Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dalian nabízí koupání ve Žlutém moři

Na severovýchodě Číny se rozkládá dvoumilionové město Dalian, které je nejdynamičtějším a nejpřitažlivějším městem v této části země. Z města vyzařuje sebejistota, proslavilo se totiž špičkovými hotely, pokrokovým hospodářstvím, moderní architekturou evropského stylu, skvělým fotbalovým týmem a především čistotou.

Dalian leží na nejjižnějším výběžku severovýchodní Číny, poblíž špičky poloostrova Liaodong. Původně se na místě dnešního Dalianu rozkládala jen rybářská osada, ve které v roce 1898 Rusové založili přístav. Od roku 1905 bylo město v držení Japonců, po 2. světové válce bylo okupováno Rusy a v roce 1955 se teprve stalo součástí Čínské lidové republiky. Došlo zde k rozvoji těžkého průmyslu, jako je strojírenství, loďařství, textilní a chemický průmysl. I když je Dalian spíše průmyslovým městem, může se pochlubit i řadou chrámů a jiných památek.

Přístavní poloha města, jeho kosmopolitní atmosféra a pobřeží poseté malebnými plážemi a trávníky z něj dělá turistickou destinaci číslo jedna. Navíc zde fouká příjemný mořský vánek a zimy jsou tady teplejší než v ostatních částech této oblasti. Rychle se rozvíjející průmyslové město, v němž se snoubí stará čínská architektura a tradice s ultramoderními stavbami, je vyhledávanou destinací mezi zahraničními návštěvníky zejména z Japonska, Jižní Koreje a Ruska.


Autor: Ashley Wang

Centrem města je náměstí plné trávníků, z nějž vybíhají všemi směry hlavní ulice. Náměstí je obklopeno koloniálními budovami datovanými do doby ruské a japonské nadvlády. Náměstí je také místem, kde se setkávají místní obyvatelé, aby si zatančili, poslouchali hudbu nebo sledovali příležitostná kulturní představení. Jednou z nejzajímavějších budov po obvodu náměstí je hotel Dalian a Bank of China. Hlavní nákupní čtvrť města Tianjin Jie najdete západně od náměstí Zhongshan Guangchang. Jde o pěší zónu posetou prodejnami všemožného zaměření. Na nákupy můžete vyrazit také do obřího nákupního centra, které se rozkládá pod náměstím Shengli Guangchang.

Město se může pochlubit velkým množstvím parků a zeleně. Za návštěvu stojí například Park práce, jehož dominantou je gigantický fotbalový míč tyčící se v jeho středu. Proslul slavností „pajasanů“, která se koná každé jaro. Dalším velkým náměstím Dalianu je Lidové náměstí, které v minulosti neslo název Stalinovo náměstí, a ještě donedávna mu vévodila obří socha ruského vojáka. Náměstí má pěkně upravené trávníky a v noci je nasvětleno.


Autor: Ashley Wang

Většina turistů sem však přijíždí kvůli plážím, koupání ve Žlutém moři, skvělým restauracím nabízejícím pokrmy z darů moře, nákupům a pozoruhodné modernosti.  K plážím se snadno dopravíte autobusem nebo taxíkem. V severovýchodním cípu Dalianského poloostrova se na ploše 450 hektarů rozléhá park Donghai Gongyuan, ke kterému patří 1200 metrů dlouhý úsek pobřeží. Park byl založen při příležitosti stého výročí vzniku Dalianu a je zajímavý hlavně působivými sochami mořských živočichů v nadživotní velikosti. Zdejší vody jsou sice vhodné na koupání, ale až do poloviny července jsou velmi chladné. Oblázkovou pláž v Donghai Gongyuan si oblíbilo mnoho jak domácích tak i zahraničních návštěvníků. Ti si zde často staví i stany a užívají si pohody po celý den.

Pokud byste pokračovali po pobřeží směrem na jih, dorazili byste k vyhlídkové oblasti Bangchuidao, kde jsou údajně ty nejlepší pláže na východním pobřeží Číny. V minulosti byly sice vyhrazeny jen pro stranické funkcionáře, ale dnes jsou již přístupné široké veřejnosti. Další pěknou zastávkou je turistická vyhlídková oblast Tygří pláže se zábavním parkem a akváriem. O několik kilometrů dále se nachází oblíbená oblast Fujiazhuang se stejnojmennou 550 metrů dlouhou písečnou pláží. Jde však o nejpřelidněnější pláž oblasti. Je zde tak těsno, že máte pocit, že mezi lidmi nepropadne ani špendlík. Najít na pláži volné místečko bývá během sezóny takřka nemožné. Lokalita je vyhlášená nejen hedvábným zlatým pískem, ale i průzračnou tyrkysovou vodou, pláž navíc obklopují krásné útesy, ostrůvky a lesy.


Autor: Luther Bailey

Další pláž najdete v Xinghai Haibin, kde se nachází také nesmírně populární Sun Asia Ocean World. Jde o akvárium, které tvoří 116 metrů dlouhý podvodní tunel a několik nádrží plných mořských živočichů. Díky četným plážím byl Dalian v roce 2006 dokonce vyhlášen jednou z nejlepších turistických destinací Číny, společně s městy Chang-čou a Čheng-tu. Naposledy se však Dalian dostal na přední stránky světových médií v červenci letošního roku, kdy tu po výbuchu potrubí uniklo do oceánu velké množství ropy. Zasaženo bylo na 50 km2 pobřeží. O necelý měsíc později už se ale lidé v moři opět koupali, jako by se nic nestalo a pláže už jsou opět hlučné a přeplněné.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Lijiang – město Naxiů
Suzhou - čínské Benátky
Dva světa Macaa
Wuhan
Kanton – brána čínského jihu

Článek byl zobrazen 9 000 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko