v letech 1856 – 1860 po porážce Číňanů pronajat Francouzům a Britům. Netrvalo tak dlouho a na ostrově vyrostlo mnoho vil, vilek, bank a kostelů v evropském duchu. Jelikož byl Číňanům vstup na ostrov po dlouhou dobu přísně zakázán, převládal na něm výlučně evropský způsob života. Dominantou ostrova Shamian je tak dodnes katolický kostel Panny Marie Lurdské. Impozantní jsou však také dvě děla umístěná v Shamianském parku. Ta byla vyrobena v sousedním městě Foshan pro použití během opiových válek.

Nejmodernější a nejnovější stavbou Kantonu je dnes architektonicky zajímavá Televizní věž na jihovýchodě města, která byla otevřena v první polovině roku 2010. Dosahuje výšky 609, 6 metrů a její nejvyšší vyhlídková plošina se nachází ve výšce 450 metrů. Sloup, na kterém věž stojí je dole tlustý 75 metrů, veprostřed se zužuje a na vrcholu je opět v normální tloušťce. Televizní věž je od centra Kantonu vzdálena 6 km.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Yangzhou – město soli
Lantau Island
Guiyang zahalený do mraků
Tianjin
Qingdao – ochutnejte čínské pivo

Článek byl zobrazen 11 893 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko