Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Harbin – nejchladnější město Číny

Na dalekém severovýchodě Číny se v blízkosti rozsáhlých subsibiřských plání rozkládá Harbin, který je hlavním městem provincie Heilongjiang. Město situované nedaleko hranic s Ruskem bylo vybudováno na konci 19. století a je na něm patrný spíše evropský než asijský styl. Právě proto bývá Harbin často nazýván Paříží východu nebo Malou Moskvou.

Do doby, než bylo město ležící na řece Sungari, propojeno Transmandžuskou železnicí s Vladivostokem a Dalianem, bylo pouhou rybářskou vesnicí. Výstavba železnice měla za následek velký příliv ruských přistěhovalců. Ubytovány zde byly desítky tisíc ruských inženýrů, úředníků, vojáků a obchodníků s rodinami. Během rusko-japonské války byl Harbin hlavní základnou ruské armády a po říjnové revoluci přišly do města další desetitisíce emigrantů z Ruska. Počet obyvatel zde velmi rychle stoupl, v Harbinu tehdy vznikla největší evropská komunita v Asii.

Od roku 1932 až do konce 2. světové války byl Harbin okupován Japonci, kteří v jeho bezprostředním okolí prováděli vědecké a vojenské experimenty známé pod názvem Unit 731. Při nich byly na čínských a spojeneckých zajatcích testovány chemické a biologické zbraně. Po vzniku Čínské lidové republiky se město začalo průmyslově rozvíjet, bylo zde vybudováno mnoho továren, mezi nimiž byly například výrobny traktorů, cementu, turbín a strojů, vznikly zde také petrochemické rafinerie. Díky zahraničním investicím a rozvinutému zahraničnímu obchodu se 80. a 90. léta 20. století nesla ve znamení ekonomického boomu.


Foto: ledové sochy, oksana.perkins / Shutterstock.com 

Ruský vliv je v tomto čínském městě patrný dodnes. Harbin připomínající výspu carského Ruska, se stal správním, hospodářským, kulturním a dopravním centrem severovýchodní Číny. V současnosti zde žijí necelé 3 miliony obyvatel. Harbin je znám jako jedno z nejchladnějších míst v Číně, léta jsou zde poměrně příjemná, ale zimní teploty často klesají až pod -30°C. Tyto podmínky jsou ideální pro velkolepý Ledový festival, který se ve městě každoročně koná. Letos proběhl již 26. ročník tohoto unikátního festivalu, kdy mohou jeho návštěvníci obdivovat z ledu vyřezané pohádkové paláce, tyčící se pagody nebo ledovou sfingu. Přehlídka se vždy koná od 5. ledna do 25 února a každoročně přitahuje davy návštěvníků z Číny i zahraničí. Pokud jsou unaveni prohlížením soch, mohou se tu například svézt na ledové dráze nebo se zabavit dalšími atrakcemi. Ledový festival hostí park Zhaolin Gongyuan.

Prohlídku Harbinu je dobré začít v oblasti zvané Daoli, která ukrývá ty největší zajímavosti. Najdeme ji nedaleko železničního nádraží v blízkosti řeky Songhuajiang. V centru této části města je rozeseto několik luxusních butiků, obchodů s kožešinami a obchodních domů. Pokud se vydáte pěšky směrem na sever po ulici Zhongyang Dajie, budete si moci prohlédnout architektonické skvosty pocházející z éry ruského vlivu. Bezpočet zdejších budov podstoupilo renovaci, o jejich historii si pak můžete přečíst na deskách, které jsou připevněny na průčelích budov.

Východně od Zhongyang Dajie se tyčí kostel sv. Sofie, který je bezesporu nejpozoruhodnější ruskou stavbou ve městě. Kostel se datuje do roku 1907 a je největším ruským pravoslavným kostelem na Dálném východě. Objekt byl vystavěn z červených cihel v byzantském stylu a dominuje mu modrozelená cibulová kupole. Uvnitř kostela sídlí Centrum architektury a umění a prohlédnout si zde můžete také fotografickou expozici seznamující s ruskou působností v Harbinu. Zajímavé pamětihodnosti najdete na nábřeží podél řeky. V roce 1958 zde byl vztyčen například Památník regulace povodní. Ten má být upomínkou na nedávnou historii častých záplav.


Foto: kostel sv. Sofie

Břeh řeky dále lemuje Stalinův park, který je poslední veřejnou památkou na J. V. Stalina v Číně. Tato promenáda je oblíbeným střediskem dostaveníček obyvatel Harbinu. V létě si můžete udělat malý výlet loďkou k parku Slunečního ostrova, který se rozprostírá na protějším břehu. Park je plný nejrůznějších rekreačních zařízení a dostanete se do něj také pomocí kabinové lanovky. Jelikož v zimě řeka úplně zamrzá, můžete se do parku dostat také pěšky. Na Slunečním ostrově se každoročně koná výstava sněhových skulptur a navíc se zde nalézá ještě Park sibiřských tygrů, kde je chován ohrožený druh tygra ussurijského. Na turisty, kteří jsou zvyklí na evropské, nebo americké zoologické zahrady, bude zdejší tygří výběh působit velmi skličujícím dojmem. Tato majestátní zvířata jsou zde přechovávána jen ve velmi malém oploceném výběhu.

Jihovýchodně od hlavního nádraží se nachází Provinční muzeum, které má pro zahraniční návštěvníky jeden velký nedostatek. U vystavených exponátů chybí anglické popisky, proto celé muzeum působí poněkud nezáživně. Vydáte-li se ulicí Dong Dazhi Jie směrem na východ, narazíte na řadu buddhistických chrámů, které v období Kulturní revoluce utrpěly značné škody. Domovem činné buddhistické komunity je chrám Jilesi nacházející se v rozsáhlém chrámovém komplexu. Součástí chrámu je Bubnová a Zvonová věž, síň Nebeských králů a hlavní síň se sochami historického Buddhy. V areálu se vypíná rovněž sedmipatrová pagoda Qiji Futu a navštívit zde můžete i rozměrný konfuciánský chrám.

V centru Harbinu se kdysi nacházela zoologická zahrada. Ta však byla přestěhována 41 km za město a byla přejmenována na Zoologickou zahradu severských lesů. V současnosti je jednou z největších v Číně.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Macao - nové Las Vegas
Po řece Li do Yangshuo
Hangzhou a Západní jezero
Velký Buddha „Dafo“
Nanjing – nejkrásnější město Číny

Článek byl zobrazen 7 710 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko