Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Čína - zájezdy pro náročné cestovatele

Putování touto kolosální zemí znamená šokující setkání s nejlidnatějším a také s nejvýstřednějším národem světa. Čína vás určitě pobaví, okouzlí a překvapí velkolepou proměnou. Je dost veliká a divoká na to, aby uspokojila vaše cestovatelské touhy.

Dlouhodobé předpovědi vykreslují tuto zemi jako destinaci, která přeskočí všechny ostatní konkurenty v oblasti turistiky, tak proč se tam nevydat. Pokud vás zajímá historie, ponořte se do čínských památek. Pokud jste vyznavači moderního světa, uspokojí vás Hongkong, Šanghaj či Peking. Pokud by vás lákalo čínské jídlo, připravte se na voňavé dobrodružství od silně kořeněných pokrmů po delikátní pamlsky. Nejvhodnějším obdobím pro návštěvu je jaro a podzim, neboť jen tak se vyhnete letním návalům horka a zimním mrazům. Zájezdy do Číny pořádá např. CK AVETOUR.

Dějiny
Poznamenány bitvami, netečnými císaři a velkými gesty jako jsou terakotoví válečníci a komunistický Dlouhý pochod, klikatí se čínské dějiny cestou trvající bezmála šest tisíc let. Čína, často vynášena jako nejstarší přežívající civilizace světa, zažila tolik změn jako má Čínská zeď cihel. Původ vládců státu, způsob, jak lidé mluví, oblékají se a dokonce jak jedí, se měnil nesčetněkrát k nepoznání. Dějiny několika společností, které působily na čínské půdě, vytvořily nejeden příběh.

Životní styl
Čínská kultura se tradičně koncentruje na rodinu. Ve staré Číně rodina poskytovala každému členu podporu včetně živobytí a dlouhodobě trvající bezpečnost. Rozšířená rodina zůstává nesmírně významná, prarodiče pečují o své vnuky a dospělé děti pracují a finančně zajišťují své přestárlé rodiče. Rychlý rozvoj zvedl životní standard mnoha Číňanů, ten je ale bohužel přístupný pouze malé skupině obyvatelstva. Většina lidí žije na venkově, odříznuta od výhod čínských reforem. Propast mezi bohatými a chudými Číňany patří mezi největší na světě.

Náboženství
Čínské náboženství bylo ovlivněno třemi proudy lidského myšlení: taoismem, konfucianismem a buddhismem. Všechny tři jsou neoddělitelně propleteny a Číňané uctívají jejich učedníky stejně tak často, jako uctívají své vlastní předky a panteon bohů a duchů. Říká se, že taoismus je jediné opravdu čínské náboženství, buddhismus byl importován z Indie a konfuciánství je především filosofie.

Umění
Svou nepřerušenou historií a kulturou přinesla Čína lidstvu jeden z největších uměleckých příspěvků. Čína má dnes prosperující scénu současného umění v soukromých galeriích, které soupeří s muzei a výstavními síněmi zřízenými vládou. Čínští umělci stále více přitahují pozornost mezinárodního uměleckého světa. Vizuální umění, kam patří kaligrafie (papír, tuš a roztírací kámen), malířství (umění štětce a tuše aplikované na savý papír nebo hedvábí), keramika (Číňané s ní začali už před více než osmi tisíci lety), sochařství, literatura, hudba, architektura a všem dobře známé zahrady se třemi základními prvky, které netvoří, jak bychom čekali, trávníky a květy, ale skála, voda a kámen.

Čínská kuchyně
Otázka „Už jsi jedl?“ je běžný pozdrav mezi Číňany a dokládá význam jídla v místní kultuře. Země má jednu z nejlepších světových kuchyní, ať už jde o jídlo na uchvátaných čínských trzích, jejichž zkušenost si nemůžete nechat ujít, nebo o banket ve čtyřhvězdičkovém hotelu. Turista zajisté odejde uspokojen. Podstatnou součástí je i čaj, který Číňané začali pěstovat jako první. Umění spařování a pití čaje bylo populární už za doby dynastie Tang.

SKVOSTY PEKINGU

Peking - hlavní, nejzalidněnější a jedno z nejzajímavějších měst Číny, které turistům nabízí nesčetně mnoho atraktivit. Uspokojí nejen obdivovatele nejstarší civilizace na světě po kulturní a historické stránce, ale i vyznavače moderní doby. Peking je neodmyslitelným symbolem Číny a splní touhy každého cestovatele. Navštivte Peking, obohaťte se vědomostmi o nejstarší kultuře, poznejte největší stavby světa a poznejte krásy „srdce Číny“. Najdete tady některé z neúchvatnějších čínských památek jako je Zakázané město, Letní palác, Chrám Nebes, Velká čínská zeď nebo náměstí Tchien-an-men.

Zakázané město

Zakázané město se tak jmenuje proto, že do něj platil zákaz vstupu po dobu 500 let. Bylo domovem císařů dvou čínských dynastií, kteří se nevzdalovali z těchto prostor, pokud opravdu nemuseli. Je to největší a nejlépe opečovávaný palácový komplex na světě, který má téměř kilometr na délku a 750 m na šířku. Zakázané město je umístěno ve středu Pekingu, což je místo, které bylo považováno za střed vesmíru. A ne nadarmo, do tehdejšího císařského města se obyčejný člověk nikdy nedostal.

Budete-li mít štěstí a osud vám přidělí kvalitního průvodce, budete Zakázané město opouštět plni dojmů, dozvíte se hodně o tom, jak to v Číně fungovalo, co je pro člověka důležité a co nikoliv. Průvodce vám povypráví o tradiční architektuře, o božstvech a vzdělanosti, o tradiční kuchyni, o právu a spravedlnosti, o rovnováze, kterou uvidíte v tamních zahradách, o čínském umění a filozofii. Tohle všechno v Zakázaném městě je, ale člověk, který jím jen tak projde, nic z toho neuvidí.

Nejnavštěvovanější pekingskou pamětihodností je Letní palác s impozantním parkem. Oblast plná palácových chrámů, zahrad, jezer a pavilonů.

Nejdokonalejším příkladem architektury je Chrám Nebes, který původně sloužil jako ohromná scéna určená ke slavnostním rituálům. Chrám je ohraničený zdmi a na každé světové straně je brána.

Velká čínská zeď

Není třeba tuto velkolepou stavbu táhnoucí se 6 000km a viditelnou z vesmíru představovat, je to národní symbol Číny. Velká čínská zeď se stavěla před dvěma tisíci lety a celý tento projekt trval sto let. Legenda vypravuje, že jednou z použitých surovin byly rovněž kosti zemřelých dělníků. Ve své podstatě neplnila svou hlavní úlohu nepřekonatelné obranné linie, nýbrž sloužila jako nadzemní dálnice k přepravě lidí a nákladu přes hornatý terén.

První čínský císař sjednocené Číny Š'-chuang snil o největší stavbě vybudované člověkem a tisíce rolníků vynaložily nezměrné úsilí, aby ji postavily. V roce 214 př. n. l. poslal císař svého generála k severní hranici císařství s armádou 300 000 dělníků a bezpočtem politických vězňů, aby začal se stavbou soustavy opevnění. Stovky kilometrů opevnění postavily již dříve čínské nezávislé státy. Úkol generála císaře a jeho stavitelů spočíval v zesílení nebo opravě těchto staveb a vybudování dalších 800 kilometrů zdi, která by je spojila. Spekuluje se důvodu této obrovské stavby. Po sjednocení Číny chtěl císař ochránit zemi před nájezdy severských kmenů, a tak postavil zeď táhnoucí se v tehdejší době přes 3000 km. Důvodem ale nebyla jen ochrana císařství od vstupu nepřátel do země, ale i ochrana země od „nepohodlných“ lidí. Lidí, kteří by v hlavním městě mohli konat nepokoje s nesouhlasem spojení čínských států v císařství. Do stavitelských prací nebyli začleněni jen političtí vězni a dobrovolníci, ale i obyčejní rolníci. Z každé pětičlenné rodiny museli odejít 2 členové rodiny stavět zeď.

Stavba pokračovala závratnou rychlostí a do horečnaté práce byly neustále nasazovány nové skupiny dělníků. Trestanci, odsouzení k těžké práci na zdi, museli pochodovat stovky kilometrů na sever v řetězech a železných obručích na krku, padali vyčerpáním ještě dřív, než ke zdi došli. Mnozí z odvedenců zemřeli cestou. Ti, kteří přežili, byli ubytováni v nevyhovujících táborech a museli dřít v žhnoucím slunci, na dešti, v krupobití a teplotách od 35 stupňů Celsia v létě až do minus 21 stupňů v zimě. Mnozí z těch, kdo zemřeli - vyčerpáním nebo nedostatkem jídla - byli vhozeni do příkopů, které sloužily jako základy, nebo pohřbeni ve zdi, aby působili jako strážní duchové proti démonům ze severu. Malta, která se používala, byla prý v některých úsecích tak tvrdá, že bylo nemožné zatlouci do ní hřebík, předpis na její výrobu se dávno ztratil.    

Velká čínská zeď je jeden z největších skvostů na světě a nikdo by si jeho návštěvu neměl nechat ujít. Takovou historií a tvrdou prací dělníků se nemůže jen tak nějaká stavba pochlubit. 

Tchien-an-men

Náměstí Nebeského klidu, největší náměstí na světě o rozloze 44 hektarů, je srdcem Pekingu a celé Číny. Rozkládá se mezi dvěma masivními a starobylými branami - Branou nebeského klidu (na severu) a Branou správného světla (na jihu), podél západní strany náměstí se táhne Velká síň lidu a na východní straně se nachází Národní muzeum čínské historie. Náměstí je lemované alejemi stromů, ale na samotném náměstí nenajdete jedinou lavičku či strom a je pod neustálou kontrolou policistů na koních. Na náměstí není povoleno vjet autem ani na kole. Proč je Tchien-an-men tak obrovské?  Na počátku 60. let si „velký kormidelník“ Mao Ce-tung umínil, že musí mít ke svému uctívání větší prostor, než mívali císařové. Nebyl to žádný troškař, takže nechal vystavět prostor o ploše rozlohy Vatikánu.

Náměstí bylo svědkem hned několika důležitých událostí, které ovlivnily dějiny tohoto státu. Kupříkladu zde v roce 1989 demonstrovalo 2 miliony studentů, akademiků a intelektuálů, kteří protestovali za demokracii v Číně. K jejich potlačení použila komunistická moc armádu s obrněnými transportéry.

Nedoporučuje se plánovat návštěvu do těchto oblíbených míst o víkendu.

Pojeďte do Číny s námi a poznejte největší krásy světa - malý okruh Čínou s CK AVETOUR.

- PR článek -

CK AVETOUR
Novoměstská 205
518 01  Dobruška

Tel: 494 623 929, 602 441 670
info@avetour.cz
www.avetour.cz

 

Článek byl zobrazen 4 072 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko