Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Po řece Li do Yangshuo

Asi 60 tisícové město Yangshuo rozkládající se na jihozápadě Číny je vyhledávanou turistickou destinací. Leží totiž u dálnice, kde končí výletní plavby po řece Li a je obklopeno nádhernou přírodou, kde se krasové kopce střídají se zelenými rýžovými políčky. Yangshou je proto přeplněné turisty a atrakcemi, přesto si zachovává svůj venkovský ráz.

Až do konce 80. let minulého století bylo Yangshuo pouhým venkovským trhovým městečkem. Posléze však byl objeven jeho potenciál coby turistického střediska a začaly sem mířit výletní lodě z Guilinu. V současnosti je město vyhledáváno nejen pro výlety po řece, ale také jako skvělé východisko do okolních hor a k několika jeskyním v odlehlých vesnicích.

Vhodným způsobem jak prozkoumat okolí je ze sedla jízdního kola, které si není problém v Yangshuo vypůjčit. Místní krajina by se totiž dala charakterizovat jako úplná rovina, ze které jako tesáky vyčnívají zelení zarostlé vápencové skály. Mezi nimi se pak klikatí poklidná řeka Li, která umocňuje malebnost krajiny. Na kole tak nemusíte šlapat nikam moc do kopce a přesto si užijete fantastická horská panoramata. Přesto je dobré mít kolo horské, protože zdejší prašné cesty nejsou nijak kvalitní ani upravované. Často se cesty také úplně ztrácí a vy projíždíte po úzkých hrázích skrz rýžová políčka, nebo se brodíte přes řeku. Idylickou projížďku ukončíte až s příjezdem do města, kde bude možná lepší z kola sesednout a jít pěšky. Místní doprava je totiž velmi chaotická a množství pohybujících se předmětů na silnici může být pro Evropana značně zneklidňující.

Samotné městečko je dnes vyloženě turistickým letoviskem, obchod všeho druhu zde jenom kvete. Snad v každém domě najdete buď obchod, restauraci, bar či malý hotýlek. Restaurace jsou zde již orientovány na „západní“ jídla, jako jsou pizzy nebo steaky. Ve většině z nich však můžete chutnat také některou z místních delikates, ke kterým patří třeba ovoce pomelo připomínající grapefruit nebo tzv. pivní ryba. Obchody jsou plné laciných suvenýrů, od Maových památečních předmětů a dřevených divadelních masek až po staré dřevěné desky, batikované zboží, hedvábná trička, svitkové malby a pirátské kopie CD se západní hudbou. Mnohé prodejny s oblečením nabízí značkové kusy s drobnými vadami za výhodné ceny.

Asi 250 metrů dlouhá Západní ulice Xi Jie je lemována zrekonstruovanými domy z období Qing. Stojí zde také hotel Hongfu, který byl v 19. století vybudován jako hostinec pro obchodníky z Jiangxi. Přístavní oblast na konci ulice u řeky se pyšní dekorativní dlažbou. Odtud se také naskýtá hezký výhled na nedaleké kopce. Severně od hlavní ulice se můžete zatoulat do rozkošných úzkých uliček, či navštívit trh s potravinami, kam chodí nakupovat většinou jen místní obyvatelé.

Ve městě je možné vylézt na některý z mnoha vrcholů a kochat se fantastickými výhledy všude kolem. Poblíž centra se nad řekou například vypínají dva stometrové vrcholy Bilianfeng a Xilangshan. Do vyhlídkového pavilonu na vrcholu se dostanete pěšky po celkem pohodlných schodech. V okolí se rozprostírá park, který je ideální k procházkám a kde místní obyvatelé každé ráno trénují tajči.

Asi 5 km od centra města se nachází jediný chrám v této oblasti a tím je Jianshansi, který byl postaven v jednoduchém stylu pozdní éry Qing. Má zvláštní křídlové štíty, které chrání jeho vchod. Nedaleko něj se nachází podzemní jeskyně, které byly objeveny až v 90. letech 20. století. Jde o jeskyni Černého Buddhy, Shromážděných draků a Nové vody, kterými vás za poplatek provedou místní obyvatelé vyzbrojení baterkami. Jeskyně nejsou nijak vybaveny ani zařízeny pro turisty, lidé zde tak musí počítat s větší obtížností prohlídky, součástí níž je šplhání po vysokých bambusových žebřících a lezení po skalách. Na konci areálu jeskyně Shromážděných draků je navíc umístěn ještě velký fóliový skleník s nejrůznějšími druhy nádherných motýlů, kteří se přímo nabízejí k fotografování.

Nejznámějším krasovým kopcem v Yangshuu je Yueliangshan neboli Měsíční kopec pojmenovaný po typickém oblouku ve tvaru srpku měsíce. K patě oblouku vedou strmé kamenné schody, výstup bambusovými křovinami na vrchol trvá asi půl hodiny. Od vzdálenější strany oblouku se naskýtá skvělý výhled na údolí řeky Li, po které se plaví bambusové vory s převážně čínskými turisty. Hitem je přejíždění kamenných jezů, kdy je potřeba minimálně dvou pomocníků, kteří táhnou vor přes kameny, zatímco čínská rodinka na něm dál sedí. Vory do Yangshuo připlouvají z Guilinu obvykle až v pozdních odpoledních hodinách, pokud si tedy ve městě chcete zajistit nocleh, udělejte to zavčas.

Nedaleko Yangshuo se nachází ještě dvě zajímavé vesnice, Longtan a Fuli. V Longtanu vás zaujme místní architektura, stojí zde několik nezrestaurovaných domů s obílenými cihlovými zdmi, dřevenými dveřmi a doškovými střechami, které zdobí zajímavě prohnutá nároží. Asi 8 km vzdálená vesnička Fuli je tichým venkovským centrem, které však pravidelně ožívá trhem s potravinami, jež patří k nejlepším v okolí. V době konání trhu se sem sjíždějí venkované ze širokého okolí, aby smlouvali o skot, ovoce, plastová vědra, dřevěné roury, rozmanitou zeleninu i proslulé bambusové vějíře.

- jap -
Foto: Bernt Rostad

Předchozí články z Číny:
Hangzhou a Západní jezero
Velký Buddha „Dafo“
Nanjing – nejkrásnější město Číny
Dalian nabízí koupání ve Žlutém moři
Lijiang – město Naxiů

Článek byl zobrazen 6 020 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko