Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Velká čínská zeď – jedinečné dílo dynastie Ming

Když se řekne Čína, mnoha lidem se jako první vybaví Velká čínská zeď, která patří mezi její nejzajímavější památky. Zeď se stala jakýmsi symbolem Číny, jež se táhne v délce několika tisíc kilometrů zdejší kopcovitou krajinou. Její návštěva je tedy doslova povinností.

O vybudování Velké čínské zdi se největším dílem zasloužila dynastie Ming v období od 14. do 17. století. Základy zdi však byly položeny již za sjednotitele Číny - císaře Čchin Šchuang-ti v 3. století př. n. l. Původně se jednalo jen o několik nesourodých zemních valů, dnes jde o stavbu protínající severní Čínu v délce 6700 km, čímž se stala největší stavbou světa. Pro svou jedinečnost byla Velká čínská zeď v roce 1987 zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO a v roce 2007 pak zařazena na seznam novodobých Sedmi divů světa.

Hlavním úkolem, který měla zeď plnit, byla ochrana Číny před ničivými nájezdy kočovných kmenů, zejména Mongolů. Zeď však posléze začala fungovat také jako důležitá dopravní tepna, bylo možné po ní přepravovat materiály i osoby, a to mnohem jednodušším způsobem, než jak tomu bylo v jejím špatně přístupném okolí.

Na budování tohoto starého systému opevnění se podílely statisíce zajatců a trestanců, z nichž mnoho zde dokonce zemřelo. Práce byla velmi tvrdá, náročná a mnohdy se muselo pracovat v extrémních podmínkách. Dokonce se traduje, že mrtví dělníci byli do zdi následně zazděni a Velká čínská zeď se tak stala jedním velkým pohřebištěm. Při stavbě bylo použito mnoho trvanlivých materiálů, jako jsou pálené cihly či kámen. Výstavba trvala přes sto let a odhaduje se, že bylo použito kolem 60 milionů kubických metrů těchto materiálů. Základ zdi je postaven z velkých kamenů, vnitřek je vyplněn menšími kameny, drtí, vápnem, dřívím a hlínou.

Velká čínská zeď je vysoká 6 metrů a každých 180 metrů se tyčí strážní věže, které sloužily k předávání signálů, ale také jako tvrze, obytné prostory a skladiště. Věže jsou vysoké 13 metrů a po celé délce zdi jich stojí okolo 25 tisíc. Vzdálenost mezi nimi byla zvolena tak, aby žádný úsek zdi nezůstal nechráněný, 180 metrů je totiž délka dvou dostřelů šípem.

Za vlády dynastie Ming přibyla na zdi také děla sloužící jak k její obraně, tak i k přivolání pomoci. V blízkosti zdi stojí ještě signální věže, které upozorňovaly na případný útok kouřovými nebo ohňovými signály. Velká zeď měla chránit Čínu před útoky a nájezdy kočovníků. Malým nájezdům dokázala odolat, velkou invazi však zastavit nesvedla. Když ve 13. století zaútočil na Čínu mocný vládce Čingischán, překonal se svými mongolskými vojsky i tuto mohutnou zeď, vtrhl do země a podrobil si ji.

Mnohé úseky Velké čínské zdi jsou dnes narušeny nebo dokonce chátrají a dosud se nedočkaly rekonstrukce. Nejudržovanější je část kolem hlavního města Pekingu, zde byla zeď dána téměř do původního stavu. Také proto odtud přijíždí většina návštěvníků. Působivé jsou však rovněž úseky s obnovenými pevnostmi v Juyongguanu, Jiayuguanu a Shanhaiguanu. Suverénně nejnavštěvovanější částí Velké čínské zdi je Badaling, kam se jednoduše dostanete autobusem č. 919 z Pekingu, dále oblast Mutianyu nebo lokalita Simitai.

Turisté, kteří se vydají na prohlídku této jedinečné památky, by měli pamatovat na dobré vybavení, hlavně tedy na teplé oblečení, nepromokavou větrovku a krém na opalování. Zeď je totiž neustále vydávána na pospas nejrůznějším přírodním živlům. Setkáte se tady proto se silným větrem, deštěm i ostrým sluncem. Neměli byste zapomenout ani na dostatek pitné vody, nebo kvalitní turistickou obuv s neklouzavou podrážkou. Jen málokdo prošel podél celé délky zdi, byla by to cesta opravdu nekonečná a náročná. Některé poničené části jsou dokonce nepřístupné a zabraňují v průchodu. V dnešní době je turistům zpřístupněno asi jen 80 km. Na těchto místech se však setkáte s proudy návštěvníků a na každém kroku budete odhánět prodejce s nejrůznějšími tretkami a suvenýry.

K Velké čínské zdi se traduje teorie, že jde o jedinou člověkem vytvořenou stavbu, která je viditelná z měsíce. Tato teorie se stala velmi atraktivní, ale zpochybnil ji první čínský astronaut Yang Liwei. Radar ji údajně zachytit může, ale aby byla viditelná pouhým okem je naprosto nemožné. Je totiž příliš tenká a navíc splývá s okolím.

Velká čínská zeď je světoznámou památkou, která každoročně přitahuje davy turistů. Pro mnohé je její návštěva naprosto jedinečným a nezapomenutelným zážitkem. Návštěvníkům se totiž naskýtá ohromující podívaná na okolní rozmanitou vlnící se krajinu a hluboké zalesněné rokle. Za vstup na zeď je vybíráno 40 yuanů. Poté vás čeká náročnější výstup do strmého kopce až ke zdi. Pohodlnější návštěvníci mohou využít lanovky, která je bezpečně vyveze až nahoru. Velká čínská zeď je dodnes jednou z nejpozoruhodnějších staveb světa a právem je na ni každý Číňan hrdý.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 16 297 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko