Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Xian - za Terakotovou armádou čínského císaře

V České republice asi není velké procento lidí, kteří by byli schopni něco říci o čínském městě Xian (český přepis Si-an). Ale už mnohem více jich někdy slyšelo o proslulé Hedvábné stezce. Obě místa přitom mají mnoho společného, přesněji řečeno, Xian býval východním koncem Hedvábné stezky. A nejen to, v mnoha dalších ohledech je to významné místo.

Xian má velmi bohatou historii, sahající od neolitu až do současnosti. Výrazné stopy tady zanechala dynastie Zhou (1045 – 256 př. n. l. ), do níž patřil i první císař sjednocené Číny, Čchin Š'-chuang-ti (259 – 210 př. n. l.). Ten nechal vyrobit jednu z nejúžasnějších čínských kulturně-historických památek, tzv. „osmý div světa“ – slavnou Terakotovou armádu. Umístil ji krátce před  smrtí do svého mauzolea východně od města. Císařovo mauzoleum a jeho armáda byly nalezeny v roce 1974 a staly se jednou z největších atrakcí v Číně vůbec. Město se mezitím značně rozrostlo, takže mauzoleum už neleží bokem, ale najdete jej na jednom z předměstí.

Další příznivé období zažil Xian také v 7. až 10. století během dynastie Tang (618-907), kdy díky zmíněné Hedvábné stezce mimořádně vzkvétal. Mísilo se zde mnoho kultur, náboženství a různých vlivů, to vše ve víceméně pokojném a všeobecně prosperujícím soužití. V těch dobách město patřilo mezi nejvyspělejší a největší na světě. A možná, že s odhadovanými 2 miliony obyvatel bylo tehdy vůbec největší. Později však Číňané začali provádět něco, co bychom dnes nazvali „opatření pro ochranu domácího trhu“. K tomu přidali rasovou politiku, kdy někteří cizinci museli být zřetelně označeni a od roku 836 byl kontakt s cizinci zakázán úplně. Tím toto úspěšné období skončilo a nastal úpadek, který ještě prohloubilo zemětřesení roku 904. Většina obyvatel se odstěhovala a město zpustlo.

Až v roce 1370, za dynastie Ming, byly postaveny nové hradby. Dochovaly se dodnes a patří mezi další významné památky města. S výškou 12 metrů a šířkou u základny 15 až 18 metrů byly sice mohutné, ale chránily město o rozloze pouhých 12 km2. Natolik se od zlatého věku smrsklo.

Pestrá minulost po sobě v Xianu zanechala obrovské množství památek. Jsou zde doslova stovky hrobek, pohřebišť a mauzoleí několika vládnoucích dynastií, velké množství chrámů, soch a řada dalších pozoruhodností. Turisty přitahují buddhistické stavby, nazvané „pagoda Obrovské divoké husy“ (rok 652) a „pagoda Malé divoké husy“ (rok 709), stejně jako muslimská čtvrť se svou Velkou mešitou (7. století). Zkrátka, památek je zde takřka nepřeberné množství a pouhý jejich výčet by byl nad rámec tohoto článku.

To však pořád není všechno, v Xianu jsou k vidění i jiné věci. Lépe řečeno v jeho okolí, kde najdete hned několik národních parků.

Spojením přírody, kultury a historie je potom hora Chua-šan (Květinová hora). Leží asi 100 kilometrů východně od Xianu, což už sice není úplně blízko, ale vzhledem k velikosti Číny jen kousek. Toto místo patří mezi nejposvátnější v Číně vůbec, alespoň tedy pro taoisty (kterých je v zemi většina – ačkoliv oficiálně jsou téměř všichni Číňané ateisté...). Na Chua-šan se nachází několik taoistických chrámů, místo se ale stalo známé zejména díky tzv. Srázu tisíce stop, kolem něhož vede údajně nejnebezpečnější stezka na světě, skládající se z dřevěných prken upevněných na kolmé stěně.

Město Xian a jeho okolí toho poutníkovi nabídnou opravdu hodně. Počítejte s tím, že turistů sem jezdí docela dost, což s sebou přináší kromě zlepšování infrastruktury i řadu negativních efektů. Ale návštěva zcela jistě stojí za to.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 4 848 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko