Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pekingská kachna

Čínská kuchyně patří k nejpestřejším na světě. Chcete-li poznat pravou Čínu se vším všudy, tak pouze v originálním prostředí pravé čínské restaurace máte možnost vychutnat jednu z nejznámějších gastronomických lahůdek, ke kterým patří bezesporu proslulá pekingská kachna. Skutečnou pekingskou kachnu servírují jedině v Pekingu.

Známé jídlo čínské kuchyně má prastarou historii, která sahá daleko zpět až do dynastie Ming (1368 – 1644). Kuchyně následující dynastie Čching (1644 – 1911) se vyznačovala množstvím tvůrčích nápadů právě ve stolování.  Do hlavního města se sjížděli tradičně obchodníci, úředníci, umělci a řemeslníci z celé říše, kteří s sebou přinášeli i své stravovací zvyklosti a oblíbené pochoutky.


Autor: jimmie

Pekingskou kachnu si můžete vychutnat asi jen v pěti restauracích na světě a způsob přípravy se v nich trochu liší. Pravou a nefalšovanou pekingskou kachnu si můžete dát jedině v pekingské restauraci Quanjude. Snad žádný návštěvník čínského hlavního města si ji nemůže nechat ujít. Restauraci založil roku 1864 sedlák a později císařský kuchař Jang Čhüan-žen za vlády císaře Tongzhiho. Dodnes pohostí tato restaurace více než 3 tisíce domácích a zahraničních hostů, kteří při odchodu obdrží také zvláštní certifikát s pořadovým číslem.

Co je na té pekingské kachně zvláštního?
Historické prameny uvádějí, že pro tento pokrm byly chovány zvláštní druhy kachen v místech s velmi kvalitní vodou. Všechno začíná už na farmách kolem Pekingu, kde se kachny chovají. Porážejí se zhruba ve dvou měsících a při hmotnosti 2 až 2,5 kg. Poslední tři týdny života se vykrmují podobným způsobem, jaký se u nás dříve praktikoval u doma chovaných hus – mají omezený pohyb a čtyřikrát denně dostávají nuceně výživnou směs prosa, fazolí mungo, čiroku a pšenice, aby měly tenkou kůžičku a chutné maso.

O výsledném kulinárním zážitku strávníka rozhoduje kromě samotné kvality masa také způsob úpravy a servírování. Důležitou součástí pekingské kachny je právě kůže.
Kachny připravují jen speciálně vyučení kuchaři, kteří je pak na stolečku přímo před hosty i naporcují. Právě porcování vyžaduje zvláštní dovednost. Kachna se naporcuje přesně na 120 kousků a každý kousek obsahuje kus kůžičky, sádla a masa. To není upražená tenká tuhá slupička, jak ji známe z běžného pečení. Tahle kůže je na skousnutí měkká, lahodně vláčná i křehká, přitom vypečená, voňavá a rozplývající se na jazyku.


Autor: Ming Xia

Každá významná restaurace má svůj vlastní recept, ale základní postup je vždy stejný.

Suroviny pro 10 porcí:
1 kachna vážící 2,5 kg
Na marinádu:
2 lžičky cukru
1 lžičky soli
1/2 lžičky mletého koření pěti vůní
1/2 lžičky drceného zázvoru

Koření na ochucení:
2 lžíce (30 g) oddenku zázvoru, nastrouhaného
2 hvězdičky anýzu
1 bobkový list

Na glazé:
1 lžíce (10 g) melasového cukru
1 lžička rýžového červeného octa
2 lžíce rýžového octa
2 lžičky červeného rýžového vína

Na omáčku:
2 lžíce (30 g) cukru
1 lžičky ústřicové omáčky
2 lžíce sójové pasty
3 lžičky sójové omáčky Hoisin
2 lžíce sezamového oleje
1 lžíce rostlinného oleje

Příloha: mandarinská omeleta

Příprava a postup
Kachnu nejdříve očistíme a odstraníme z ní drůbky. Pod tekoucí vodou ji očistíme, omyjeme a osušíme. Suroviny, které máme připraveny pro marinádu (cukr, sůl, koření 5 vůní a drcený zázvor) smícháme dohromady a celý vnitřek kachny s ní dobře potřeme. Přitom dáme pozor, aby se nám marináda nedostala na vnější kůži. Takto připravenou kachnu necháme 20 minut odležet. Potom dovnitř kachny nasypeme směs koření na ochucení a dutinu kachny sepneme špejlí nebo jehlicí. Asi 5 vteřin potom kachnu poléváme vařící vodou, případně ji na 5 vteřin přímo ponoříme do vroucí vody. Ihned poté ji na dalších 5 vteřin ponoříme do vody ledové a pak kachnu osušíme. Je to proto, abychom zastavili působení zbytkového tepla. Osušenou kůži kachny potřeme směsí, kterou jsme si připravili ze surovin pro glazé (melasový cukr, ocet a rýžové víno). To je důležitý proces, kterým docílíme šťavnatosti masa a nádherného tmavě červeného lesklého povrchu kůže. Aby povrch kůže dobře proschnul, je třeba kachnu potřenou glazé zavěsit na chladném místě až na několik hodin.

Mezitím připravíme omáčku
S výjimkou 1 lžíce rostlinného oleje smícháme všechny uvedené suroviny. Na zahřátý rostlinný olej v pánvi nasypeme směs ostatních surovin (cukr, ústřicová omáčka, sójová pasta a sezamový olej) a za vytrvalého míchání přivedeme směs k varu. Omáčku stáhneme z ohně a necháme vychladit.

Gril nebo troubu vyhřejeme a přibližně při teplotě 150 stupňů Celsia kachnu 20 minut restujeme nejprve prsíčky nahoru. Pak dalších 15 až 20 minut restujeme kachnu otočenou na druhé straně.  Potom kachnu vytáhneme, v menší nádobě rozpálíme trochu oleje a kůžičku jím poléváme. Potom pečlivě seřežeme kůžičku ze stran, z prsíček i od páteře. Na tento úkon je doporučeno použít velmi ostrý nůž. Plátky kůže se dále nakrájejí na obdélníčky asi 4 x 6 cm, a pozorně odstraníme z nich tuk.

Stonky jarní cibulky (bílou část) nakrájíme na kousky asi pěticentimetrové a jejich konce 4násobně nakrojíme, a tím je roztřepíme. Takto připravenou cibulku vložíme do ledové vody a pak ji necháme v chladničce, až se konce nakadeří a vznikne z nich takový oboustranný štěteček. Uděláme z nich svazeček, který spojíme kroužkem vyrobeným z napříč nařezané čerstvé chilli papričky. Kachní kůžičky zabalené v tenkém mandarínském lívanci patří ke klasickým způsobům podávání. V lívanci je křehká kůžička kombinována s čerstvou cibulkou, aromatickou omáčkou a špetkou chilli.

Příprava mandarínské omelety
Do mísy je potřeba prosít 2 šálky (250 g) mouky a přidat 1/2 šálku (125 ml) horké vody. Ze směsi vymícháme hladké těsto. Na moukou poprášený vál vyklopíme vymíchané hladké těsto a vyválíme plát, který bude tlustý asi 5 mm. Z plátu vykrajujeme kolečka s průměrem asi 7 cm. Zbytky těsta po vykrojení znovu prohněteme, vyválíme a proces vykrajování opakujeme. Pak polovinu koleček potřeme sezamovým olejem a přikryjeme kolečkem nenaolejovaným. Každou dvojici pak rozválíme na placku o průměru 12 cm. Abychom zabránili zvlhnutí, zakryjeme je ubrouskem.

Na prudkém ohni rozehřejeme těžkou pánev, stáhneme na střední stupeň a na suché pánvi upečeme omelety, každou z každé strany asi 1 minutu. Placky lze také připravit předem a zamrazit. Když jsou pro hostinu potřeba, ohřejeme je během 10 minut v páře nebo na 3 minuty vložíme do mikrovlnky.

Evropská variace
Smícháme půl lžičky mletého badyánu, stejné množství mletého zázvoru a sůl a touto směsí vytřeme vnitřek kachny. Je lepší chlazená než mražená.  Pak ji přelijeme vroucí vodou, potřeme další směsí - 2 lžíce meruňkové marmelády rozetřeme se lžičkou octa. Okořeněnou kachnu necháme asi 2,5 hodiny oschnout a pak pečeme - nejlépe nad dřevěným uhlím, ale můžeme i v troubě. Z upečené kachny okrájíme maso a podáváme. Jako přílohu můžeme volit těstové placky, do kterých nakrájené maso zabalíme a přidáme trochu nakrájeného pórku, okurky a dokořeníme sojovou omáčkou.

U stolu si každý vezme placku, pomoci štětce z naťové cibulky ji potře pastou (kořeněnou směsí), obloží ji masem a zeleninou a sroluje. Pokud si pastu budete chtít udělat sami, pak na ni potřebujete – 5 lžic medu, lžičku solamylu, 2 lžíce sójové omáčky a špetku badyánu nebo koriandru – a vše řádně smíchat.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 32 477 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko