Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Snová krajina řeky Li

Kýčovitá krajina s kopci bizarních tvarů, rýžová pole, pagody a klidně plynoucí řeka... Takto se nám často snaží vykreslit čínské filmy podobu nejlidnatější země světa. Jak už to tak bývá, realita se mnohdy od filmu docela zásadně liší. Ale v Guilinu se mu přinejmenším hodně přibližuje.

Guilin je na čínské poměry maloměsto, které má necelé 1,4 milionu obyvatel. Leží na severovýchodě provincie Guangxi, nacházející se u hranic s Vietnamem na jihu země. Celá provincie je v rámci Číny a vůbec Asie v mnoha směrech unikátní, a to z kulturního i geologického hlediska. Do Guilinu proto přilétá každoročně mnoho turistů obdivovat okolí města, neboť zde najdete vskutku neobvyklé scenérie. Pokud znáte filmovou sérii Hvězdné války, možná si vzpomenete na zelenou planetu Kashyyyk a její obyvatele Wooki. Podivná krajina této fantastické planety má svůj reálný vzor – Guilin... Jedno z panoramat s řekou Li se rovněž dostalo na dvacetijuanovou bankovku.


Autor: Jack French

Zkrátka, v okolí Guilinu je toho hodně zajímavého k vidění, zejména podél již zmíněné řeky Li. K pozorování krajiny je nejlepší cesta výletní lodí po řece, kdy se vám před očima a objektivem fotoaparátu objevují úžasné pohledy. Tento výlet zabere prakticky celý den, ale nebudete litovat. Lodí jezdí dostatek a plavbu si nemusíte rezervovat, stačí koupit lístky až na místě.

Jedním z největších symbolů Guilinu, kromě pozoruhodně tvarovaných kopců porostlých šťavnatou zelení, je zvláštní skalní útvar zvaný Elephant Trunk Hill, čili „skála Sloního chobotu“ (kvůli svému tvaru, připomínajícímu slona pijícího z vody). Leží kousek za městem. O něco dále po řece najdete Pagoda Hill, strmý kopec se sedmipatrovou cihlovou pagodou z let 1368-1644 na vrcholu.

Dalším oblíbeným cílem turistů je Reed Flute Cave, tedy „jeskyně Rákosové flétny“. Pravidelní návštěvníci Moravského krasu sice asi nebudou nijak ohromeni, i tak je však zajímavá nejen jeskyně, ale také čínské pojetí její prezentace s různobarevným osvětlením. Velmi malebné jsou terasy Longji, které už však leží poměrně daleko od města. Dle mnohých ovšem nabízejí jedny z nejkrásnějších scenerií na světě.


Autor: Jack French

Samotné město Guilin už není tak romantické, což ale neznamená, že by jeho prohlídka nestála za to. Ačkoliv nejstarší známé osídlení v oblasti se datuje do 4. století př. n. l. a Guilin byl ve středověku poměrně prosperujícím městem, mnoho starých budov se zde nedochovalo. Přesto – nebo právě proto – dala čínská vláda Guilin od roku 1981 na seznam míst s prioritní ochranou historického a kulturního dědictví. Většinou tu nicméně uvidíte novodobé betonové stavby, více či méně vzhledné. V pozadí se ovšem vždy rýsují úžasné zelené skály. Fotogenické jsou dvě velké pagody na jezeře v centru (mimochodem, město má poměrně rozlehlý vodní systém) a zejména park Sedmi hvězd (Seven Star Park). Rozkládá se na ploše přes 120 hektarů a leží na východním břehu řeky Li, asi 1,5 kilometru od centra. Procházka po městě je každopádně poučná, neboť si uděláte představu o zdejším životním stylu.

Ačkoliv je Guilin, jak bylo zmíněno na začátku, poměrně hojně navštěvován turisty (cca 10 milionů ročně), je nutno dodat, že většinu z nich tvoří Číňané. Zahraničních turistů sem zavítá za rok asi milion, a Čechů? To statistiky zřejmě nesledují, mnoho jich však nebude. Toto místo pro nás jistě ještě nadlouho zůstane exotikou.

Aurtor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 10 158 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko