Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Čína - říše středu

Čína je kolébkou jedné z nejstarších a nejvyspělejších civilizací na světě. Je to země, která svou kulturou s nádechem křehkosti a tajemnosti okouzluje a inspiruje ostatní svět již více než 3 tisíce let. Snad žádná jiná země na světě nemá tolik tváří jako Čína. Je rozsáhlou zemí, oplývající bezpočtem turistických atrakcí.

Říše středu se dělí na severní a jižní Čínu. Severní část je soustředěna kolem Žluté řeky a její metropolí je hlavní město Číny – Peking. Jižní Čína je krajinou rýžových polí, terasovitých svahů a rolníků v širokých slaměných kloboucích. Centrem jižní Číny je přístavní město Šanghaj, které bývalo největším sídlem světa a v 19. století bylo nazýváno Čínskou Paříží či Královnou Orientu.

V současné Číně je 23 provincií a každá z nich je jiná. Od tibetských chrámů ve Lhase, přes Velkou čínskou zeď, která je rozpoznatelná i z vesmíru, až po pulsující Hongkong či tropický Hainan, v každičkém koutě této rozlehlé země turisty něco zasáhne. Z hlediska geografie nabízí Čína cestovatelům řadu odlišných oblastí – pouště, hory, nížiny, největší a nejvýše položenou náhorní plošinu na světě (Tibet), ostrovy, moře, řeky…atd.

Jsou tu jedinečné historické lokality a nádherné přírodní scenérie - Velká čínská zeď, hlavní město Peking, Šanghaj, Hong Kong, Xi´an - figuríny desetitisícové podzemní armády, Tibet, Daishan - posvátná hora, Turpan, Karakorum Highway. To jsou jen některé z mnoha pamětihodností a krás, které návštěvníky přivítají v zemi s nezapomenutelnou a neopakovatelnou atmosférou. Dnešní Peking, to je především soulad historie a tradic s neúprosným pokrokem. Zakázané město, Chrám nebes a tradiční pekingská kachna vedle moderních obchodních center a dějiště letních Olympijských her 2008.

Na východě a na jihu obklopuje čínskou pevninu Pochajské moře, které je považováno za čínské kontinentální moře, dále pak moře Žluté, Východočínské a Jihočínské, jež jsou součástí Tichého oceánu. V teritoriálních vodách Číny se nalézá na 5 400 ostrovů. Největším z nich (s výjimkou Tchaj-wanu) je ostrov Chaj-nan (Hainan). Nejvýchodnějšími čínskými ostrovy jsou Tiaojü a Čchiwei severně od Tchaj-wanu. Mnoho ostrovů, ostrůvků a skalních útesů, které se nalézají na jihu, je označováno jako Ostrovy Jihočínského moře, přičemž patří hlavně do čtyř větších souostroví: Tongša, Siša, Čongša a Nanša.

Čínská kuchyně je velmi rozmanitá. Čínská kuchyně se dle oblastí dělí do 4 skupin: pekingsko-mandarinská, kantonská, šanghajská a ostrá sečuánská. S tím, čemu se u nás říká zjednodušeně "čína" se potkáte jen někdy. Naopak budete vystaveni přívalům roztodivné zeleniny. Zvládnout umění jíst hůlkami je povinnost. Lehkou nevolnost patrně pocítíte při pozorování těch, kteří si pochutnávají na smažených žabách, ještěrkách či škorpionech.

Zajímavá místa
Tropický ostrov Hainan srovnávaný s Havají, celoroční „zahrada Číny“ a prázdninový ráj se stovkami hotelů a dvěma mezinárodními letišti se nachází v nejjižnější části Číny a jedná se o druhý největší čínský ostrov. V posledních letech získal na prestiži tím, že se stal dějištěm každoroční volby Miss World. Ostrov je také vyhledávaným cílem golfistů, protože si zde mohou zahrát na některém z dvanácti kvalitních hřišť.

Pokud chcete nasát trochu tradiční atmosféry ostrova, můžete navštívit vesnice místních etnických menšin, ochutnat typickou kuchyni založenou na mořských plodech či nakoupit místní řemeslné výrobky. Na několika místech ostrova prýští geotermální prameny s teplotou vody od 45˚C až po 90˚C. Pro milovníky dovolené na pláži Hainan nabízí celoročně výborné počasí, perlové útesy, křišťálově čisté moře, bujnou tropickou zeleň a 7 km bílých písčitých pláží na jihu ostrova.

Šanghaj
Ačkoliv Peking je hlavním městem Číny, není městem největším. Tím je Šanghaj (Shanghai), ve kterém žije 14 milionů obyvatel a tento počet má neustále prudce stoupající tendenci. Toto moderní velkoměsto leží na soutoku řeky Huangpu Jiang a známé Dlouhé řeky, jen kousek od Jihočínského moře. I když Šanghaj nenabízí zdaleka tolik významných historických památek jako hlavní město, svůj půvab má určitě také. Najdete zde mnoho příjemných restaurací či krásně upravených parků, které jsou vhodným místem k odpočinku a úniku před ruchem velkoměsta.

Hongkong
Hongkong leží při východním okraji delty Perlové řeky do Jihočínského moře. Území Hongkongu (čínsky Xainggang) má rozlohu 1 092 km2 a zahrnuje Nová teritoria, poloostrov Kowlon, ostrov Hongkong, ostrov Lantau a dalších 235 drobnějších ostrůvků.

Hongkong je místem kontrastů, místem, kde se setkává tradice s modernou západního světa. Na jedné straně jsou zde k vidění supermoderní mrakodrapy a satelitní města, na druhé straně, i dnes zde narazíte na typický zemědělský venkov včetně rybářských osad (na menších ostrovech), či na tradiční čínské chrámy.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 742 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko