Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tianjin

Tianjin je se svými téměř 10 miliony obyvatel čtvrtým největším městem Číny a také významným přístavem. Město leží na severu země, asi 120 km východně od Pekingu na břehu Bohaiského zálivu Žlutého moře. Skrze město protéká řeka Hai.

Toto samosprávné město bývalo metropolí provincie Hebei a od roku 1858 sloužilo jako centrum obchodu se zahraničím. V minulosti se zde na nějakou dobu usadili Evropané, což se odráží na jeho vzhledu. Dnes je Tianjin unikátním místem s historickým přístavem a zajímavou architekturou. Právě v architektuře, která je jakýmsi dědictvím minulosti, tkví půvab města. Bývalé mocnosti v čele s Británií a Francií, po nichž následovalo Japonsko, Německo, Rakousko-Uhersko, Itálie a Rusko zde vystavěly školy, banky a kostely. V současnosti se zde nacházejí celé čtvrti plné evropských staveb, které se mísí s tradičními čínskými budovami a vše společně vytváří opravdu zajímavou směsici.

Na severu města se můžete projít ulicí Staré kultury, která je rekonstrukcí historické čínské ulice. Na ní narazíte na chrám Tianhougong, jež byl zasvěcený bohyni moře. Směrem na jihovýchod se poblíž Starého čínského města nachází Konfuciův chrám, který byl však během Kulturní revoluce značně poškozen. Teprve v roce 1993 se dočkal kompletní obnovy.


Autor: Sam  Gao

Na protějším břehu řeky Hai je situována katedrála Wanghailou Jiaotang s poměrně strohou fasádou. Před ní stojí tabule, na níž je čínsky popsána její bouřlivá minulost. Katedrála byla totiž v roce 1870 značně poničena rozvášněným davem, další škody pak utrpěla během Boxerského povstání v roce 1900. Dílo zkázy ještě dodělalo zemětřesení v Tangshanu v roce 1976. V roce 1983 se pak konečně katedrála dočkala rozsáhlé rekonstrukce.

Pokud se vydáte od katedrály směrem na sever, dojdete ke klášteru Dabeisi pocházejícímu z doby Qingů. Chrám ukrývá sochu Smějícího se Buddhy (Milefo) a bohyně Guanyin, ke kterým se lidé chodí klanět. Zajímavou stavbou města je mešita „qingzhensi“, která byla postavena v čínském stylu. Při návštěvě Tianjinu byste neměli vynechat prohlídku Tianjinského muzea výtvarného umění, které sídlí v krásné budově z období francouzské koncese.

Ulice Jiefang Beilu je lemována řadou koloniálních budov, mezi nimiž najdete také vyhlášený hotel Astor, který hostil mnoho významných lidí, například posledního čínského císaře Puyiho. V Shenyang Dao naleznete vynikající trh se starožitnostmi, kde můžete objevit ohromnou paletu sběratelských předmětů. Na konci ulice Binjiang Dao se tyčí do výšky tři zelené kopule katedrály Xikai Jiaotang, kterou zde vybudovali Francouzi. Další zajímavou památkou města je Dům porcelánu, který obklopují nejrůznější porcelánové figurky. V Tianjinu bylo pro konání letních olympijských her v roce 2008 vybudováno několik sportovišť.

Dá se říct, že město Tianjin je městem naprosto ojedinělým a nepodobá se mu žádné jiné město v zemi. V jeho ulicích narazíte na italské, francouzské či německé restaurace, bez problémů si tedy na severu Číny pochutnáte na pravé italské pizze. Tianjin je však také vyhlášený svými čínskými specialitami – kdo má odvahu, může vyzkoušet tradiční pálivé nudle, polévku s krevetami nebo místní sojové mléko.

- jap -

Předchozí články z Číny:

Qingdao – ochutnejte čínské pivo
Beidaihe
Taishan – Pokojná hora
Qufu – Konfuciovo město
Kaifeng – v ohrožení Žluté řeky

Článek byl zobrazen 10 496 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko