Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hangzhou a Západní jezero

Hlavním městem provincie Zhejiang rozkládající se na jihovýchodě Číny, která patří mezi nejrozvinutější v zemi, je město Hangzhou, o kterém se ve středověku mluvilo jako o pozemském ráji. Až do poloviny 19. století bylo Hangzhou jedním z nejbohatších měst celé rozlehlé Číny.

V letech 1138 až 1279 bylo Hangzhou nádherným sídelním městem dynastie Jižní Song. V té době vzkvétalo a v dobách jeho největší slávy do něj dokonce zavítal i cestovatel Marco Polo. Ten jej označil za „nebeské město, nejkrásnější na celém světě“, které je plné fascinujících trhů, výletních člunů a prostitutek. Prosperitu Hangzhou nezastavili ani dobyvační Mongolové, kteří si za své hlavní město nakonec zvolili dnešní Peking. V polovině 19. století došlo k Taipingskému povstání, při kterém bylo zničeno mnoho historických budov. Dochovat se podařilo jen části starého města. Nejvýznamnější atrakcí je dnes Xihu, neboli Západní jezero rozprostírající se na ploše 8 čtverečních kilometrů v samotném srdci Hangzhou.


Jezero je považováno za jeden z přírodních divů Číny a je také velkou inspirací pro umělce. Díky úchvatné přírodní scenérii tvořené jezerem uprostřed hor si město dodnes uchovává reputaci jednoho z nejznámějších výletních míst. Původně se na místě jezera nacházela jen zátoka u ústí řeky Qiantang, která se v jezero proměnila až ve 4. století, kdy řeku začaly zanášet naplaveniny. Jelikož se jezero často vylévalo z břehů, bylo na něm zbudováno několik hrází, jako třeba Baidi a Sudi. Hráz Baidi byla pojmenovaná po čínském básníkovi a guvernérovi Bai Juyihovi. Hráz míří na parkově upravený ostrov Gushan, na němž se nachází provinční muzeum, společnost rytců pečetidel a čajový pavilon. Další hráz Sudi nese jméno po básníkovi z doby Song, který se jmenoval Su Dongpoa. Do hráze je včleněno šest kamenných můstků a v současnosti představuje klidnou tepnu u západního okraje Západního jezera.

Na jezeře se nachází ostrov Xiaoyingzhou, kterému se často říká také Santanyingyue, podle tří nevelkých kamenných pagod u jeho břehů, vytvářejících na hladině odraz měsíce. Za úplňku se v nich zapálí svíčky a otvory se zakryjí papírem. Na ostrůvku jsou čtyři další uzavřená jezera obklopená pavilony z roku 1611. V roce 1727 zde byl postaven také klikatý most Devíti ohybů. Pokud se chcete věnovat pozorování ryb na Západním jezeře, vydejte se do zahrady Huagangyuan, kterou navrhnul eunuch z éry dynastie Song. Její jezírka jsou plná třpytivých zlatých rybek. Do další nádherné zahrady Quyuan, lemované lotosovými květy, se dostanete po krásném kamenném mostu, jež je považován za jedno z deseti nejlepších míst s výhledem na Západní jezero. Při návštěvě určitě nevynechejte projížďku po jezeře na člunech nebo příjemnou procházku po stinných hrázích.

Na severním břehu jezera se nachází hrobka oblíbeného čínského hrdiny, vlastence a vojevůdce Yue Feie. Ten se stal mučedníkem poté, co jej songští vládci nechali ze strachu popravit. Jeho hrdinské skutky jsou dodnes oslavovány v divadelních hrách a na obrazech. Chrám pochází z pozdního 19. století a v jeho sousedství se nachází vojevůdcova hrobka. Vede k ní krátká stezka lemovaná kamennými zvířaty. Ústřední mohyla patří Yue Feiovi a ta menší je jeho syna, kterého stihl stejný osud. Klečící železné postavy představují Feiovy trýznitele, ministerského předsedu s manželkou, generála a správce vězení.

Severně od jezera se v kopcovité krajině protkané pěšinami nachází hned několik pamětihodností. Na tomto území se rozprostírá park Huanglongdong, který láká svými čajovými pavilony, jezírky a rostlinami. Nechybí zde ani pavilon, ve kterém se v létě konají koncerty tradiční hudby. Na východě parku se tyčí pagoda Baoshuta, která je rekonstrukcí původní pagody z doby Song. V blízkosti se zvedá hora Přetrvávajících oblaků Qixiashan s taoistickým chrámem Baopusi. V něm se každý den slouží bohoslužby, můžete se zde proto setkat s kněžími i poutníky. V Muzeu čínské medicíny Huqing Yutang se můžete seznámit s poutavou historií tradiční čínské medicíny. Sídlí ve staré lékárně, kterou za vlády Qingů založil kupec Hu Xueyan. Milovníci čaje by neměli vynechat prohlídku Muzea čaje, které seznamuje s dějinami výroby tohoto lahodného nápoje. V muzeu se dozvíte spoustu zajímavostí o druzích čaje, jeho pěstování, servírování a o nádobí na jeho přípravu.

Jeden z nejslavnějších druhů zeleného čaje v Číně se vyrábí ve vesnici Longjing. Návštěvníci se zde mohou projít po čajových terasách a přitom sledovat jednotlivé fáze výroby, jako je sekání, třídění a sušení. Výsledný výrobek se pak možné si koupit. Kopcovitá oblast Feilaifeng v blízkosti města Hangzhou ukrývá významné pamětihodnosti, jako například chrám Lingyinsi založený v roce 326 po Kristu. V minulosti chrám poskytoval domov pro 3000 mnichů, kteří vykonávali pobožnost ve více než 70 síních. I když dnes chrám nedosahuje takových rozměrů, jako v minulosti, stále se řadí k největším čínským chrámům. Značné škody utrpěl během taipingského povstání v 19. století a také při požáru ve století dvacátém. Během Kulturní revoluce hrozilo jeho úplné zbourání, ale zachránil jej komunistický předák a ministerský předseda Zhou Enlai.

Jednou z nejstarších částí chrámu je kamenná pagoda, jejíž vstupní síň je datovaná do roku 969 po Kristu. Za ní se nachází síň Velkého Buddhy, v níž je umístěn 20 metrů vysoký Buddha, vytesaný z kafrového dřeva v roce 1956. Další pagoda Ligongta byla postavena na památku indického mnicha Hui Li, který dal pahorku Feilaifeng jeho výstřední jméno. Feilaifeng totiž v překladu znamená „Vrcholek, který přiletěl“. Feilaifeng získal věhlas také díky desítkám buddhistických plastik vytesaných do skály, z nichž mnohé byly vytvořeny v 10. století.

Na severním břehu řeky Qiantang stojí pozůstatky chrámu z roku 970 po Kristu. Ten zde byl vystavěn proto, aby zmírnil mohutnou vodní stěnu valící se za přílivu proti proudu řeky. Dodnes se podařilo dochovat alespoň pagodu Šesté harmonie, která je vysoká přes 60 metrů a až do doby Mingů sloužila jako maják.

- jap -
Foto: syue2k

Předchozí články z Číny:
Velký Buddha „Dafo“
Nanjing – nejkrásnější město Číny
Dalian nabízí koupání ve Žlutém moři
Lijiang – město Naxiů
Suzhou - čínské Benátky

Článek byl zobrazen 7 760 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko