Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lijiang – město Naxiů

Na jihozápadě Číny se v provincii Yunnan rozkládá krásné historické město Lijiang, které bylo v roce 1999 zařazeno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Toto milionové město je jednou z nejturističtějších destinací v zemi, pyšní se totiž krásnými památkami, malebnými uličkami a atmosférou středověké Číny.

V centru světové pozornosti se Lijiang ocitl v roce 1996, kdy jej postihlo silné zemětřesení, jež si vyžádalo životy 300 lidí. Z města tehdy zbyly jen trosky, díky finanční pomoci však mohlo být poměrně citlivě rekonstruováno. Vybudovány zde byly také četné hotely a letiště. Tři roky po katastrofě bylo město zapsáno na seznam organizace UNESCO. Obyvateli města jsou lidé národnosti Naxi, která čítá asi 278 tisíc členů. Jde o potomky tibetských kočovníků a Lijiang je jejich duchovním centrem. V náboženství Naxiů se prolíná taoismus s prvky tibetského lamaismu a starší animistickou vírou. Hlavním bohem je Sanduo, ochranný bůh války.

Historické jádro Lijiangu se nazývá Dayan a leží v malebném údolí s impozantní kulisou hor. Je opravdu nádherné a poměrně obrovské, je tvořeno uličkami lemovanými dřevěnými domky, kavárnami a dílnami řemeslníků. Dayan tak patří k nejpříjemnějším městským scenériím v celé rozlehlé Číně. Starobylé centrum je uzavřeno pro automobilovou dopravu. Pokud budete chtít uniknout davům turistů, budete se muset vnořit do bočních uliček, které obývají jen místní obyvatelé.


Autor: Xiaowei Zhao

U vstupu do centra se nachází dvě vodní kola, která mají jen ozdobnou funkci. Významnou stavbou je Kegongfang s charakteristickou věží. Budova je středobodem oslav během svátku Sanduo, který se koná na počest ochranného božstva Naxiů. Jednou z nejkrásnějších ulic v Dayanu je Mishi Xiang, která se táhne podél vodního kanálu. Zdejší lidé se chodí napít z pramene, který se nachází před vegetariánskou restaurací Blue Page. O kulturu se ve městě stará Naxiská kulturní akademie, kde se pravidelně konají večerní představení naxiské hudby. Nejrušnějším místem je Trhové náměstí Sifang Jie, které je srdcem Lijiangu. Kromě davů turistů si zde můžete všimnout Naxiů hrajících karty, nebo probírajících dění ve městě. Na náměstí často sokolníci předvádějí své dravce.

Historické jádro města je od města nového odděleno Lvím kopcem Shizishan. V novém městě, které bylo z větší části vybudováno po zemětřesení v roce 1996, se nachází většina hotelů a dalších turistických zařízení. Najdete zde však i několik památek. Na nejvyšším bodě Lijiangu například stojí 33 metrů vysoký pavilon Wangulou. Tato čtyřpodlažní stavba s mohutnými dřevěnými pilíři poskytuje jedinečný výhled na historické jádro města. Na jižním konci města stojí palác rodiny Mu, která městu vládla až do roku 1723. Její sídlo tvořila více než stovka budov.


Autor: Wilson Loo Kok Wee

Na severním okraji města se rozkládá park tůně Černého draka, který je plný malebných zákoutí, jezírek s kapry a kulisu mu vytváří Sněžná hora nefritového draka – Yulong Xueshan. V jihozápadním cípu parku sídlí Výzkumný ústav dongbaské kultury. Tato akademická instituce si klade za cíl uchovat naxiskou kulturu. Studují zde dongbaští šamani, kteří překládají naxiské náboženské texty. V severní části parku se od 70. let minulého století nachází řada síní pocházejících z nejrozlehlejšího lijiangského kláštera Fuguosi. Nejdominantnější je 20 metrová síň Wufenglou s trojitou střechou, která byla postavena v roce 1601. U severního vchodu do parku pak můžete navštívit Muzeum naxiské kultury vystavující naxiské oděvy a další zajímavé předměty spojené s touto národnostní menšinou.

Krajina v okolí Lijiangu je dále posetá mnoha vesničkami Naxiů, z nichž mnohé se honosí zajímavými chrámy. Asi 10 kilometrů od Lijiangu se nachází Baisha, která byla kdysi hlavním městem království Naxiů. O jejím někdejším významu dnes svědčí jen dva velkolepé chrámy. První se nachází u vstupu do vesnice, ale nebyl opravován, proto jsou z něj dnes již trosky. Druhým chrámem je Liulisi, který se pyšní zachovalými freskami ze 14. století. Několik kilometrů na sever leží vesnička Yulong ukrývající chrám Beiyuesi zasvěcený ochrannému božstvu Sanduovi. O chrám se jedna a tatáž rodina stará už bezmála tisíc let.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Suzhou - čínské Benátky
Dva světa Macaa
Wuhan
Kanton – brána čínského jihu
Yangzhou – město soli

Článek byl zobrazen 8 682 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko