Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rozmanitá Čína

Čína patří mezi jednu z kolébek civilizace. V této třetí největší zemi světa najdete velké množství různorodé krajiny a také mnoho národnostních menšin se svými tradicemi a zvyky. Vydejte se na poznávací zájezdy, kde navštívíte velké množství památek, jimiž se Čína pyšní díky své dlouhé historii.

Měsíční hora
Foto: Měsíční hora

Peking a Dlouhá zeď

Čína není jen hlavní město Peking. I když i samotný Peking nabízí mnoho zajímavých míst na prohlídku a lze zde strávit několik dní poznáváním. Během procházky po Zakázaném městě se dovíte nejen o jednotlivých stavbách, které zde byly budovány za dynastií Ming a Čching, ale také o životě na císařském dvoře, intrikách eunuchů a císařských konkubín, které chtěly na trůn prosadit jako následníka právě svého syna. Dalším zajímavým místem v Pekingu je Chrám Nebes, jedno z nejvýznamnějších míst, kde císař uctíval Nebesa a své císařské předky, modlil se za dobrou úrodu a příznivé počasí. Vynechat byste rozhodně neměli ani rozsáhlý areál Letního paláce, který si nechala vybudovat jedna z nejkontroverznějších žen čínského císařství, císařovna-vdova Cch´-si, která několik desetiletí v 19. a na počátku 20. století de facto vládla Číně. Jen kousek severně za Pekingem se na hřebenech hor táhne jako dračí páteř za mingské dynastie z cihel a kamene vybudovaná Dlouhá zeď, na Západě známější jako Velká čínská zeď. Vyjedete k ní pohodlně lanovkou a pak již bude záležet jen na Vás, který úsek si zvolíte k procházce. Zde z vyhlídkových míst uvidíte nejen jednotlivé úseky Dlouhé zdi, strážní věže a pevnostní stavby, ale nádhernou hornatou krajinu severovýchodní Číny.

Velká čínská zeď
Foto: Velká čínská zeď

Si-an a posvátná hora Huashan v severozápadní Číně

Když se posuneme více na západ, dojedeme do města Si-an. Město s dlouhou historií bylo po staletí pod různými názvy hlavním městem Číny, vládlo odtud hned několik významných dynastií čínské říši. Vydáte-li se na zájezd do Číny, uvidíte i v Si-anu mnoho významných památek, které Vás zaujmou. Starý střed města obklopují mohutné, několik kilometrů dlouhé hradby, které jsou v noci krásně nasvícené. Nad město se tyčí dvě husí pagody – Malá a Velká – které ukrývají četné buddhistické sochy a jsou dodnes funkčními buddhistickými chrámovými komplexy. Uvnitř starého města se rozkládá muslimská čtvrť s rušnými uličkami, kde to večer žije, nakupuje se a občerstvuje a sežene se všechno možné. Stojí zde i jedna z nejstarších mešit v Číně, která je architektonicky velmi zajímavá, protože upomíná svým stylem a rozložením staveb čínské chrámové komplexy buddhistické, taoistické a konfuciánské. Asi 70 kilometrů od Si-anu se můžete vydat na jednu z pěti posvátných taoistických hor Číny – na Huashan. Opět je vrcholová část dostupná lanovkou a pak se již stoupá po nesčetných schodech k jednotlivým vyhlídkovým vrcholům, terasám, taoistickým chrámům a svatyním. Výhledy jsou nádherné, strmé skalní stěny jsou protkané sítí cestiček a schodišť. Červené praporky se na vrcholcích zavěšují pro štěstí a zámky sem umísťují milenecké páry, aby jim láska vydržela na věky.

Huashan
Foto: Huashan

Jižní Čína

Jižní Čína je oproti severní a východní Číně mnohem zelenější a teplejší. Kromě terasovitě uspořádaných rýžových polí, která jsou často tak malá, že se musí okopávat a rýt ručně, protože se sem potah s buvoly nevejde, je nádhernou možností plavba po řece Li mezi zelenými homolemi této krasové oblasti, jedné z nejznámějších v rámci celé Číny. Z mlžného oparu se vynořují různé tvary strmých kopců a Vy nestačíte fotografovat. Jeden nádherný pohled na tuto krajinu se dostal dokonce na jednu z čínských bankovek.

Šanghaj
Foto: Šanghaj

Východní pobřeží Číny

Na východním pobřeží Číny upoutá nejen supermoderní velkoměsto Šanghaj s nejvyšším mrakodrapem celé Číny a momentálně druhým nejvyšším na světě, který společně s dalšími stojí ve čtvrti Pudong. Nedaleko Šanghaje totiž najdete také nejkrásnější čínské vodní městečko Zhouzhuang protkané sítí vodních kanálů, po kterých se plaví malé čluny vozící i turisty, klenou se přes ně kamenné mosty a zažijete zde atmosféru staré Číny. Suzhou je sice velké město, ale nachází se zde nejkrásnější čínské zahrady, zapsané i na seznam světového dědictví UNESCO. V čínských zahradách můžete obdivovat kombinaci vodních ploch, altánků, teras, stromů a keřů a solitérně postavených krásných kamenů. Pohledy na jednotlivé části zahrad jsou hlavním cílem zahradních architektů. A než ze Šanghaje odletíte, navštívíte jistě i starou část města s dalšími zahradami Yuyuan a vydáte se na podvečerní plavbu po řece Huangpu, zažijete nasvětlené slavné nábřeží Bund i moderní čtvrť Pudong a na letiště se dopravíte magnetickým rychlovlakem Maglev.

Zhouzhuang
Foto: Zhouzhuang

Poznávací zájezdy do Číny a dalších destinací najdete na stránkách CK Mayer & Crocus.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 2 016 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko