Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Macao – místo historie i současnosti

I když Macao je název, který každý zná, málokdo si uvědomuje, že Macao je nádherné místo, které stojí za to navštívit. Už jenom název Macao má svojí spletitou historii. Slovo Macao, jak toto místo pojmenovali portugalští objevitelé v polovině šestnáctého století, je odvozeno od jména A-Má Chrámu. Tento chrám byl vybudován v roce 1448 a zasvěcen Mazu, bohyni mořeplavců a rybářů. Když portugalští objevitelé přijeli na pobřeží, domorodci jim oznámili, že jsou blízko chrámu A-Ma, a tak vznikl název Macao.

Macao

Macao leží na deltě v jižní Číně, asi šedesát čtyři kilometrů od Hong Kongu. Tento malý autonomní region je nejhustěji obydlená část planety země, s populací 650 900 lidí na ploše 30,5 km2 je jeho hustota zalidnění 21 411lidí na km2. Tato populace je 90 % Han Číňané, 2 % Portugalci a zbylá tři procenta jsou smíšená. V Macau lidé žijí dobře. Macao má čtvrtou nejdelší střední délku života na světě - 78,07 let pro muže a 82,51 let pro ženy a podle statistik Světové Banky mělo Macao v roce 2015 nejvyšší GDP na jedince na celém světě.  

Historie Macaa je fascinující svojí spletitostí. V roce 1513, když na pobřeží vystoupil Jorge Álvares, portugalský mořeplavec, se s domorodci domluvil pouze obchodní vztahy. Až v roce 1557 se z Macaa stala stálá portugalský osada. Macao bylo kolonií Portugalska až to 20 prosince 1999, kdy, jako poslední Evropská kolonie v Asii, byla předána Číně, která slíbila Macau až do roku 2049 částečnou nezávislost.

Macao

Díky své unikátní historii a zajímavému postavení se Macao stalo rájem turistů. V roce 2014 se do rejstříku UNESCO například zařadilo Historické Centrum Macao, kolekce 20 budov v centru této metropole, které připomínají jeho Portugalskou historii. Jednou z nich je například Chrám Na Tcha, který byl vybudován v roce 1888 a zasvěcen čínskému folkovému náboženství také zvanému Na Tcha. Snad nejkrásnější stavbou jsou ruiny Chrámu svatého Pavla. Tato fasáda na kopci, ke kterému vede přesně 68 schodů, je známá pro svoji architekturu, která mísí orientální prvky s prvky jezuitskými. Zajímavé je i to, že se na stavbě chrámu podíleli jak Číňané i Portugalci tak i Japonci a lidé dalších národností.

Nejsou-li historické stavby právě vaším šálkem kávy, určitě je dobré podívat se do jednoho y mnoha muzeí. Neznámější je Muzeum Macaa, které se zabývá právě jeho historií. Otevřeno v roce 1998, toto muzeum má více než kilometr čtvereční určeno pro exhibice. Pokud se vám zrovna historie příliš nelíbí, potom můžete navštívit třeba Grand Prix Museum, které se tam také nachází. Po zhlédnutí všeho, co se v tomto muzeu dá, se můžete stavit hned vedle a podívat se na historii a současnost vín. Macao ale nevyniká jen muzei a historickými stavbami, kromě koncertů, výstav, a exhibicí, je tu také spousta podobných a zajímavých akcí.

Macao

V neposlední řadě je potřena nezapomenout na krásnou Macajskou přírodu. Nejen že je Macao na pobřeží, má také několik nádherných zahrad. V centru se nachází zahrada Lou Lim Leoc. Plná květin a fontán je pak květinová zahrada a v zahradě svatého Františka jsou zase nádherné historické stavby. Přírodní parky Macaa taky nejsou k zahození. Například Seac Pai Van park nabízí nejen procházko kolem rybníka ale i malpu zoo. Pokud vás více lákají pláže, pak se určitě podívejte na Hác-Sá reservoár. Tak či tak, Macao vás rozhodně nezklame.

 

Článek byl zobrazen 2 141 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko