Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jeskyně Mo-kao – Kam zazdili moudrost tisíců Buddhů

V čínské provincii Kan-su se ve vzdálenosti přibližně 25 kilometrů od města Tun-chuang nachází jeskyně Mo-kao. Jde o rozsáhlý jeskynní komplex 492 chrámů, který byl v minulosti významným buddhistickým centrem. Na dlouhých devět staletí však upadl v zapomnění a už to vypadalo, že krásy zdejšího buddhistického umění budou člověku navždy skryty.

Když se zjeví Buddhové 

Jeskyně Mo-kao jsou známé také pod názvem Jeskyně tisíců Buddhů či Tunchuangské jeskyně. Oblast, ve které se nachází, byla obydlena údajně již ve starověku a právě zde se také nacházela jedna z významných křižovatek Hedvábné stezky. Právě díky své poloze se staly jeskyně Mo-kao důležitým centrem buddhismu. Hloubení jeskyň započalo v roce 366 n. l., kdy měl jeden z místních mnichů vizi, v níž se mu na tomto místě zjevilo tisíc Buddhů. Nakonec zde bylo skutečně vybudováno více než tisíc jeskyní, které příchozím mnichům sloužily pro ubytování i meditaci. Jeskyně byly budovány po dlouhou dobu, první vytesal mnich Lezun v roce 366, zatímco ty poslední byly vytesány až v době mongolského vpádu v 11. století. Kromě mnichů sem proudily také davy obchodníků, kteří těžili z polohy na Hedvábné stezce. Počet obyvatel jeskyní Mo-kao brzy vzrostl natolik, že se staly jedním z nejdůležitějších buddhistických center.

Umění, které bylo třeba skrýt 

Poutníci a mniši, kteří jeskyně obývali, kreslili po jejich stěnách a vytvořili tak rozsáhlé malby lidí, božstev a oblíbené byly také motivy věčnosti. Malby měly nejen estetickou funkci, ale měly sloužit i při meditacích. Nástěnné malby se podařilo v jeskyních dochovat dodnes a pokrývají plochu neuvěřitelných 42 tisíc metrů čtverečních. Dále se místní umělci zasloužili o vytvoření více než 2 tisíc soch, které byly dokonce barvené. Sochy zachycují jak reálné postavy, tak i fantastické bytosti.

Jeskyně Mo-kao

V jeskyních vznikaly také náboženské texty. Mnichům se jich podařilo sepsat ohromné množství a více než 60 tisíc textů bylo také na počátku 11. století z důvodu jejich ochrany v jeskyních zazděno. Jeskyně Mo-kao musely být zapečetěny před vnějším světem z důvodu obav z drancování muslimskými a tibetskými nájezdníky. V 11. století všichni mniši místo opustili a smazali jej na 900 let doslova z povrchu zemského. O jeskyních nikdo nemluvil a poté, co zemřeli mniši, kteří v nich pobývali, nikdo nevěděl o jejich existenci.

Znovuobjevený poklad 

Jeskyně Mo-kao zůstaly zapomenuty celých devět století, až v roce 1900 je znovuobjevil taoistický mnich Wang Jüan-lu. Po otevření jeskyní na archeology čekalo ohromné překvapení v podobě obrovského množství nástěnných maleb a fresek, na 60 tisíc buddhistických textů i četné sochy. Za nejvýznamnější objev je považována kopie Diamantové sútry pocházející z roku 868. Jde o nejstarší dochovanou ručně tištěnou knihu na světě. Zhotovil ji mnich jménem Wang Ťie a byla vytištěna pomocí dřevěných matric (lisů). Tato krátká sútra mahajánového buddhismu se řadí do pradžňápáramitové literatury. Její název by se dal doslovně přeložit jako „Sútra nejvyšší moudrosti ostré jako diamant“. Ve východní Asii je Diamantová sútra velmi oblíbená, zabývá se učením o bezpodstatnosti všech jevů, které obklopují člověka, nebo probíhají v jeho mysli. Zjištění, že všechny tyto jevy hmotného světa i lidské mysli jsou prázdné a jde jen o iluze, je důležitým předpokladem pro osvícení.

Turistům vstup povolen 

První jeskyně, kterou mnich Wang Ťie otevřel, byla ta, která dnes nese označení 16. V sousední jeskyni číslo 17 bylo objeveno na 4 tisíce rukopisů. Jeskyně Mo-kao, které jsou důkazem velkého rozkvětu buddhistického umění v Číně, byly pro veřejnost zpřístupněny v roce 1949, tedy takřka až půl století po svém objevení. V roce 1987 byl pak celý jeskynní komplex pro svou jedinečnost a výraznou kulturní hodnotu zapsán na Seznam památek světového dědictví UNESCO. V současnosti patří mezi hojně navštěvovaná poutní místa a setkáte se zde s turisty nejen z Číny, ale z celého světa.

Jeskyně Mo-kao

Opatrnosti není nikdy nazbyt 

Při vstupu do jeskyní si můžete všimnout tabule, která pojednává o tom, co všechno je v nich zakázáno dělat. Jen namátkou můžeme zmínit, že je zakázáno si sedat nebo dokonce lehat na zábrany, do jeskyní se nesmí nosit fotoaparáty (je zakázáno zejména fotografování s použitím blesku), ale ani hůlky, klobouky či tašky, protože hrozí, že by mohlo dojít k otření o stěny a tím ke zničení malby. Do jeskyně nebudou vpuštěny děti menší než 140 cm. Veřejnost má možnost se podívat celkem do 40 jeskyní, které jsou však přístupné pouze s průvodcem. Průvodce bere skupinku lidí vždy maximálně do 12 jeskyní a každý den se výběr jeskyní střídá.

Vzhledem k tomu, že se nástěnné malby podařilo dochovat v tak dobré formě jen díky tomu, že nebyly vystaveny dennímu světlu, nejsou jeskyně v současnosti vůbec osvětleny. Průvodce i návštěvníci tak vyfasují baterky, kterými si mohou jen na krátkou chvíli posvítit na jednotlivé fresky, aby si prohlédli detaily. Kdo si chce odnést nějakou památku, může navštívit místní obchod se suvenýry, kde jsou k dostání pohledy, plakáty či knihy s fotografiemi z těchto míst. Oblíbeným suvenýrem jsou rovněž kopie jeskynních nástěnných maleb, které podle předlohy vytváří místní umělci.

- jap -

Další články z Číny:
Čínské město Leshan - obří Buddha 1 200 let vsedě
Songshan, Shaolinský chrám a Kung-fu
Shenyang – zašlá sláva Mao Ce-tunga
Pingyao ukryté za hradbami
Chengdu – kde pandy dávají dobrou noc

Článek byl zobrazen 6 976 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko