Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kaifeng – v ohrožení Žluté řeky

Ve východní Číně, se v místě, kde Žlutá řeka vtéká na území provincie Shandong, rozkládá starověké opevněné město Kaifeng (Kchaj-feng). Jde o jedno z nejstarších čínských měst, sídelní město sedmi dynastií a tehdejší hlavní město říše Song.

Kaifeng byl dříve známý pod názvem Bianliang, Bianjing, Daliang, nebo jednoduše Liang.  Počátkem 7. století, poté co byl kolem města vybudován Velký kanál, se město začalo proměňovat na velké obchodní centrum. Vrcholu dosáhl Kaifeng jako hlavní město Severních Songů v letech 960 – 1126 po Kristu. Tyto časy zachycuje pětimetrový svitek „ U řeky ve svátek čistoty a jasu“, který je dnes uložen v Zakázaném městě v Pekingu. Po pádu dynastie Severní Song, význam Kaifengu poklesl. Roku 1642 v bojích rozpadající se mingské říše s povstalci bylo město téměř zničeno, po obnovení pořádku za dynastie Čching však došlo k jeho obnovení.

Prosperující město Kaifeng bývalo v minulosti neustále zaplavováno vodami Žluté řeky, která se vylévala z břehů. To mělo za následek velké ztráty na životech a také zničení řady významných budov, včetně synagogy.  Dnes je Kaifeng přitažlivým městem s pěknými ukázkami chrámové a pagodové architektury. Atmosféru města doplňuje několik tradičních rušných trhů.


Autor: Caren

Velká část moderního Kaifengu je obklopena starými městskými hradbami, západní část města je ohraničena rozlehlým a poklidným jezerem Baogonghu. Od jezera se pěšky dostanete do ulice Yingbin Lu, kde můžete navštívit Kaifengské muzeum, v němž jsou uloženy tři stély, které původně stály u staré synagogy. Je na nich vylíčena historie kaifengské židovské obce. Na pozůstatcích synagogy v Židovské čtvrti byla vystavěna lidová nemocnice. Ze synagogy zbyl pouze železný poklop zakrývající starou studnu.

Vně městských hradeb můžete navštívit krásnou vyhlídku, odkud se naskýtá podívaná na Žlutou řeku. Nachází se zde pavilon, odkud se otevírá panoramatická podívaná na údolní nivu, kterou řeka protéká. U pavilonu byla umístěna socha železného vola, který měl město chránit, aby se nestalo obětí hrozivých záplav.

Jednou z významných památek města je honosný cechovní dům, který byl vystavěn v období dynastie Qing, jako obytný objekt. O výstavbu se zasloužili kupci z provincií Gansu, Shanxi a Shaanxi. Stavba se honosí bubnovou a zvonovou věží a také tzv. zdí duchů. Prohnutá nároží střech jsou zdobena výjevy ze života kupců, oproti tomu střešní převisy hlavní síně zdobí zvířata, ptáci a zlatí netopýři, jako symboly štěstí.

Nejslavnějším chrámem v Kaifengu je chrám Prvního ministra Daxiangguosi postavený v roce 555 po Kristu. Stal se nejvýznamnějším chrámem v období Songů. Celkem se v něm nacházelo 64 síní a bydlel v něm velký počet mnichů. V roce 1642 je však vzala velká voda a obnovení se dočkal až roku 1766. V jeho osmibokém pavilonu v zadní části je umístěna socha Guanyin neboli Tisíciruké bohyně milosrdenství. Socha byla vyřezána z jediného stromu a pokrytá lístkovým zlatem. V hlavní síni můžete obdivovat vlys s „luohanem“ – Buddhovým patriarchou.

Pokud se od chrámu vydáte směrem na západ, dojdete k dalšímu chrámu s názvem Yanqingguan. Jde o nevelkou taoistickou svatyni, která se proslavila zejména neobvyklým pojetím svého pavilonu Nefritového císaře. Uvnitř této osmiboké stavby je umístěna bronzová podobizna Nefritového císaře. Chrám je vyzdoben tyrkysovými keramickými obklady a cihlovými reliéfy.

Další dominantou Kaifengu je třináctipatrová Železná pagoda, která se tyčí u hradeb v severovýchodní části města. Tato cihlová budova pochází z roku 1049 a je pokryta hnědými glazovanými dlaždicemi. Díky nim získala jakýsi kovový vzhled a také své jméno. Kdo má zájem, může vystoupat po úzkém vnitřním schodišti až nahoru a pokochat se podívanou na město a přilehlé hradby. Železnou pagodu je možné považovat za symbol a nejvýraznější dominantu Kaifengu.

Za návštěvu stojí Park dračího pavilonu, ke kterému vede hlavní tepna města, tzv. Císařská cesta. Je lemována restauracemi, které napodobují stravovací zařízení z doby Song, najdete zde také obchody se starožitnostmi, kaligrafiemi a různými drobnostmi. Park se rozprostírá na půdorysu někdejšího císařského paláce z období dynastie Song. Směrem na sever, k jezeru Yangjiahu, se začíná objevovat stále více a více turistických lákadel. Jezero bylo původně součástí císařského parku, dnes je však obklopeno nejrůznějšími atrakcemi a zábavními parky, najdete zde například Tisícileté město. Nechybí zde atrakce pro děti, pro ně je připraven třeba Dračí pavilon z éry Qingů, který je zároveň skvělým místem pro pozorování zdejších obyvatel.

Jižně od městských hradeb je ukryta třípatrová Vějířovitá pagoda. Jde o nejstarší buddhistickou stavbu v Kaifengu, vystavěna byla v roce 997 po Kristu. Má nádherně zdobené cihlové zdivo, v minulosti měla devět pater a vypínala se do výšky 80 metrů. Návštěvníci mohou vystoupat na její vrchol, odkud se mohou kochat výhledem na město, jeho domy a továrny. Pagoda je situovaná na západ od pěkného parku Yuwangtai Gongyuan.

- jap -

Předchozí články z Číny:
Taiwan – Krásný ostrov
Peking - Letní palác císařovny Cixi
Přísně Zakázané město
Pekingská kachna
Xian - za Terakotovou armádou čínského císaře

Článek byl zobrazen 3 293 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko