Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hedvábná stezka

Pojmem Hedvábná stezka byla v minulosti označována starověká obchodní trasa procházející napříč celou Asií, od Středomoří až do čínského města Si-an.  Měřila neuvěřitelných 9000 km, proto trvalo i několik let, než se karavany dostaly z jednoho jejího konce na druhý.

Hedvábná stezka tak byla nejdelší trasou, která v té době existovala. Významná proto byla jak z hlediska ekonomického, tak i kulturního, jelikož umožňovala kontakt mezi západním a východním světem. Název Hedvábná stezka se uchytil až v 19. století, kdy tak trasu pojmenoval německý zeměpisec a cestovatel baron Ferdinand von Richthofen.

I když se o Hedvábné stezce mluví v jednotném čísle, tvořilo ji několik tras, jež spojovaly Čínu s Římskou říší. Hlavní větve lemovaly poušť Taklamakan, na ně se napojovaly větve další, například ze Sibiře a Indie. Všechny pak protnuly Střední Asii, Persii a mířily do Středomoří. K tomu, aby obchod na stezce vzkvétal, bylo potřeba míru, za válek ruch na stezce utichal. Obchod po Hedvábné stezce byl důležitým faktorem při rozvoji velkých starověkých civilizací v Číně, Mezopotámii, Persii, Indii i Itálii. Díky ní mohly být de facto položeny základy moderního světa.

Stezka dostala svůj název po tajemném čínském vynálezu, který naprosto uchvátil západní svět – po hedvábí. Pravděpodobně již ve 3. tisíciletí před Kristem přišli Číňané na to, jak zpracovávat vlákna bource morušového. Výroba hedvábí se tak stala důležitou součástí čínského hospodářství. Ze začátku se hedvábné látky dostávaly za hranice Číny jen velmi málo, postupně začala země navazovat diplomatické a obchodní styky se Střední Asií. Látky se tak dostávaly stále dál a dál na západ. Největší poptávka po hedvábí pocházela z Říma, tam tyto jemné tkaniny doslova milovali a byli schopni za ně zaplatit nemalé sumy.


Foto: poušť Taklamakan  Autor: Kiwi Mikex

Přestože se nakonec hedvábí dostalo téměř do celého světa, Číňané si dokázali uchovat tajemství jeho výroby. Například Římané si mysleli, že materiál na jeho výrobu rostě v Číně na stromech. Každý kdo v té době viděl hedvábné šaty, toužil po tom je také nosit. To si však mohli dovolit jen zámožní lidé, protože takovéto šaty se vyvažovaly doslova zlatem. Hedvábí se stalo symbolem luxusu, Číně přinášelo velké zisky a Římu značné zatížení ekonomiky.

Obchodníci využívající Hedvábnou stezku však nepřepravovali jen hedvábí, ale také koření, porcelán, nefrit, zlato, stříbro, vlnu nebo arabské koně. K přepravě zboží pouštní krajinou byli nejčastěji využíváni velbloudi, na západě to byli velbloudi jednohrbí, na východě pak spíše dvouhrbí. V horských oblastech byla tato odolná zvířata nahrazena osly a koňmi. Na obchodních trasách se začaly budovat řetězce tzv. karavanserájů, které byly pro karavany jakýmsi útočištěm po celodenní náročné cestě. Poskytovaly pohostinství, zábavu i vojenskou ochranu. Jednotlivé karavanseráje se od sebe nacházely ve vzdálenosti 20 až 35 km, což je přibližná vzdálenost jednodenního pochodu. Za nocleh v těchto hostincích se platilo, mnozí obchodníci si však za spánek v bezpečí rádi připlatili. Jen málo obchodníků zdolávalo celou trasu Hedvábné stezky, většina jich přepravila zboží jen na určitém úseku a zboží předala dále. Fungoval zde jakýsi štafetový způsob přepravy.

Velmi žádaným „zbožím“ byli v Asii také evropští otroci, zejména pak Slovanky z pobřeží jadranu a z Ruska. Styk s cizinci přispěl také k rozvoji a šíření nejrůznějších náboženství. Největší rozkvět zaznamenal buddhismus, který se nakonec stal oficiálním náboženstvím celé Číny, ale také hlavním náboženstvím filosofických a uměleckých směrů. Po Hedvábné stezce se ší¬řila rovněž vzdělanost, nové objevy a technologie.

Vzkvétající čínský obchod utržil velkou ránu v době, kdy byla vyzrazena technologie výroby hedvábí. Od 4. století po Kristu se tak již vyrábělo ve Fergánské kotlině, Persii a Indii, ale zdaleka nedosahovalo takové kvality jako hedvábí čínské. V 6. století se s výrobou začalo také na řeckých ostrovech, kam byly dvěma mnichy propašovány vajíčka bource morušového a semena moruše, jejichž listy slouží housenkám jako zdroj potravy. Údajně šlo o dar pro byzantského císaře Justiniána I.

Někdy v 5. století se ve Střední Asii začali objevovat Turkité a íránský národ Sogdů, kteří ovládli obchod na Hedvábné stezce a začali fungovat jako překupníci a vůdci karavan. Vybírali vysoké poplatky a mýta, což mělo za následek zvýšení cen transportovaného zboží. To donutilo západní kupce, aby se poohlídli po jiných možnostech přepravy. Pro obchod s Východem se tak začaly používat mořské cesty. V 7. století převzali nadvládu nad Hedvábnou stezkou Arabové, kteří nejenže dobyli celý Blízký Východ a Střední Asii, ale také Čínu. Mezi 7. a 8. století dosáhl obchod na Hedvábné stezce svého vrcholu.

Po rozpadu arabské říše se stezka dostala pod nadvládu perské dynastie a turkických národů. Následovaly křižácké války i četná tažení Mongolů, při nichž zemřely miliony lidí, a bylo zbořeno mnoho významných měst. Definitivní úpadek hedvábné stezky přišel v 15. století s příchodem lodí. Díky nim se zboží dalo přepravovat levněji, rychleji a bezpečněji.

A kudy vlastně Hedvábná stezka přesně vedla? Začínala ve východním Středomoří, ve městech Alexandrie a Antiochia, odkud se cesty sbíhaly do Palmyry – dnešní Sýrie. Karavany dále mířily přes Bagdád do perského města Rej, kde se připojovala cesta vedoucí z černomořského přístavu Trabzon. Stezka následně směřovala do pouští oblasti Chorásánu, města Mervu, kde se dělila na dvě větve. Severní větev byla frekventovanější, směřovala kolem pouště Kyzylkum přes Bucharu a Samarkand do Chodžandu, jež byl situován až na úpatí pohoří Pamír. Dále protínala úrodnou Fergánskou kotlinu, města Oš, Uzgen a proslulý Kašgar. Jižní větev směřovala do Baktry ležící v dnešním Afghánistánu.


Foto: Trabzon  Autor: saipal

Ani v dnešní době není putování po stopách starodávné Hedvábné stezky ničím jednoduchým.  Cestu znesnadňuje hlavně politická situace v daných zemích, extrémní klima, vyřizování víz a spousta dalších věcí. Mnoho cestovatelů a dobrodruhů však tato rizika podstoupí, protože ví, že budou náležitě odměněni. Během své cesty se totiž setkají se starobylými památkami, mimořádnou kulturní rozmanitostí a po¬zoruhodnými krajinami. Většina z tehdy prosperujících měst upadla v zapomnění či zanikla pod vrstvou písku, mnohá z nich naopak stále prosperují (např. Trabzon, Buchara, Kašgar).

Putování napříč asijským kontinentem po trase Hedvábné stezky nabízí cestovatelům jedinečné možnosti poznání, umožňuje nahlédnout do historie a přenést se tak do jedné z nejslavnějších etap naší civilizace. I když se původní podoba stezky značně změnila, ještě dnes je důležitou spojnicí mezi východem a západem.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 13 653 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko