Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Beidaihe

Na severu Číny, asi 300 km východně od metropole Pekingu, se rozkládá velké přímořské středisko Beidaihe, jehož pobřeží je lemováno vodami Žlutého moře. Toto oblíbené a příjemné letovisko je vyhledávaným útočištěm před nesnesitelnými vedry, které v létě panují v Pekingu.

I když má Čína neobyčejně dlouhé pobřeží, najdete zde jen velmi malý počet kvalitních pláží. Ty nejvyhlášenější se rozkládají na ostrově Hainan, nebo právě v Beidaihe. Oblast byla objevena v 19. století britskými železničními inženýry. Netrvalo dlouho a místo si oblíbili zejména cizí státní příslušníci z města Tianjin, kteří zde nechali vybudovat vily, letní rekreační zařízení a golfové kluby. Vše, co zde bylo vybudováno, přešlo nakonec do rukou příslušníků Komunistické strany Číny a straničtí pohlaváři se zde scházejí dodnes, každoročně se v Beidaihe totiž koná srpnový sjezd strany.


Autor: likeyesterday

Mnohé z vilek, které byly u pobřeží vybudovány v elegantním evropském stylu, jsou dnes již bohužel zastavěny nevkusnými betonovými stavbami. Letní sezóna v Beidaihe trvá od dubna do října. V tuto dobu bývají zdejší pláže zaplaveny rekreanty a plážovými prodejci. Pláže jsou zde celkem tři a na všech jsou roztroušeny sochy revolucionářů. Nejpopulárnější je Prostřední pláž, která je jakýmsi centrem veškerého dění, Západní pláž je pak o něco klidnější. Asi 4 km severovýchodně od Beidaihe se nachází ještě Východní pláž, která bývá za odlivu pokrytá chaluhami a mušlemi. Velmi oblíbeným místem zamilovaných dvojic jsou tzv. Tygří skály, odkud lze pozorovat zapadající slunce.

V přilehlých pobřežních restauracích můžete ochutnat místní speciality, zejména rozmanité a čerstvé dary moře. V ulici Zhonghaitan Lu si můžete prohlédnout četné obchody nabízející nejrůznější zboží, od potravin až po suvenýry. Příjemná je také procházka či projížďka na kole podél pobřeží.

V západní části města se rozkládá kopcovitý park Lianfengshan, který pokrývají cypřiše a borovice. Z pavilonu na návrší se můžete kochat ohromující podívanou na celé pobřeží. Najdete zde i zrekonstruovaný chrám Guanyin, které byl zasvěcen bohyni milosrdenství.

V několika posledních letech se tato oblast stala velice oblíbenou pro ornitology, protože se jedná o nejlepší místo na světě s výskytem nejrůznějších vzácných druhů ptáků. Zdejší různorodé biotopy vyskytující se v okolí zahrnující lesnaté rokle, kanály a ústí řek jsou domovem pro více než 400 druhů ptáků. Vyskytují se zde především jeřábi, bahňáci, drozdi, strnadi, jeřábi, racci a mnoho dalších.

Beidaihe je dostupné vlakem z Pekingu, cesta zabere asi 5 až 6 hodin. Některé ze zajímavých lokalit sice leží jen několik minut chůze z města, ale přesto je nejlepším způsobem cestování po Beidaihe jízdní kolo. K nejlepším ornitologickým lokalitám patří zahrada hotelu Jin Shan, Lighthouse Point, Legation Point Gulley, Fish Hook Point, Eagle Rock Gulley a Pagoda Hill.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Taishan – Pokojná hora
Qufu – Konfuciovo město
Kaifeng – v ohrožení Žluté řeky
Taiwan – Krásný ostrov
Peking - Letní palác císařovny Cixi

Článek byl zobrazen 3 368 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko