Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

S´- čchuan

Provincii S´-čchuan najdeme v Čínské lidové republice. Západní části této provincie zahrnují historické části Tibetu a tibetská území tvoří asi polovinu území provincie S´-čchuan. Protékají tudy tři mohutné řeky, z nichž největší a nejslavnější je Jang–c´-tiang.

Ta byla v historii nejen důležitou obchodní cestou, ale také se po ní plavily velké armády. Turisté, kteří tuto oblast navštíví jsou ohromeni nádhernou přírodou s himalájskými štíty a úrodnými nížinami, ale také pozoruhodnou historií.


Foto: Huanglong  Autor: tylerdurden

Provincie S´-čchuan se rozkládá v samotném nitru Číny a se svou rozlohou 565 000 kilometrů čtverečních patří ke středně velkým čínským provinciím. Jedno nej však S´-čchuan přece jen má – žije zde 107 miliónů obyvatel, což je nejvíce ze všech provincií.

Na tomto území se již v 15. století př.n.l. rozkládala mocná civilizace, kterou o 600 let později vystřídala dvě nezávislá a soupeřící království. Tato království zde fungovala až do roku 316 př.n.l., kdy jejich existenci ukončila čínská dynastie Čching. Oblast S´-čchuanu byla vždy předmětem sporů a nejrůznějších mocenských zájmů. Hlavním důvodem byla Rudá pánev, která je odpradávna zemědělsky velmi úrodná a již v minulosti dokázala uživit nejedno vojsko. Má také strategickou polohu a jsou zde ukryty ložiska mnoha nerostných surovin. Oblast S´-čchuanu se pokoušelo dobýt a zmocnit několik vojevůdců a nájezdníků.

S´-čchuan je ze všech stran obklopen horami. Na západě se vypíná mohutné pohoří Himálaj, na severu pohoří Čhing-ling a na jihu hornatá oblast Jün-nanu. S modernizací S´-čchuanu začala dynastie Čchin, když ve třetím století př.n.l. nechala na řece Min-ťiang vybudovat systém přehrad a kanálů. Tyto kanály měly sloužit jak civilním, tak i vojenským účelům. Hlavním úkolem této výstavby však bylo stabilizovat průtok řeky, aby nedocházelo k záplavám. Přehrady zajistily zvýšenou zemědělskou produkci. Dalším projektem dynastie Čchin byla stavba Tu-ťiang-jenu. Šlo o velké říční dílo, které v té době nemělo obdoby. Součástí plánu bylo také vytvoření umělého kanálu, který by odváděl část vody z řeky Min-ťiang do města Čcheng-tu. Zrealizovat tento projekt bylo však velmi složité. Dělníci museli prokopávat hory na levém břehu řeky. V té době však ještě neznali výbušniny, proto si pomáhali tak, že horu nejdříve zahřáli a následně ji prudce zchladili, aby došlo k narušení a popraskání. Nakonec vše došlo ke zdárnému cíli a Tu-ťiang-jen funguje dodnes. Také díky tomuto projektu se S´-čchuan stal důležitou zemědělskou oblastí, základnou dynastie Čching a zasloužil se také o sjednocení Číny.

V 6. až 9. století našeho letopočtu vládla S´-čchuanu dynastie Tchang. Za její vlády se však tato oblast stala bitevním polem. Vládnoucí dynastie bojovala s Tibetem o kontrolu nad Hedvábnou stezkou. Tu nakonec získal Tibet spolu s rozsáhlými územími v Číně, včetně části dnešního S´-čchuanu. V letech 960 – 1276 vládla této oblasti dynastie Jižní Sung. V tomto období tudy procházela koordinovaná obranná linie, která měla za úkol ochránit Čínu před nájezdy Mongolů. Svůj účel po dobu 40ti let plnila, ale následně ji přeci jen Mongolové definitivně prorazili. Jižní Sungové se ale nenechali porazit bez boje. V bojích proti Mongolům začali jako první na světě používat střelné zbraně. Ani ty jim však nepomohly se proti množství Mongolů ubránit a podlehli. Prvním cizím císařem na čínském trůně se stal chán Kublaj. Provincie S´-čchuan se opět stala dějištěm bojů během druhé světové války, kdy se ji bezúspěšně snažili dobýt Japonci.


Foto: socha obřího sedícího Buddhy  Autor: Keirn

Důkazem toho, že S´-čchuan sousedí s Tibetem je velmi rozšířený buddhismus. Mezi zajímavosti řadíme například asi 3000 metrů vysokou horu E-mej, která patří mezi čtyři nejvíce uctívané posvátné buddhistické hory v Číně. Na jejím úpatí vyrostla řada klášterů a nedaleko nejdeme sochu obřího sedícího Buddhy z Le-šanu. Socha je vysoká 71 metrů, vytesaná v útesu a vypadá to, jakoby Buddha hleděl na horu E-mej. Nachází se nad soutokem řek Min-ťiang a Ta-tu che. Její vznik se datuje do 8. století našeho letopočtu a odhaduje se, že její stavba trvala kolem devadesáti let. Jen pro představu: ušní boltec sochy měří 10 metrů a nehet malíčku je tak velký, že se na něm pohodlně usadí dospělý člověk. Celá tato oblast byla v roce 1996 zařazena na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO.


Foto: socha obřího sedícího Buddhy  Autor: Vincentraal

Dalším zajímavým místem provincie je údolí Ťiuou-čaj-kou nacházející se na severu u hranic s provincií Kan-su. Údolí leží v nadmořské výšce 2000 metrů a rozkládá se na ploše asi 250 kilometrů čtverečních. Mezi jeho přednosti patří desítky průzračných jezer, kde se třpytí modrá a někdy až tyrkysově zelená voda. Jezera vznikla částečně činností ledovců a částečně činností tektonickou. Až do roku 1979 se v této unikátní lokalitě ve velkém těžilo dřevo, ale v roce 1982 byla oblast prohlášena národním parkem a od roku 1992 je zapsaná na Seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. Nejznámějším obyvatelem provincie S´-čchuan je panda velká. Na rozloze okolo 9500 kilometrů čtverečních zde v rezervaci žije tento vzácný a ohrožený savec., který se stal také logem pro Světový fond na ochranu přírody (WWF). Ve volné přírodě dnes žije kolem 1600 pand velkých, z toho 300 najdeme právě v provincii S´-čchuan. Kvůli této jedinečné rezervaci bylo uzavřeno množství průmyslových podniků a asi 80 uhelných dolů, které byly hlavními znečišťovateli životního prostředí v oblasti. Aby měly pandy co nejlepší prostředí pro přežití, byla dokonce pozastavena plánovaná výstavba tří přehrad.

Článek byl zobrazen 6 286 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko