Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nanjing – nejkrásnější město Číny

Východočínské město Nanjing, kterému dominují mohutné městské hradby, se stalo důležitým obchodním i kulturním centrem země. Vystavěno bylo na Dlouhé řece a dnes je hlavním městem provincie Jiangsu. Nad městem se zvedá Purpurová hora, která dostala svůj název podle barvy skal, a která ukrývá mnoho pamětihodností.

Nanjing patří svou kulturou a historií mezi význačná čínská města. Jeho název znamená „jižní hlavní město“. Až do roku 220 po Kristu bylo sídlem několika oblastních království a během několika následujících historických období sloužilo jako hlavní město země. V 19. století bylo rovněž hlavním městem Nebeského království velkého smíru a první Čínské republiky za Sunjatsena. Dnes je rychle se rozvíjející metropolí, kde žije více než 5 milionů obyvatel. Ze všech čínských velkoměst je právě Nanjing (dříve Nanking) nejpřitažlivější.

Nanjing

Městské hradby sice budí dojem, že město není nijak velké, ve skutečnosti je poměrně rozlehlé. Některé památky jste schopni obejít pěšky, ale pro poznávání dalších budete muset využívat i městskou hromadnou dopravu. Hradby byly vystavěny v letech 1368 – 1386 a ve své době byly nejrozsáhlejší na světě. Táhly se v délce 33 kilometrů a zeď dosahovala výšky 12 metrů. Do dnešní doby se podařilo dochovat asi 75 procent z jejich původní délky. Klíčovým prvkem v obraně města byly  čtyři obloukové brány s délkou 53 metrů. Šlo o bránu Zhongshanmen, Taipingskou bránu a jižní Čínskou bránu Zhonghuamen, přes kterou se žádný nepřítel nepokusil zdolat hradby. Pozůstatky této impozantní brány jsou dnes přístupné návštěvníkům a v opevnění se nachází poutavé muzeum. Na severu se nachází ještě zrekonstruovaná brána Xuanwumen. Součástí městských hradeb je obrovská opevněná pevnost Džbán, která dokázala ukrýt i několik tisíc vojáků. Podobně impozantním dojmem působí také Kamenná citadela.

Nanjing

V centru města je možné navštívit Historické muzeum Nebeského království, které uctívá památku protidynastického povstání Taipingů v letech 1851 – 1864. Taipingy nakonec porazila armáda Qingů pod západním vedením. V síních muzea jsou dnes vystaveny fotografie a památeční předměty související s touto událostí. Jde hlavně o zbraně, stejnokroje, mince a nejrůznější dokumenty. Bailuzhou Gongyuan neboli Park Bílé volavky byl také během taipingského povstání dost poničen, v roce 1951 se park i jeho pavilony dočkaly obnovy. V současnosti se tato oblast pyšní opět tradičními domy.

Nanking

Výraznou dominantou Nanjingu je Konfuciův chrám Fuzimiao, jehož dějiny sahají až do roku 1034 po Kristu, kdy byl vystavěn na místě původního starobylého chrámu z roku 390 po Kristu. Nynější objekty však pochází z konce 19. století. Po dlouhá staletí byl chrám centrem konfuciánského učení, jeho síně ukrývají malé expozice lidového umění. Zajímavý je taktéž palác Chaotiangong, který v minulosti sloužil k uctívání předků a jako sídlo vzdělávání. Nyní zde sídlí Městské muzeum opatrující shangské bronzy a pozůstatky legendární porcelánové pagody, která byla zničena během taipingského povstání. Své jméno získala pagoda proto, že byla obložena bílými glazovanými cihlami. Na palácovém náměstí se denně pořádají představení dvorských obřadů z doby Mingů.

Nanjing - Fuzimiao

Další památkou Nanjingu je palác Nebeského dvora Tianchaogong, který společně se sousední Tišící zahradou Xuyuan navrhnul princ z dynastie Ming.  Později byl palác sídlem provinční vlády a zůstal jím až do roku 1853, kdy si jej za hlavní stanoviště zvolil vůdce povstání Taipingů, Hong Xiuquan. Následně odtud ovládal zemi jak Sunjatsen, tak i Čankajšek. V současnosti se v paláci nachází malé muzeum a zahrada se stala oblíbeným cílem místních obyvatel.

Nanjing ukrývá také ruiny mingského paláce postaveného pro císaře Hongwua, který vyhlásil Nanjing svým sídelním městem. Palác utrpěl značné škody během požárů a dílo zkázy pak dokonali mandžuští vojáci a Taipingové. Dochovalo se z něj jen deset mramorových mostů, Poledníková brána a četné propracované patky sloupů. Součástí paláce byla tři rozlehlá nádvoří lemovaná síněmi na vyvýšených plošinách. Po stranách se nacházely oltáře a chrámy. V roce 1933 bylo ve městě založeno Provinční muzeum, které se řadí k nejlepším čínským muzeím vůbec. K nejcennějším exponátům patří zdobená nosítka, bronzy z dynastie Zhou a modely obchodních lodí. Navštívit můžete také muzeum Meiyuan Xincun, které připomíná události, jež se v Číně odehrály po kapitulaci Japonska.

Nanjing

Určitě nevynechejte návštěvu jezera Xuanwuhu, které se rozkládá na severovýchodě města. Podél jeho západního břehu se táhne poutavý úsek hradeb z doby Mingů. Jezero je dlouhé 2,5 km a po dlouhá staletí bylo důležitým zdrojem vody pro město. Bylo také oblíbeným rekreačním místem císařů a později sloužilo k námořním manévrům. V okolí jezera se rozkládá stejnojmenný park, který byl pro veřejnost zpřístupněn v roce 1911. Z vod jezera se vynořuje pět menších ostrovů, které jsou navzájem propojeny mostky a hrázemi. Na nich bylo vystavěno několik čajoven, restaurací a pavilonů. Poskytují spoustu příležitostí k rekreaci a zábavě. Jsou zde plochy vyhrazené pro koupání, divadlo pod širým nebem a dokonce i malá zoologická zahrada. Nejkrásnější z ostrůvků je krásně upravený Yingzhou s plovoucími lekníny, stromy a květinami.

Nanking - jezero Xuanwuhu

Nepřehlédnutelnou stavbou v Nanjingu je i zrekonstruovaná Bubnová věž z roku 1382, která se pyšní tradiční branou. Původně se v ní nacházelo několik bubnů, které ohlašovaly výměnu stráží nebo upozorňovaly na nebezpečí. Dnes ukrývá jen jeden velký buben. Ve věži je umístěna sbírka amatérských obrazů a část objektu slouží jako čajovna. Směrem na severovýchod se vypíná Zvonová věž, která se dočkala přestavby v roce 1889. Ukrývá obrovský bronzový zvon odlitý roku 1388, který je největší v Číně.

Působivým architektonickým dílem je i 1500 metrů dlouhý Most před Dlouhou řeku postavený v roce 1968. Most se dvěma mostovkami – pro silniční a železniční dopravu, se řadí mezi největší úspěchy čínských komunistů a je jedním z nejdelších mostů v Číně. Zdobí jej skulptury v sovětském stylu a několik věží, ze kterých se nabízí skvělý výhled na řeku. Dějiny Nanjingu jsou spojené také s tragickou událostí, které se říká „Nanjingský masakr“. V roce 1937 město obsadili Japonci a začali brutálně vraždit, drancovat a znásilňovat tamější obyvatelstvo. Během tohoto incidentu přišlo o život na 400 tisíc lidí. Na památku této strašlivé události stojí dnes ve městě Památník Nanjingského masakru.

Nanjing

Na západě Nanjingu se u městských hradeb rozprostírá jezero Mochouhu pojmenované podle legendární hrdinky Mochou, která svým líbezným zpěvem dokázala rozehnat veškerý smutek. Okolo jezera se nachází park a na jeho břehu najdete divadlo a čajovnu. V nevelké nádrži čtvercového pavilonu je umístěna socha Mochou. Sousední pavilon Výhry v šachách je místem, kde minský císař Hongwu odehrál důležitou šachovou partii se svým vojevůdcem.

Nanjing

Nad městem se zvedá Purpurová hora neboli Zijinshan, která obdržela jméno podle barvy svých skal. Toto malebné území pokrývají lesy a bambusové háje, mezi nimiž jsou roztroušeny vily a několik významných pamětihodností. Najdeme zde Sunjatsenovo mauzoleum i muzeum, mingskou císařskou hrobku z roku 1405 nebo chrámový komplex Linggusi se Síní bez trámů. Pagoda Lingguta byla do výšky 61 metrů vztyčena roku 1929. Na vrchol Purpurové hory, odkud se naskýtá ohromující podívaná na město, se můžete nechat vyvézt lanovkou. Pagoda je památkou na vojáky, kteří padli během revoluce v roce 1911.

Nanking

Nanjing je ideálním výchozím místem pro příjemné výlety do okolí, nejen do Purpurových hor, ale také do chrámu Údolí duše s botanickou zahradou nebo ke hrobkám významných císařů.

- jap -

Další články z Číny:
Dalian nabízí koupání ve Žlutém moři
Lijiang – město Naxiů
Suzhou - čínské Benátky
Dva světa Macaa
Wuhan

Článek byl zobrazen 14 024 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko