Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Malý okruh Čínou – Velká čínská zeď, Peking a okolí

Ve dnech 9. až 17. dubna tohoto roku jsme se zúčastnili se skupinou asi třiceti lidí tematického poznávacího zájezdu „Malý okruh Čínou“, který zahrnuje návštěvu Pekingu a okolí, včetně Velké čínské zdi.

Letíme přes noc a ráno za krásného počasí přistáváme na třetím největším letišti světa (po americké Atlantě a Dubaji v Emirátech) v Pekingu. Čeká nás připravený minibus a česká i čínská delegátka a hned začínáme s prohlídkou města.

Peking, včetně předměstí, má přibližně 17 miliónů obyvatel. Je to mohutné město, jehož hlavní třídou je 50 kilometrů dlouhá třída „Věčného Míru“, která probíhá napříč metropolí. Bulváry navazují na tuto tepnu a jsou plné výškových budov, obytných panelových domů, plné nově vysázené zeleně s velmi pěkným upraveným okolím. V rozlehlých parcích vidíme často cvičící nebo tančící skupiny lidí. Největším společenským a relaxačním parkem je park Behai, což je bývalé rekreační sídlo císařů. Zde jsme se projeli i lodičkou po krásném jezeře a navštívili Nefritový ostrov, na němž stojí známá mongolská věž dagoba v tibetském stylu.

V centru Pekingu je největší náměstí světa, náměstí Nebeského klidu, o rozloze 800 x 500 metrů, s kapacitou půl milionu návštěvníků. Je zde mauzoleum vládce Tunga, historické muzeum, obelisk - památník hrdinů čínského lidu. Na dlouhé zdi, při jednom z vchodů do Zakázaného města, je nad zpívajícími fontánami zavěšen velký obraz Mao Ce-tunga. Právě zde v roce 1966 Mao Ce-tung po neúspěšném procesu urychlení hospodářského růstu tzv. „velkém skoku“ zahájil svým revolučním projevem, působícím především na mládež a armádu, takzvanou „velkou proletářskou kulturní revoluci“, která měla za následek anarchii, chaos, vlnu teroru a persekucí, při které zemřely miliony lidí. Přesto, že si někteří Číňané myslí, že revoluce a její desetileté trvání bylo velkým neštěstím a ztracením jedné generace národa, převyšuje názor, že přinesla nadpoloviční úspěch, ale přesto se o ní mluví raději jen v tichosti.

Zakázané město

Během následujících dní máme nabitý program, který pro nás delegátky a čínská turistická organizace připravili. Hezkým zážitkem je například projížďka metrem, které tu má více jak 200 stanic a celkem zatím 400 kilometrů tratí. Vše je čisté, přesné, upravené, plně automatizované a jezdí zde moderní soupravy. Účastníme se také čajového obřadu, což je ochutnávka několika druhů čaje a nabízí se v mnoha čajovnách po celém městě. Navštěvujeme továrnu na výrobu hedvábí z kokonů housenek nočního motýla, Bource morušového. Ukazují nám, jak z jednoho kokonu vzniká až 1500 m dlouhá nitka, tenká jako vlas, a z ní se zde, po dalším zpracování, vyrábí látky, obleky, povlečení, koberce atd. Samozřejmě, že nemůžeme vynechat pravé čínské tržiště s jídlem, kde se na velkém prostranství, jak na zemi, tak na stolech nebo pod celtovými stany, nabízí vše, co klient žádá a co příroda nabízí. Zelenina, ovoce, ryby, ale ochutnat můžeme i pražené nebo grilované cvrčky, tarantule, škorpiony, larvy, hady, vrabčáky i žáby.

V Pekingu se často drží smog, lidi tu často potkáte s rouškami přes ústa. Je to proto, že sem často zaletí prach z nedaleké pouště Gobi nebo nečistoty z továren v Pekingu. Po městě jezdí také 6,5 milionu aut denně, a i když není povolen provoz vozidel starší 10 let, přesto škodí jejich zplodiny zdraví. Auta tu jezdí jen nová, nejvíce německý Volkswagen a Opel, což je 13% provozu v celé Číně. Naše Škodovka se podílí 1,3% na čínském trhu a tuto značku prodává 300 dealerů. Čína má velký potenciál pracovních sil, má více jak 1,3 miliardy obyvatel. Nemá tedy problém s tím, co musela řešit EU za pomocí migrantské krize, tedy získat ruce na práci, ale naopak jí schází dostatek strojů, aby mohli obdělávat nekonečná pole, budovat zavlažovací kanály, stavět továrny a vyrábět zboží a produkty nejen pro sebe, ale i pro odběratele po celém světě. Získat čínské trhy chce celý svět. Za našeho pobytu zde byl prezident Nikaraguy, předseda australské vlády a televize vysílala denně na všech programech přenosy ze slavnostního vítání a pobytu delegací. Čína vítá každého, kdo se chce podílet na jejím ekonomickému rozvoji a mezi takové země patří i ČR. Není to jen otázka výměny zboží, ale i jiné vztahy, např. rozvoj turistického ruchu, kdy má ještě letos přijet do ČR asi dva tisíce Číňanů týdně. Nejnovější je například rozhodnutí prezidenta Číny po návštěvě České republiky, vybudovat po celé zemi asi 10 000 fotbalový hřišť a stát se v nejbližší době fotbalovou velmocí. K tomu má napomoci známý český fotbalista Pavel Nedvěd, zvolený do výboru tohoto projektu rozvoje fotbalového sportu v zemi.

Velice hodnotným bodem programu je návštěva tzv. „Zakázaného města“, které bylo dlouhou dobu nepřístupné veřejnosti. Jedná se o staré císařské sídlo panovníků Číny, převážně dynastie Ming a Ging, kteří zde vládli po dobu pěti set let. Je to historické město v centru Pekingu, zapsané v seznamu památek Unesco. Skládá se z paláců a nádvoří a má 720 000 m2. Je obklopeno vodním příkopem a 3400 metrů dlouho nedobytnou zdí. Spolu s císaři, úředníky a služebnictvem zde žilo a pracovala až 90 000 lidí.

Zakázané město

Další dny pobytu věnujeme celodenní prohlídce tří významných chrámů, např. „Chrámu nebes“, což je symbol Pekingu a dalších buddhistických chrámů. V jednom z nich, Lamaistickém chrámu, je největší socha Budhy na světě, vysoká 18 m, vyrobená ze santalového pozlaceného dřeva.

Chrám nebes

Na okraji Pekingu se v rozlehlé zahradě s pavilóny a jezerem uprostřed rozkládá „Letní palác císařů“. Komplex má tři umělé hory a pět pahorků se spoustou chrámů a divadlem na vodě. Nedaleko odtud se nachází v horách hrobky dynastie Ming, což je něco podobného jako Údolí králů ve starém Egyptě na Nilu.

Další den pobytu ráno odjíždíme do zoologické zahrady, která je sice poměrně prostá a jednoduchá, ale mají tady nejnavštěvovanější pavilon, kde se nachází a kde můžete obdivovat celkem 9 ks černobílých pand. Těchto zvířat je na světě asi 2000 a každé z nich spolyká denně pětadvacet kilogramů bambusu. A protože jsou tato zvířata velmi vzácná, za jejich nepovolené pytlácké ulovení čeká každého trest smrti. Jinak se prý za pandí kožich na černém trhu platí 50 000 000 Kč.

Volno v programu vyplňujeme návštěvou továrny na zpracování polodrahokamů jadeit a nefrit. Vyrábí se z něj šperky a sochy. Odpoledne přijíždíme k olympijskému stadionu, kde je komplex budov z doby konání LOH v roce 2008. Známá je podoba hotelu připomínající pochodeň, olympijská věž a určitě populární stadión na 90 000 lidí „Ptačí hnízdo“ a k tomu přilehlá 3 kilometry dlouhá olympijská promenáda. Nedaleko odtud rovněž v centru se nachází mohutné mrakodrapy, z nichž vyniká nejvyšší 200 m vysoká a 80 pater čítající budova. Rovněž nás upoutává mrakodrap připomínající jakoby rozkročené pánské kalhoty, kde sídlí čínská televize. Samozřejmě, že jsme také navštívili jeden z největších moderních supermarketů, který má 7 podlaží a nabízí moderní zboží z celého světa. Večer končíme v restauraci, kde se podává pravá pekingská kachna na medu.

Celodenní výlet jsme naplánovali na nejznámější čínskou památku – Velkou čínskou zeď. Jedná se o průsmyk a bránu do Číny z Mongolska a je vzdálena asi 2 hodiny jízdy od Pekingu. Vede přes zhruba 900 m vysoké kopce. Po pohořích jsou upravené hradby, vojenská stanoviště, věže a nekonečné množství schodů. Čínská zeď je i se všemi odbočkami více jak 8 000 kilometrů dlouhá a 9 až 12 metrů vysoká. Šířka u základu je zhruba 10 metrů. Její stavba začala v roce 221 před n. l. Je na ní 25 000 strážních věží a v době válčících císařství byla postavena jako obranná zeď Číny. Stavil jí jeden a půl milionu lidí a úmrtnost při stavbě byla zhruba 30 až 50 %. Jednalo se o nucené práce povinně nařízené císařskou mocí. Procházet se po ní a dělat záběry do okolí patří mezi nezapomenutelné zážitky. Naše obě dvě průvodkyně nás provázejí neustále slovem a povídají o historii Číny.

Velká čínská zeď

Například Teng Siao-pching po smrti vládce Tunga 9. 9. 1976 nastupuje přechod k uvolnění trhu a volnému podnikání. Dnes jak místní říkají, že žijí v Rudém kapitalismu, kde v podstatě pod dohledem komunistické strany je zde mimo školství, zdravotnictví, dopravy a armády skoro vše soukromé. Do země pronikl zahraniční kapitál a Čína od začátku devadesátých let nastoupila impozantní cestu rozvoje za podpory soukromého podnikání.

Projeli jsme sto padesát kilometrů na venkov, viděli jsme jinou část čínské zdi, navštívili několik vesnic, tržiště, obchody, besedovali s domorodci a přijali jsme pozvání starosty jedné z tamních horských vesniček na piknik s ochutnávkou grilovaných pstruhů. Venkov je samozřejmě jiný než Peking, ale má velké množství rezerv a šancí do budoucna.

Samotný Peking je čistý, bezpečný, upravený, plný zeleně podél nekonečných bulvárů, mohutných věžáku, obchodních center, ale i historický chrámů. Může se stát vaším cílem na dovolenou. Stačí se podívat na naše stránky www.ck-osveta.cz, kde za 10 denní zájezd do Číny zaplatíte i s polopenzí a výlety něco přes 30 000 Kč. Vydejte se do Pekingu, poznejte to co my a budete moc překvapení a spokojení.

Je neděle a my se vracíme po nabitém programu v Číně domů. Letadlo rakouské společnosti Austrian startuje s 280 cestujícími na palubě v 11 hodin dopoledne a díky časovému posunu budeme přistávat za 9 hodin ve Vídni, kolem 16. hodiny středoevropského času. Letíme se sluníčkem nad nekonečnou vyprahlou pouští Gobi, přes mongolský Ulánbátar, ruskou Sibiř, kolem Moskvy, přes Polsko do Vídně. Na toto frekventované letiště, kde podle informační tabule startuje každé 2 minuty letadlo do celého světa. Po okamžitém přestupu pokračujeme dál už pouhých pětatřicet minut do Prahy. Je zajímavé z okénka letadla sledovat tvárnost krajiny pod námi, a to od pouště v Mongolsku přes nehostinné velké stepi v Rusku, upravená soukromá políčka na polském území až po sytě zelenou Českou republiku, plnou vesnic a měst. Tak tedy konečně spokojeni doma. Doma jsme se dlouho nezdrželi, hned následující den po příletu jsme absolvovali náš první letošní zájezd s 80 klienty do belgického Bruselu, Antverp a celého Holandska s největším květinovým korsem v Evropě. Tím jsme úspěšně zahájili naši letošní sezónu, v níž nás a naše klienty čeká řada pobytových i poznávacích zájezdů. Na podzim nás, jako jeden z posledních, čeká zájezd do kouzelné Gruzie. Přidejte se k nám!

Za kolektiv zaměstnanců a delegátů Sklenář Josef, majitel CK Osvěta

- PR článek -

 

Článek byl zobrazen 4 743 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko