Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pingyao ukryté za hradbami

Kompletně zachovalé starobylé čínské město Pingyao, někdy též Ping Yao, se nachází v severovýchodní části země, v provincii Shan Xi. V roce 1997 bylo zařazeno na seznam světového kulturního dědictví organizace UNESCO. Je totiž svědkem tisícileté tradice čínského myšlení a rozvoje kultury, společnosti i náboženství.

Toto dnes půlmilionové město začalo být budováno již v 9. století před naším letopočtem, ale většina stávajících historických budov pochází ze 13. a 14. století našeho letopočtu. Hlavní budovy pak pocházejí z doby přibližně před 600 lety. Pingyao se rozkládá na ploše 2,25 km čtverečních a má zhruba čtvercový půdorys. Ulice města, které je obehnáno jedněmi z mála dochovaných minských hradeb v Číně, jsou lemovány tradičními čínskými budovami, chrámy a třemi tisíci starobylých obchodů. Pingyao je jakousi pokladnicí architektury doby Ming a Qing (1368-1911) a je významné pro svou architektonickou celistvost. V té době město vzkvétalo jako obchodní centrum, jakmile však členové dynastie Qing nesplatili půjčky, začalo Pingyao upadat.


Foto: Pingyao

12 metrů vysoké hradby se táhnou okolo města v délce 6km a říká se, že připomínají obrys želvy, která je v čínské kulturní tradici považována za symbol dlouhého života. Její hlava leží u jižní brány, čtyři nohy u východní a západní brány a ocas u brány severní. Hradby mají 72 strážních věží a 3000 střílen (tato čísla odpovídají 3000 žákům filozofa Konfucia a jeho 72 nejlepším učencům). Jsou také dostatečně široké na to, aby se na nich mohly minout dva kočáry. Původní hliněné hradby byly budovány již před více než 2800 lety, teprve roku 1370 byly přestavěny za použití cihel a kamenů a i později neustále posilovány. Také proto se podařilo udržet jejich původní vzhled.

Všechny domy v Pingyau jsou naprosto stejné, mají identicky vypadající dvorce ze zelenomodrých cihel s šedými taškami a od okolního světa jsou odděleny 7-8 metrů vysokou zdí. Rezidenční domy jsou specifické tím, že si jejich hlavní místnosti zachovaly tvar připomínající jeskynní obydlí. Venkovská atmosféra je patrná na dřevořezbách, řezbách z cihel a papírových vystřihovánkách v oknech domů. V současnosti se v Pingyau nachází kolem 4000 starobylých obydlí obyčejného obyvatelstva. 

V Pingyau se nalézá bezpočet dalších historicky významných míst. Nachází se tady kupříkladu architektonický komplex 6 chrámů. V chrámu Zhengguo na severovýchodě města je Síň desetitisíců Buddhů, v níž se nachází vzácná malovaná socha pocházející z 10 století. Tento dřevěný chrám má více než tisíciletou historii. Dalším významným chrámem je Shuanglin Si pocházející z 6. století našeho letopočtu. Ve svých velkých síních ukrývá vzácné barevné hliněné sochy z období mezi 13. až 17. stoletím. Právě díky nim si chrám vysloužil přízvisko „pokladnice starých čínských malovaných soch“.

Pingyao je rovněž městem muzeí, sídlí zde například Muzeum nábytku, kde si kromě rikši můžete prohlédnout také místnosti zařízené jako ložnice, kuchyně a opiová doupata. O nevelkou sbírku místních artefaktů pečuje Muzeum Tianjixiang Bowuguan. Rozsáhlé muzeum raného bankovnictví zvané Rishenchang sídlí na místě první směneční banky v Číně, v ulici Xida jie, která se před sto lety označovala jako Bankovní ulice. 

Směnárna zde byla založena v roce 1824 pod názvem "Risheng chang" neboli "Vycházející slunce prosperity". Právě tato směnárna posléze rozšířila svou působnost nejen do celé Číny, ale i do Japonska, Singapuru, Ruska a dalších zemí. Začala tak být nazývána "První směnárnou světa". V dobách největší prosperity se ve městě nacházelo 22 směnárenských domů a Pingyao se proměnilo v centrum čínského bankovnictví.

- jap -

Další články z Číny: 
Chengdu – kde pandy dávají dobrou noc
Chongqing – třetí největší město Číny
Hrobky mingských císařů
Wutaishan – v objetí klášterů
Novodobé divy světa – Velká čínská zeď
 

Článek byl zobrazen 4 354 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko